Perbezaan Emas vs Bitcoin

Secara tiba-tiba timbul balik isu beza emas vs bitcoin, di twitter geng-geng crypto teruja dengan saranan Tun M untuk mencipta matawang baru.

Bagi mereka apa sahaja currency, asalkan bukan matawang FEDERAL RESERVE atau kata lain matawang yang dikawal Bank Negara.

Sejarah Wang Kertas

Sejak Marco Polo memperkenalkan wang kertas ke eropah 700 tahun yang lalu, matawang dunia tidak banyak berubah.

Kecuali pada 1970, apabila Presiden Nixon menghentikan sandaran wang kertas dengan emas, maka kertas sebagai matawang mula boleh diprint tanpa had dan hanya ada satu pihak saja mengawalnya iaitu Bank.

40 tahun berlalu, wang kertas masih diprint, ekonomi dunia masih tidak menentu.

Wang Kertas Dikawal Bank

Setiap tahun bank umum untung juta juta, dan setiap tahun juga bank didenda juta-juta.

maksudnya bank tahu mereka akan didenda, tapi tetap langgar je untuk jana lebih keuntungan.

Dari sini mula tercetuslah idea Bitcoin, satu code serial nombor yang unik, lebih unik dari no siri di wang kertas, tanpa sempadan dan bebas dari kawalan pihak berkuasa dan juga bank.

Perbandingan Fizikal

Dari segi fizikal, emas adalah logam yang mempunyai jisim, mengisi ruang, berbentuk dan terhad.

Manakala bitcoin adalah “idea” yang disusun mengikut sequance number, tanpa lokasi nyata, tanpa bentuk dan tanpa had.

Perbandingan Sebagai Matawang.

Emas telah digunakan sebagai matawang sejak tamadun mesir lagi, Zaman emas sebagai matawang mungkin sudah berlalu,

Walaupun emas ada ciri ideal sebagai matawang, emas juga mempunyai banyak kelemahan, antaranya;

1. Nilainya tidak tetap,

2. Sukar untuk buat transaksi

3 Senang hilang

Kelemahan Emas

Oleh kerana emas tidak sesuai, wang kertas pula boleh dimanipulasi, maka timbul idea wang digital? Kenapa?

Jawapannya “Kenapa tidak?” getus Satoshi dalam hati…

Masalah dengan emas, sesiapa yang ada emas, mesti nak tukar ke tunai, harga emas naik… jual.

Penyakit hampir sama juga melanda pemilik bitcoin, tunggu harga naik untuk jual, dapat tunai terus simpan.

Jadi akhirnya semua kembali kepada tunai iaitu wang kertas balik.

Jadi bolehkah bitcoin menjadi matawang?

-will continue-

quantum metal buy gold storage

Manual QMS Quantum Metal Part 2 – Buy & Sell

QMS Interface: Shows your current holding value in gram, ringgit and current selling/buying price

Buy Gold

1. Login ke akaun untuk membeli emas, klik pada menu “Deposit”

buying gold quantum metal
2. Masukkan jumlah deposit, jumlah deposit akan dibahagikan dengan harga selling semasa, contohnya

RM20.00 (deposit) / RM179.44 = 0.11gram

*0.11 gram ditambah ke akaun
3. Klik Next, dah sahkan transaksikan, klik “confirm”.

4. Transaksi akan berada pada “Deposit Request” dengan status “Pending Payment”.

5. Lakukan pembayaran ke akaun QM.

Sell Gold

1. Login ke akaun untuk menjual emas, klik pada menu “Withdrawal”

quantum metal sell gold
2. Masukkan jumlah withdraw, jumlah withdraw akan dibahagikan dengan harga buying price semasa, contohnya

RM20.00 (withdraw) / RM169.28 = 0.12gram

*0.12 gram akan ditolak dari akaun

3. Pilih akaun bank untuk amaun dideposit, klik “submit” dan sahkan

4. Email akan dihantar apabila transaksi telah berjaya

New User

Jika belum mendaftar, klik pada button dibawah untuk maklumat lanjut. Start gold online trading now!

