3D Printing – Reka Barang Kemas 916 Dari Rumah

3D Printing adalah teknologi masa depan untuk barang kemas. Kadang-kadang mungkin anda jemu dengan design barang kemas di kedai emas.

Hampir sama saja saban tahun, tidak unik dan sama dengan jiran sebelah rumah.

Ada masanya anda terniat untuk reka sendiri barang kemas atau rasa nak tiru sebijik macam barang kemas JLo.

Kini teknologi 3D sudah advance, tak perlu beli printer 3D printer harga ribu riban, cukup sekadar anda tahu design apa yang nak.

Video 3D Printing Process

3D Software Senang Guna

Samada nak guna software 3D sendiri atau minta tolong kawan buat mana2 pun boleh.

Antara software paling senang guna untuk reka model 3D adalah

1. Sketchup ( by google) paling senang macam microsoft paint.

2. Figuro – Online based 3D model creator, antara yang senang guna

3. Fusion 360 (by autodesk) software free guna untuk guru dan student (daftar sbg student ūüôā

4. AutoCAD (by autodesk) ini yang profesional selalu guna tidak free.

Kemudian design dengan segala penuh imaginasi anda, nak letak love boleh, nak letak payung pun boleh

( nasihat orang tua : perempuan jgn pakai design payung2 emas ni, mcm meminta minta dimadukan )

3D Printing On Demand

Kemudian selepas siap, hantar ke syarikat 3D Printer On Demand dan pilih material/bahan yang nak guna untuk print emas, silver, alloy, stainless steel etc

Antara contoh syarikat 3D Printer On Demand adalah;

1. Shapeways – hantar 3d model anda dan pilih material untuk print.

2. Sculpteo – sama seperti shapeways diatas, ada marketplace sendiri untuk jual produk anda.

3. Craftcloud -seperti namanya, adalah untuk pusat barang kemas custom dalam talian.

Kesemua printing service on demand diatas menyediakan penghantaran worldwide.

Di Malaysia mungkin ada servis ini, jika anda jumpa sila tinggalkan comment dibawah.

Jana Pendapatan Pasif

Selain untuk print untuk diri sendiri, anda juga boleh menjual design anda di marketplace barang kemas seperti Etsy, Shopee ataupun Mudah.

Mana tahu design anda boleh meletup viral, dapatlah income hanya dengan khayalan 3d sahaja. Tuan-tuan…

Success Story 3 Printing

10 alat mula kedai emas perak permata

10 Peralatan Asas Peniaga Emas

Ramai yang bertanya bagaimana untuk memulakan perniagaan emas sejak ekonomi merudum ni, oleh itu dalam artikel ini kami cuba untuk menggambarkan secara ringkas perniagaan emas dan alatan asas yang diperlukan untuk memulakan perniagaan emas, pertamanya ya anda memerlukan tunai yang banyak, “cash is the king”, untuk perniagaan emas modal untuk bermula agak besar, paling minimum sekurang-kurang RM10,000 keatas untuk kecil-kecilan atau untuk membuka kedai emas, minimum dalam lingkungan RM500k atau RM1 juta keatas barulah pelanggan datang dan beli, bukan sekadar datang melihat sahaja.

Antara peralatan asas untuk peniaga emas adalah

1. Penimbang (pocket scale)
2. Asid/blackstone (alat uji emas)
3. Jarum kunci emas
4. Kanta / Teropong emas
5. Alat uji ketulenan diamond
6. Pengukur saiz cincin
7. Torch
8. Resit menjual beli emas
9. Excel / google spreadsheets
10. Precision scale

Perniagaan emas adalah antara perniagaan paling tua didunia, jadi untuk mereka yang ingin masuk kedalam bisnes ini anda bukan sahaja perlu mempunyai ilmu malah memerlukan alatan-alatan seperti dibawah untuk mengelak ditipu dan rugi,tidak rugi berbelanja sedikit untuk mengelak kerugian lebih besar.. bayangkan perniagaan internet yang baru bermula 20 tahun lalu penuh dengan scammer dan penipuan inikan pula perniagaan yangsudah berusia lebih beratus ribu abad, tentu sahaja lebih banyak helah dan madah dari pelanggan dan peniaga lainnya.