OPEN QMS ACCOUNT

quantum metal registration email confirmation

Manual QMS Quantum Metal Part 1

  • 1. Selepas mendaftar di QMS, password akan dihantar ke email, sila login pada url yang diberi
    quantum metal registration email confirmation
  • 2. Login kali pertama menggunakan email yang diberi, kemudian tukar kepada new password
  • 3. Selepas login, lihat paparan muka pertama “recent transaction” adalah “pending”

    quantum metal interface gold investment

  • 4. Buat pembayaran ke QMS untuk aktifkan akaun, biasanya RM200 yang akan ditukar kepada 1.++ gram emas

    ACCOUNT NAME: QUANTUM METAL SDN BHD
    BANK NAME: MAYBANK
    ACCOUNT NUMBER: 557241057491
    SWIFT: MBBEMYKLPEN
    REFERENCE: no transaksi yang pending
  • 5. Tunggu sehingga payment disahkan atau wasap bukti pembayaran [disini]
  • 6. Gunakan referral link url seperti diatas untuk invite & refer kawan dan earn commision
  • 7. Untuk penerangan lanjut berkenaan commision & referral tier sila rujuk [Reseller Program]

ENGLISH EDITION

The minimum pre-requisite to become our reseller is to register as our gold account customer. Please following step below to open a gold account.

  • 1. Please click url below to register [URL]
  • 2. Fill in your name, ic number, date of birth (mm/dd/yyyy), mobile and email. Read the Term & Condition, check the checkbox on Term and Condition if you agree. Click ‘Register’ to complete the registration.
  • 3. You shall then receive the temporary which was email to your register email
  • 4. Login with you temporary password and renew (you must renew password before you can proceed to other function)
  • 5. Bank in RM200 to Quantum Metal Sdn Bhd bank account as shown below. You may bank in via online, ATM or bank counter

    ACCOUNT NAME: QUANTUM METAL SDN BHD
    BANK NAME: MAYBANK
    ACCOUNT NUMBER: 557241057491
    SWIFT: MBBEMYKLPEN
    REFERENCE: pending account transaction number at qms
  • 6. Whatsapp the bank in slip to 014 3180 237, specify your name and IC number on the slip will help traceability
  • 7. QM admin will process your deposit of RM200 to your gold account in the weight of gram. The conversion from RM to g will be based on current Gold Account sell price publish on our website.
  • 8. You shall then receive an email notification

TO BECOME DEALER / ACCESS TO RESELLER

After completing above, You are required to submit

  • 1. Your KYC documents (IC front and back). Please go to User Settings > Edit Profile to upload your documents.
  • 2. Add your bank account information and attach your bank statement (without the balance). Please go to User Settings > Bank Account
    QM admin will convert your profile from customer to dealer after you have complete step 1 and 2 above.

Harga emas dijangka naik USD1,300/onz Atau RM150/gram

Gold--621x414

KUALA LUMPUR – Harga emas dijangka naik kepada AS$1,300 (RM4,883) seauns daripada AS$1,170 (RM4,395) sekarang menjelang separuh kedua tahun ini.

Pengurus GFMS Precious Metals Demand Asia, Cameron Alexander berkata, harga logam berharga itu turun naik pada julat yang kecil untuk beberapa ketika dan akan menyaksikan trend menurun dalam masa terdekat di antara AS$1,125-ASS$1,130 (RM4,226- RM4,245) seauns.

“Tetapi menjelang separuh kedua tahun ini, ada kemungkinan harga akan bergerak lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Persidangan Prestasi Harga Logam Berharga Emas dan Persidangan Prestasi Harga Pasaran Kewangan di sini, hari ini.

Alexander berkata, peningkatan harga logam kuning itu akan dipacu oleh perdebatan mengenai kedudukan hutang Greece dan krisis politik di Eropah Timur.

Menurutnya, permintaan terhadap emas sebagai aset selamat dan di pasaran sedang muncul seperti India dan China, iatu pembeli terbesar, akan meningkatkan harga logam berkenaan.

Sementara itu, Pengarah Urusan Kumpulan Tomei Consolidated Bhd., Datuk Ng Yih Pyng berkata, kesan cukai barang dan perkhidmatan ke atas harga emas fizikal di negara ini hanya untuk jangka pendek. – Bernama

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0615&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_22.htm#ixzz3dEm5aaz6
Hakcipta terpelihara

Ulasan Hargaemas: Kali terakhir harga emas 999.9 mencecah indeks USD1300/onz adalah pada pertengahan Januari 2015 (5 bulan selepas  Ogos 2014) Ketika itu di Swiss rakyat mereka mengundi untuk menentukan samada bank pusat Swiss perlu membeli balik dan meningkatkan simpanan emas negara, tetapi keputusan majoriti rakyat swiss menolak usul tersebut menyebabkan harga emas jatuh kembali.

Graf 1 tahun terakhir harga emas mencecah USD1300/onz pada pertengahan Januari 2015

gold_1_year_o_usd-16-6-2015

 

Pada pertengahan Januari, harga emas di Malaysia menyamai RM150/gram ++

gold_1_year_g_myr-16-6-2015

 

*harga yang dipaparkan adalah harga emas 999.9 bar untuk industri, harga ini tidak sama dengan emas yang telah diproses dalam bentuk barang kemas dan sebagainya

Dinar Kelantan Rugi 0.02 Juta Diaudit, 1MDB 42,000 Juta?

dinar-kelantan

Audit Negara dalam laporan siri keduanya melaporkan KGT, pengeluar dinar kelantan rugi sebanyak RM0.02juta ataupun RM20,000 pada tahun 2012, tetapi tiada laporan berkenaan 1MDB  yang rugi hampir RM42,000 juta dilaporkan malah audit pun mungkin belum pun bermula, seperti kata pepatah Kuman Di Seberang Laut Nampak, Gajah Di Hadapan Mata Tak Nampak.

Skandal KGT ini pernah dilaporkan dimedia massa sebelum ini kononnya seorang Exco negeri terlibat dalam skandal melibatkan kerugian berjuta-juta dialami negeri kelantan , tetapi selepas diaudit kerugian sebenarnya 0.02 juta je iaitu RM20 ribu je pada tahun 2012 dan pada 2013 hampir semua syarikat pengeluar emas mengalami kerugian kerana kejatuhan harga emas yang drastik seperti graf dibawah.gold_5_year_g_x_MYR-16-6-2015

Laporan dari bernama seperti dibawah:

KOTA BHARU – Perolehan dinar dan dirham tanpa perjanjian dan penyerahan dinar dan dirham yang dibuat sebelum bayaran diterima adalah antara kelemahan dalam pengurusan aktiviti dan kewangan syarikat Kelantan Gold Trade Sdn Bhd (KGT), demikian menurut Laporan Ketua Audit Negara 2014 Siri 2.

Kelemahan lain yang dikesan dalam anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan itu ialah aktiviti pembelian balik tanpa prosedur dan kawalan, dinar dan dirham tiada sijil ketulenan dan agen pemasaran tidak menandatangani serta mematuhi syarat perjanjian.

p125 husam putrajaya dinar emas

Pengurusan stok dinar dan dirham yang kurang memuaskan, tiada surat lantikan bagi ketua pegawai eksekutif, penasihat, pengarah dan pengarah eksekutif syarikat, dan aset tidak dimanfaatkan bagi menjana pendapatan kepada syarikat juga merupakan antara kelemahan yang dikesan, demikian menurut laporan itu yang dibentangkan di Dewan Rakyat, hari ini.

Laporan itu menyebut prestasi kewangan kurang memuaskan kerana syarikat tersebut mengalami kerugian bersih berjumlah RM0.02 juta pada 2012 dan RM0.63 juta pada 2013.

Pengauditan yang dijalankan pada Ogos hingga Oktober 2014 itu mendapati tadbir urus korporat KGT memuaskan namun ada beberapa kelemahan dalam pengurusan aktiviti dan pengurusan kewangan.

Pihak audit telah mengesyorkan KGT mengambil beberapa langkah mengatasi kelemahan itu termasuk melaksanakan kajian semula terhadap penggunaan dinar dan dirham sebagai mata wang Syariah di Kelantan khususnya dan di Malaysia amnya bagi memastikan objektif penubuhan KGT tercapai.