Jadi untuk melengkapkan perniagaan emas anda, kami senaraikan peralatan asas yang diperlukan sebelum memulakan perniagaan emas supaya anda tidak rugi dan tidak ditipu.

1. Penimbang digital, pocket scale, 10 penimbang emas terbaik

Pertamanya opkos anda perlukan penimbang untuk menimbang berat emas, daripada pengalaman kami, anda perlukan dua penimbang, satu penimbang pocket scale digital yang boleh dibawa kemana-mana, senang untuk berjumpa pelanggan dan satu lagi penimbang yang besar untuk mendapat bacaan yang lebih tepat untuk jual beli emas. Kami recommendkan untuk penimbang pocket scale, adalah dalam skala 500gram dan mempunyai bacaan dua tempat perpuluhan 0.01gram, jika lebih adalah bonus, jangan mencari yang terlalu kecil atau yang besar gedabak, design seperti ini adalah antara favourite, ada banyak penimbang yang dijual, ori dan juga clone, yang terbaik kami cadangkan adalah jenama TANITA, tetapi jika anda tidak sanggup membayar ratusan ringgit, penimbang ciplak pun boleh, cuma perlu dijaga lebih teliti sebab mudah rosak apabila terjatuh dan bacaannya selalu lari.

2. Alat uji ketulenan emas – batu black stone

Ada banyak cara untuk menguji ketulenan emas, tetapi cara paling murah dan konservatif adalah menggunakan teknik aqua regia, iaitu dengan melarutkan torehan emas pada batu black stone dan menguji berapa persent yang hilang selepas dilarutkan dengan asid, batu black stone mempunyai banyak gred, peniaga lama biasanya sanggup membeli batu yang berharga ribuan ringgit untuk mendapat ujian yang jitu, tetapi untuk asas sahaja, batu blackstone seperti dibawah cukup untuk memulakan perniagaan emas

3. Asid storage – botol kaca asid

Asasnya anda memerlukan asid HNO3 (Nitrik) dan HCL (hidroklorik) pada kemolaran tertentu untuk membuat larutan aqua regia, jadi untuk menyimpan asid ini anda memerlukan bekas kaca yang tidak mudah terhakis, kebelakangan ini ramai yang menggunakan botol plastik, kami nasihatkan guna botol plastik HDPE (high density polyethylene) sahaja yang tahan asid, walaupun asid yang digunakan tidaklah begitu pekat, tetapi berasap jugalah.. hampir semua kedai emas, kedai pajak dan ar-rahnu akan mempunyai botol kaca seperti ini, jadi tidak salah anda membeli satu just in case.

4. Jarum kunci emas – untuk membandingkan ketulenan emas

Pertamanya untuk mereka yang baru melangkah dalam perniagaan emas, anda perlu tahu emas mempunyai banyak karat atau jenis ketulenan dan setiap ketulenan mempunyai sifat fizik dan kimia yang berbeza (malah harga pun berbeza), jika anda pergi ke kursus emas sehari atau dua hari atau tiga hari, anda tidak akan mahir untuk menguji setiap ketulenan emas, jadi untuk langkah selamat, bolehlah membeli jarum kunci emas seperti gambar dibawah, dengan ada jarum seperti ini, anda boleh membandingkan setiap ketulenan emas dengan lebih mudah.

5. Kanta mikro (magnifying loupe) – teropong emas

Kebanyakan barang kemas terkini mempunyai cop ketulenan seperti 916, 750, 999 tetapi masih banyak lagi barang kemas dipasaran menggunakan cop lama, walaubagaimanapun cop ini hanyalah sekadar cop, semua org boleh ketuk dan cop setiap barang kemas, jadi gunakan kanta ini untuk melihat cop barang kemas sebagai reference sahaja, ujian ketulenan masih perlu dilakukan untuk menguji ketulenan emas. Kami recommendkan kanta seperti dibawah, mudah dan senang dibawa kemana-mana

6. Asid / alat uji ketulenan emas / gold purity liquid

Kebiasanya hanya dua larutan digunakan, tetapi zaman moden sekarang, sudah ada larutan untuk menguji setiap ketulenan emas, anda boleh membeli mana-mana larutan dibawah dan sila youtubing sendiri bagaimana cara untuk menggunakannya