Tersontot Emas : Pelabur Rugi Pengelola Lari

Isu tersontot masih belum lesu lagi di group jom emas ataupun jom emas dua, seperti diberitakan ada pengelola berjanji untuk menyelesaikan pembayaran bulan 7 nanti, sama-sama kita tunggu samada akan menjadi realiti ataupun mimpi, disini kami share sedikit tulisan Saiful Nang berkenaan isu sontotan emas

emas tersontot pengelola

PELABUR EMAS TERSONTOT – ORANG TAMAK SELALU RUGI MACAM PELABUR DENGAN PENGELOLA

Salam semua, ada sebahagian anda yang melabur emas tersontot mencari penyontot-penyontot yang menyontot mereka. Penyontot mereka pula akan mencari penyontot besar yang memiliki beberapa empayar besar dalam perniagaan pelaburan emas gaya ponzi.

2 dari 3 penyontot terbesar adalah pelanggan saya. Kecuali Tok Belagak sahaja yang tidak sempat jadi pelanggan. Mereka membeli barangan dari syarikat saya dengan tukaran emas tulen Pamp Suisse mengikut timbangannya. Kami yakin, emas itu tidak akan turun harga maka kami sehingga hari ini menerima pembayaran transaksi dengan RM juga menggunakan Pamp.

Ada yang pernah melihat saya dalam mana-mana gambar bersama 2 dari 3 saudagar ini. Dan ada yang menyandarkan keyakinan mereka melabur dengan mereka ini kerana mereka ini pernah ambil gambar dengan saya. Sebagai pelabur, itu adalah penilaian yang sangat singkat.

TIPS MENGENALI PELABURAN YANG PASTI TERSONTOT

Dulu ada orang main duit jual lampu yang boleh memberikan mereka tenaga dan aura ultraman dan sebagainya. Harga di pasaran RM20 sahaja tapi bila jadi MLM harganya jadi RM700. Bukan MLM itu salah tetapi bila money-game itu berselindung di sebalik transaksi satu bahan yang tidak mahal. Orang cari orang cari orang cari orang sampailah sistem itu penuh dan tidak mampu membayar pulangan semula kepada level atas mereka.

Itulah TERSONTOT.

EMAS itu cuma jadi bahan pengantara sahaja, tapi gamenya sama. Mula-mula saya inspire dengan kekayaan mereka yang bermula dari 2 bentuk cincin te dalam 2 tahun sahaja sudah mampu mengumpul lebih dari 1 tan emas tulin sebagai pengimbal mereka. WOW! Saya terus terang saya pun goyang dan mula mendekati mereka ni tambahan mereka ni pelanggan syarikat saya (mereka beri saya emas bukan saya beri emas kpd mereka). Kagum juga dengan orang muda sudah berjaya sebegitu rupa.

Hati jadi ghairah untuk mencipta lebih kekayaan yang ketika itu atas tujuan untuk menaikkan simpanan emas kami yang seciput itu untuk kami cukupkan sehingga 160kg ataupun sekitar RM20 Juta untuk pembinaan kompleks sekolah untuk anak-anak yatim dan asnaf di Lenggeng. Tak mengapa saya juga silap dalam sangkaan saya kepada mereka tetapi langkah seterusnya MESTI BETUL IAITU PASTIKAN PROSPEK KEUNTUNGAN MESTI BOLEH DIKIRA DAN DILIHAT MEKANISMANYA (ini asas pelaburan).

Atas tanggungjawab, memang pelaburan mesti didahului dengan mengenali prospek. Saya menggunakan semua ruang whiteboard yang ada di pejabat untuk membuat pengiraan matematik. Berjumpa dengan pelabur yang aktif dan juga mendapatkan pendapat dari bekas-bekas pelabur yang sudah quit. Juga berjumpa dengan pelabur yang genuine. Saya tidak jumpa pengiraan yang rasional bagaimana permainan emas ETA dan sebagainya. Semua pendapat yang saya kutip saya rumuskan untuk membuat keputusan bahawa pelaburan ini tidak nampak logiknya.

Keputusan yang diputuskan di dalam syuro kami ialah untuk tidak menyertai pelaburan ini.

Allah nak tunjuk kita ini tamak atau tidak walaupun kita melakukan sesuatu yang Allah mahukan iaitu membantu anak yatim dan asnaf. Kira-kira 1 bulan selepas itu, satu persatu empayar pelaburan emas berpaksi ETA atau jualan tertangguh itu rebah dan pelabur mula bangkit membuat tuntutan. Pejabat-pejabat besar mereka kemudian ditinggal kosong dan orangnya sudah lari entah ke mana.

 

KETAMAKAN UNTUK KAYA MUDAH Vs USAHA YANG BERTERUSAN.

Bukan mudah untuk mencari duit. Kerugian dilapor berbillion dari wang pelabur yang terus hilang tanpa berita. Agen-agen terpaksa menanggung hutang dengan pelanggan setelah kepala pelabur terus menghilang.

Di sinilah saya nak pesan, tiada kekayaan datang dengan mudah tanpa banyak usaha. Itu resmi dan ia tetap. Jika sesuatu itu menjanjikan sesuatu dengan banyak dan sangat mudah, cuba fikirkan keraguan dan buat pencarian sehingga anda benar-benar pasti ke mana pelaburan yang mahu anda salurkan itu. Sama juga ramai orang main bursa saham dan ramai orang main Forex kenapa pula ada yang untung berjuta-juta dan kenapa pula ada yang selalu masuk margin-call? Ini semua kerana ILMU yang perlu kita dalami sebelum kita berurusniaga.

Berniaga mesti nampak hujung nampak pangkal. Jika tidak, elok jual goreng pisang cheese pun dah boleh jadi jutawan. Saya bersimpati dengan mereka yang tersontot itu dan saya boleh rasa bagaimana wang simpanan persaraan ibu bapa mereka digunakan sebagai pinjaman oleh anak-anak untuk melabur juga hilang. Bagaimana wang tabung pendidikan anak-anak Si Miskin juga disamun dengan senyap.

Ini bukan kes pertama. Ia hanya bertukar nama dan bertukar barang dari dulu sampailah sekarang. Skim Cepat Kaya dari Pak Man Telo sampailah Skim Tok Belagak, KJO atau Kazanah Bangsa dan sebagainya semua itu hanya nama-nama yang ditukar mengikut zaman sahaja.

Banyak lagi pelaburan emas di pasaran, mana nak tahu betul ataupun tipu? Mudah sahaja, yang betul-betul kalau kita BELI EMAS MESTI DAPAT EMAS dan bukannya KERTAS.

Sakitnya SAMA
Ruginya SAMA

Kita dah patut belajar dari sejarah memang tiada manusia yang tiba-tiba kaya raya dengan cepat. Be realistic. If not realistic but happily ever after…itu namanya Fairy Tales.

SAIFUL NANG

link: https://www.facebook.com/snfanclub/posts/10153027887890958

Teksi Bawa Jongkong Emas RM3 Juta Disamun

teksi4gambar hiasan

Kuala Lumpur – Kumpulan lelaki hanya menggunakan alat pemadam api untuk merompak jongkong emas bernilai RM3 juta.

Dalam kejadian jam 8.30 malam kelmarin, kumpulan lelaki terbabit dikesan menunggu masa sesuai di Jalan Raja berhadapan Bangunan Sultan abdul Samad, di sini sebelum menyerang dan menyamun jongkong emas berkenaan daripada dua pekerja syarikat perniagaan emas yang menaiki sebuah teksi.

Sumber berkata, rompakan berlaku ketika dua mangsa itu menaiki teksi selepas diarah pemilik syarikat mengambil jongkong emas bernilai RM3 juta di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Menurutnya, ketika pemandu teksi itu melalui lokasi kejadian tiba-tiba seorang lelaki muncul dengan membawa alat pemadam api sebelum menyemburnya ke arah cermin hadapan teksi kenderaan.

“Tindakan itu menyebabkan cermin hadapan teksi kabur menjadi kabur, sekali gus memaksa pemandu teksi terbabit memberhentikan kenderaan.

“sebaik teksi berhenti, beberapa lelaki membuka pintu belakang kenderaan lalu mengacukan parang terhadap kedua-dua mangsa,” katanya.

Menurutnya, lelaki itu kemudian merampas beg berisi jongkong emas itu sebelum melarikan diri dengan menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda.