7.  Alat mengukur saiz jari dan dan saiz cincin

Cincin merupakan item kedua paling laris didalam kategori barang kemas selepas rantai tangan, walaupun manusia normal dikurniakan 2 tangan dan 10 jari, tetapi item paling cepat laris adalah rantai tangan dan yang kedua barulah cincin, jika  rantai tangan senang diukur menggunakan benang, pembaris atau pita tape malah dari saiz badan pembeli pun anda boleh agak2, tetapi untuk jari, nak atau tidak anda memerlukan item seperti dibawah, salah satu walaupun sebenarnya kedua-duanya penting untuk perniagaan emas.

8. Alat menguji ketulenan diamond / diamond purity tester

Jika anda menjual atau membeli emas, alat ini juga penting, contohnya jika anda menjual barang kemas permata , anda boleh menguji ketulenan dahulu sebelum menjual, atau jika anda terbeli barang kemas diamond, anda boleh simpan untuk dijadikan barang kemas permata edisi akan datang dan bukan dibuang begitu sahaja. Menggunakan mata kasar amatlah sukar, selain dari membeli alat dibawah, anda boleh juga membela ikan emas, jatuhkan batu tersebut kedalam akurium, jika ikan makan, maknanya ia adalah diamond, cuma masalahnya teknik ini, anda perlu sembelih ikan dan goreng untuk dapatkan balik diamond, hampir tidak ekonomik, maka baiklah beli alat dibawah dari goreng ikan kesayangan anda.

9. Precison scale / Penimbang tepat emas / Penimbang emas density metre

Jika alatan pertama tadi adalah pocket scale, anda memerlukan penimbang kedua dirumah atau kedai untuk menimbang berat emas lebih tepat supaya item yang dijual mempunyai berat yang tepat dan perniagaan yang diredhai, kata orang tua, menjual item bertimbang ini lebih baik kurang dari lebih jika tidak dapat berat tepat, pocket scale tidak dapat memberi bacaan tepat, maka gunakan penimbang yang lebih tepat samada precision scale sahaja, atau untuk lebih advanced boleh menggunakan density metre sama seperti ar-rahnu, tidaklah mahal sangat sebenarnya. Density metre juga boleh digunakan untuk menguji ketulenan emas yang tidak sekata

10. Pembakar mikro / lightning toch / jet torch butane

Selain dari menggunakan asid untuk menguji ketulenan, anda juga boleh membakar emas sehingga lutsinar untuk menguji ketulenan emas, emas yang tulen boleh menjadi lutsinar apabila dibakar, ada banyak kelebihan memiliki lightning torch seperti dibawah samada untuk membuang kotoran pada emas atau untuk menukang kecil-kecilan,better ada dari tiada

11. Supplier dan pembekal barang kemas

Ini adalah subjek yang sensitif, biasanya peniaga emas tidak akan memberi dengan mudah siapa supplier mereka atau berapa harga mereka (sama seperti perniagaan lainpun), kami ada mengenali beberapa supplier dan kilang emas yang boleh supply barang kemas, tetapi pastikan anda tahu target market anda siapa, lokasi dan jumlah belian, harga untuk membeli 100gram tak akan sama dengan harga membeli 2 kilo.

Selain item-item diatas, anda boleh menjenguk alatan-alatan asas yang lain dalam perniagaan emas seperti dibawah


Hadiah Jongkong Emas Hello Kitty 100gm

Bagi mereka-mereka yang belum mempunyai akaun bank Hong Leong Bank terutamanya perempuan atau gadis-gadis gedik macam King_coco , anda berpeluang untuk memenangi 100gm jongkong emas Hello Kitty dengan membuka akaun baru di Hong Leong Bank dan depositkan RM1000.00 sahaja kedalam akaun.

 

Selain berpeluang untuk memenangi jongkong emas bernilai RM30,000 ini, anda juga akan mendapat Kad Debit Bank Hong Leong Bank Hello Kitty

Cara-caranya seperti dibawah, tamat sehingga Mei 2017 sahaja ok..