“Difahamkan, kejadian berlaku sekelip mata dan mangsa gagal mengecam plat pendaftaran kenderaan dinaiki kumpulan lelaki berkenaan.

“Mangsa yang juga pekerja sebuah syarikat perniagaan emas di ibu negara dikatakan dalam perjalanan ke sebuah pusat membeli belah untuk menyerahkan jongkong emas berkenaan kepada pembeli,” katanya.

menurutnya, dua pekerja lelaki berusia 35 dan 40 tahun itu kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi di sini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainol Samah ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu namun enggan mengulas lanjut.

Sumber : Harian Metro ( 21 April 2015 )
Penulis : Asmah Rusman

penunggu-emas.blogspot.com

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas
_________________________________________________________________________________________

40 Cara Untuk Berjimat Selepas GST

kereta-warna-emas-GST

Tidak sampai 5 hari lagi, rakyat Malaysia akan berdepan dengan detik-detik mencabar dengan kenaikan pelbagai harga barang dan servis diseluruh pelusuk tanah air tak kira di Semporna ataupun di Ceruk Tok Kun, disini kami nak kongsi sedikit tips oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Meh Kita ikut tips beliau di bawah. untuk SELAMATKAN WANG ANDA, belajar rahsia perniagaan emas disini

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan – tak perlu ikut cara hidup bos, hidup sebagai diri sendiri
2. Cari cara buat duit lebih seperti meniaga emas online. Layari www.hargaemas.my untuk buka store emas anda.
3. Ubah gaya hidup, tak perlu hidup bermewah dengan wang lebihan, simpan dan hidup seperti biasa
4. Rancang kewangan anda, ambil sehelai buku atau kertas dan kira wang simpanan/perbelanjaan dan aset anda serta aturkan perbelanjaan akan datang
5. Mulakan menabung EMAS FIZIKAL – beli emas sebagai simpanan 1gram 1 bulan, jika simpan tunai, nescaya akan tersalah guna
6. Batalkan kad kredit – jika tiada keperluan penting untuk kredit kad, tutup kad anda dan elakkan hutang kad kredit yang tinggi
7. Kurang cakap di handphone – ada pelbagai apps percuma untuk text dan call, kurangkan top up prepaid dan lebihkan menulis walaupun mungkin kurang romantik
8. Cari hobi yang tambah pendapatan – hobi seperti lumba kereta, motor hadiahnya tidak sebanyak wang yang keluar, cari hobi seperti menganyam ke, mencanting ke, insyallah hasil hobi boleh dijual
9. Hadiahkan diri dengan simpanan – Membeli emas untuk reward diri sendiri setiap bulan, bukan menganggap membeli emas membebankan cashflow anda
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli – Penjual akan membuat promosi murah untuk meningkatkan sales mereka, peluang yang baik untuk membeli
11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun” – Simpan tunai untuk keperluan lain, tahan nafsu dari promosi-promosi yang tidak perlu
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang – bebas hutangm fikiran lebih selamat, hidup lebih tenang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa. – setiap kali beli insuran kereta, ambil yang minima dengan harga pasaran
14. Nikmati hiburan percuma – selagi ada internet anda boleh tengok pelbagai channel hiburan, rasanya bayaran bulanan astro yang tinggi bukan keperluan paling utama
15. Kekal prestasi cemerlang – bekerja lebih kuat walaupun anda berjaya kurangkan perbelanjaan, kejar pendapatan bukan kejar untuk beli barang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu – masa yang ada gunakan untuk aktiviti percuma yang lebih seronok, bukan ke shopping mall yang confirm makan wallet anda
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall – Riadah di tasik air terjun, bukit, hutan yang percuma tuhan bagi
18. Berhenti merokok – harga rokok naik RM16-18 sekotak, sebulan dah telan RM540, boleh beralih ke rokok elektronik lebih murah di sini
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat – Beli barang basah sendiri di pasar dan masak lebih murah dan boleh makan lebih banyak
20. Makanan bukan untuk dicuba – elakkan rasa nak cuba makanan yang mahal atau yang viral, kerana belum tentu kena selera anda
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran – berapa bulan lagi nak berhari raya, jiran datang rumah tengok sofa sama, lantaklah.. tukar bantal takpe
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan – insuran sangat penting, tetapi elakkan belanja lebih untuk insuran, minimumkan untuk keperluan anda
23. Sediakan dana pelaburan – sentiasa memilih melabur dengan duit simpanan, simpan di bank sebenarnya anda rugi dalam diam
24. Jangan mudah putus asa – hidup tidak selalu senang, tabahkan hati, jalan sentiasa ada didepan, luaskan berkawan insyallah jumpa penyelesaian
25. Jangan salahkan diri bila kita susah – Gunaka no-regret polisi, tak ada benda anda perlu menyesal, apa yang dah jadi lupakan, masa depan lebih penting
26. Barang terpakai bukan dosa – lupakan untuk sentiasa beli barang baru, ada kalanya barang terpakai pun masih berfungsi sangat baik
27. Beli Baju di Mydin pun kacak juga – downtown ada, lelong ada, bundle ada, tepuk dada tanya selera
28. Beli secara tunai – elakkan belanja guna kad kredit, belanja apa yang poket anda mampu keluarkan je, bebaskan hutang-hutang yang tak perlu
29. Jangan jadi hamba faredadee – berbelit belit shawl di kepala hanya fashion, gadis melayu tetap cantik pakai tudung rm10, xde beza pakai tudung rm10000
30. Jangan jadi hamba honda – beli kereta yang jimat kos, jimat wang belanja bulanan, walaupun nampak tak kaya dari luaran, tp kaya dari dalaman (saving akaun, rumah, tanah)
31. Guna moto itu ranggi – kalau duduk kl pergi kerja pagi petang bawak sorang2 kereta itu nampak mcm kureng bijak, gunakan motor, jimatkan belanja, panas sikit je, kecil2 happy main hujan besar2 takkan tak suka
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman – Tolak offer koperasi, bank, untuk loan yang tak perlu kecuali anda merancang perniagaan
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma -paham tak, ada tempt tengok yg percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah – gunakan waktu yang ada untuk mereka di sisi anda, bukan tambah cabang awek2 cun lagi yang bakal telan 2x wallet anda
35. Kereta kecil tetap bergaya -cuci bersih2, hari2 buat kilat tetap nampak cantikkk
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah – okey…..
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta. – sportrim selagi tak rosak pakaikan ajer, harga sportrim bukan murah
38. MESYUARAT KELUARGA TENTANG BELANJA – sentiasa mesyuarat seperti bajet bulanan untuk sistematikkan perbelanjaan keluarga
39. Kurangkan tengok drama orang kaya2
40. Didik nafsu – Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun GST April 2015

Bersediakah anda? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyi (atau berbunyi duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas..

Ingin mengetahui rahsia perniagaan emas, ….  klik sini

Jongkong Emas, Perak dan Platinum tiada GST

gambarposPelaburan untuk logam berharga (IPM) yang terdiri daripada jongkong emas, perak dan platinum adalah di bawah pembekalan yang dikecualikan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

Presiden Persatuan Emas Malaysia (MGA) Abd Razak Mohd A Kadir berkata, jongkong emas terutamanya yang diperluaskan kepada pembekalan dikecualikan GST adalah yang mendapat akreditasi London Bullion Market Association (LBMA).

“Di Malaysia, nilai dagangan pasaran IPM ialah RM10 bilion setahun dan 90 peratus daripadanya adalah jongkong yang diakreditasi LBMA manakala hanya 10 peratus yang ditempa tempatan,” katanya selepas mesyuarat agung tahunan pertama persatuan itu di sini, semalam.

Bagaimanapun, hanya 10 peratus daripada dagangan emas di Malaysia dalam bentuk IPM manakala 90 peratus dalam bentuk barang kemas yang tertakluk kepada GST pada kadar enam peratus mulai 1 April ini.

MGA ialah sebuah persatuan baru ditubuhkan untuk mewakili organisasi dan persatuan berkaitan industri logam berharga termasuk perlombongan, penapisan, penempaan, perdagangan, tukang barang kemas, pajak gadai, logistik berkaitan industri, kewangan dan institut penyelidikan.