 

Senang je Bank nak pinjam duit anda, cuma bagi hadiah dan orang berpusu-pusu untuk menyimpan dalam bank, bank tak perlu bayar interest, tetapi jika anda ingin meminjam wang dari bank, anda akan dikenakan pelbagai interest, apapun itulah dipanggil kewangan, untuk menjadi seperti bank, anda kena ada lesen dari Bank Negara, bukan lesen MLM atau skim ponzi.

 

Teksi Bawa Jongkong Emas RM3 Juta Disamun

teksi4gambar hiasan

Kuala Lumpur – Kumpulan lelaki hanya menggunakan alat pemadam api untuk merompak jongkong emas bernilai RM3 juta.

Dalam kejadian jam 8.30 malam kelmarin, kumpulan lelaki terbabit dikesan menunggu masa sesuai di Jalan Raja berhadapan Bangunan Sultan abdul Samad, di sini sebelum menyerang dan menyamun jongkong emas berkenaan daripada dua pekerja syarikat perniagaan emas yang menaiki sebuah teksi.

Sumber berkata, rompakan berlaku ketika dua mangsa itu menaiki teksi selepas diarah pemilik syarikat mengambil jongkong emas bernilai RM3 juta di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Menurutnya, ketika pemandu teksi itu melalui lokasi kejadian tiba-tiba seorang lelaki muncul dengan membawa alat pemadam api sebelum menyemburnya ke arah cermin hadapan teksi kenderaan.

“Tindakan itu menyebabkan cermin hadapan teksi kabur menjadi kabur, sekali gus memaksa pemandu teksi terbabit memberhentikan kenderaan.

“sebaik teksi berhenti, beberapa lelaki membuka pintu belakang kenderaan lalu mengacukan parang terhadap kedua-dua mangsa,” katanya.

Menurutnya, lelaki itu kemudian merampas beg berisi jongkong emas itu sebelum melarikan diri dengan menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda.

“Difahamkan, kejadian berlaku sekelip mata dan mangsa gagal mengecam plat pendaftaran kenderaan dinaiki kumpulan lelaki berkenaan.

“Mangsa yang juga pekerja sebuah syarikat perniagaan emas di ibu negara dikatakan dalam perjalanan ke sebuah pusat membeli belah untuk menyerahkan jongkong emas berkenaan kepada pembeli,” katanya.

menurutnya, dua pekerja lelaki berusia 35 dan 40 tahun itu kemudian membuat laporan polis di Balai Polis Dang Wangi di sini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainol Samah ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu namun enggan mengulas lanjut.

Sumber : Harian Metro ( 21 April 2015 )
Penulis : Asmah Rusman

penunggu-emas.blogspot.com

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas
_________________________________________________________________________________________

Emas bernilai RM300,000 disamun di Jalan TAR

emas (3)

Kurang daripada lima minit, sebuah kedai emas di Jalan Tuanku Abdul Rahman di ibunegara mengalami kerugian kira-kira RM300,000 selepas disamun lapan lelaki bersenjatakan pistol dan parang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, SAC Zainuddin Ahmad berkata kejadian berlaku pada pukul 6 petang semalam ketika kedai tersebut masih beroperasi.

“Tiba-tiba tiga lelaki menyerbu masuk dengan seorang daripada mereka mengacukan pistol, seorang membawa bawa tukul besi dan seorang lagi membawa parang.

‚ÄúBagaimanapun tiada tembakan yang dilepaskan dan suspek bertindak memecahkan cermin rak pameran barangan kemas dengan menggunakan tukul dan melarikan barang kemas dari tujuh dulang barang kemas,‚ÄĚ katanya ketika dihubungi Bernama malam tadi.

Beliau berkata kesemua suspek kemudiannya dipercayai melarikan diri ke arah Dataran Merdeka dengan menaiki motosikal.

Zainuddin berkata hasil rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di premis itu mendapati empat buah motosikal jenis Yamaha 125Z yang masing-masing dinaiki lima suspek sedang menanti di luar premis itu.