Setiausaha MGA, Datuk Louis Ng Chun Hau berkata, persatuan itu mengadakan beberapa sesi dialog dengan kerajaan dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia berhubung isu GST yang membabitkan industri.

Beliau berkata, antara aktiviti persatuan dalam tempoh terdekat ialah membuat susulan ke atas isu GST, terutamanya membolehkan jongkong yang ditempa tempatan di bawah pembekalan dikecualikan GST dan mencadangkan kepada kerajaan model GST untuk barang kemas.

“Bagi barang kemas, kami harap kerajaan akan mempertimbangkan model sama dengan Turki apabila GST hanya dikenakan ke atas nilai tambah seperti kos buruh, reka bentuk dan sebagainya, tetapi bukan pada nilai emas,” katanya.

MGA – Razak (Habib, Arrahnu Pos), Louis Ng (Public Gold)

London Gold Fixing Sejak Abad Lalu Bertukar

Gold fixing photo_0
London Gold Fixing yang telah berjalan hampir satu abad bakal ditamatkan esok dan diganti dengan kiraan baru yang dipanggil ICE Benchmark

Sistem penentuan harga emas berusia hampir seratus tahun ini ditamatkan apabila bank German Deutche Bank menarik diri pada Januari 2014 setelah Jerman tidak dibenarkan mengaudit simpanan emas mereka di Federal Reserve serta skandal manipulasi harga emas dan silver pada 26 June 2012 bocor menyebabkan salah satu ahli London Gold Fixing, Barclay Bank terpaksa membayar saman sebanyak $26 juta dan juga ahli-ahli yang lain seperti Nova Scotia, HSBC dan juga Deutche Bank sendiri sedang dibicarakan.

ICE Benchmark yang beribu pejabat di US diberikan kepercayaan oleh LBMA untuk menentukan harga emas dunia bakal melibatkan lebih banyak syarikat seperti JP Morgan,UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citi, Morgan Stanley , Standard Chartered dan negara China serta asia bakal memainkan peranan utama untuk penentuan harga emas kerana benua ini memiliki pengimport dan pengeksport emas terbesar didunia.

London Gold Fixing (Gold Fix) adalah cara penentuan harga emas harian yang ditetapkan oleh 5 firma emas terkemuka dunia dan dipengerusikan oleh Trilionaire yahudi N.M Rothschild sejak tahun 1919 lagi. Pada jumaat (20.3.2015) , cara kiraan emas ini akan ditukar kepada ICE benchmark (InterContinental Exchange) yang lebih terbuka dan transparent.

Hari ini (khamis) adalah hari terakhir penentuan harga emas ditentukan oleh London Gold Fixing sebelum menutup pejabat mereka di London. Pengiraan harga baru berbeza dengan cari yang lama dimana sebelum ini, penentuan harga emas ditentukan dengan panggilan telefon antara 5 syarikat manakala cara penentuan harga emas yang baru ditentukan dengan tetapan elektronik dari trader ICE sehingga harga akhir diperolehi.

Menurut ICE, sehingga hari ini, jumlah dagangan emas seluruh dunia bernilai US18 Trilion.

gold-price-2400usd-2

Harga emas naik tinggi hari ini mencecah RM2.38/gram dan pakar ekonomi menjangkakan harga emas naik mencecah USD2400/onz atau RM280/gram menjelang 2030

Dalam satu laporan yang dikeluarkan Australia & New Zealand Bank, pihak mereka menjangkakan akan ada permintaan emas yang tinggi dari benua Asia dalam tempoh masa 15 tahun akan datang menyebabkan harga emas dunia akan melambung dua kali ganda. Antara negara yang dikatakan bakal menyumbang peningkatan harga emas adalah China, India, Indonesia, Japan, South Korea, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand dan Vietnam.

Ketua Ekonomi ANZ, Warren Hogan meramalkan akan ada peningkatan permintaan barangan kemas dari warganegara asia kelas menengah, lebih banyak syarikat gergasi dari asia akan terlibat dalam pelaburan emas dan juga peningkatan pembelian emas dari bank-bank pusat dia asia merupakan penyumbang utama kenaikan emas dunia akan datang.