‚ÄúKedai itu telah beroperasi selama 20 tahun dan ketika kejadian terdapat dua pekerja di dalamnya. Terdapat juga beberapa saksi melihat kejadian itu, namun mereka tidak berani untuk membantu,‚ÄĚ katanya.

Kes disiasat di bawah Seksyen 4 Akta Senjata Api Penalti Berat 1971.

Sementara itu, sebuah lagi kedai emas nyaris dirompak oleh empat lelaki di Rawang pada pukul 3.45 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Gombak, ACP Ali Ahmad berkata empat lelaki yang memakai topi keledar bermuka penuh menyerbu masuk ke premis itu dengan seorang daripada mereka mengacukan senjata menyerupai pistol manakala tiga lagi memegang tukul dan memecahkan meja pameran.

“Semasa kejadian terdapat empat pekerja dan tiada pelanggan di dalam premis itu. Namun suspek gagal merompak setelah menyedari kehadiran polis.

‚ÄúSuspek melarikan diri dengan motosikal jenis Yamaha LC.3,‚ÄĚ katanya ketika dihubungi.

www.malaysiakini.com

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

Emas, Batu Permata Nilai Ratus Juta Dirompak

ht3

SEBUAH kedai emas yang turut menyimpan suku daripada emas di ibu kota itu dipecah masuk oleh sekumpulan perompak mahir pada Isnin.

Kumpulan perompak yang dipercayai menggunakan alat pemotong berkuasa tinggi telah berjaya memecah sebanyak 300 peti deposit Keselamatan yang menyimpan emas milik warga London di Hatton Garden Jewellery.

Selain emas, perompak juga berjaya melarikan batu permata bernilai puluhan juta pound selepas memasuki bangunan berkenaan melalui saluran lif.

ht2

Walaupun kedai emas itu menyimpan sebahagian besar barangan milik pengusaha emas dan individu di London tetapi tahap keselamatan yang digunakan didakwa tidak begitu sempurna.

Seorang pengusaha kedai emas, Norman Bean berkata, Hatton Garden tidak dikawal selama 24 jam dan tindakan itu memudahkan perompak memasuki bangunan berkenaan.

“Saya menyimpan berlian bernilai ¬£500,000 di dalam peti deposit keselamatan di Hatton Garden selain barangan kemas bernilai ¬£35,000.

“Saya bimbang ia telah hilang dilarikan kumpulan perompak kerana kami tidak dibenarkan memasuki bangunan berkenaan,” katanya.

ht1

Seorang penjual batu permata, Mohammad Shah, 53, memberitahu, perompak tersebut bukan sahaja mahir tetapi bijak menyesuaikan masa untuk melakukan rompakan – ketika orang ramai bercuti.

“Saya menyimpan banyak barangan di dalam peti deposit keselamatan di sini yang bernilai ratusan ribu pound. Memang saya mempunyai perlindungan insurans tetapi terdapat barangan yang sukar ditemui.

“Saya mungkin tidak akan mendapat ganti bagi barangan yang sukar ditemui walaupun mendapat pampasan insurans sekiranya ia hilang,” ceritanya.

www.mstar.com.my

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

40 Cara Untuk Berjimat Selepas GST

kereta-warna-emas-GST

Tidak sampai 5 hari lagi, rakyat Malaysia akan berdepan dengan detik-detik mencabar dengan kenaikan pelbagai harga barang dan servis diseluruh pelusuk tanah air tak kira di Semporna ataupun di Ceruk Tok Kun, disini kami nak kongsi sedikit tips oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Meh Kita ikut tips beliau di bawah. untuk SELAMATKAN WANG ANDA, belajar rahsia perniagaan emas disini

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan – tak perlu ikut cara hidup bos, hidup sebagai diri sendiri
2. Cari cara buat duit lebih seperti meniaga emas online. Layari www.hargaemas.my untuk buka store emas anda.
3. Ubah gaya hidup, tak perlu hidup bermewah dengan wang lebihan, simpan dan hidup seperti biasa
4. Rancang kewangan anda, ambil sehelai buku atau kertas dan kira wang simpanan/perbelanjaan dan aset anda serta aturkan perbelanjaan akan datang
5. Mulakan menabung EMAS FIZIKAL – beli emas sebagai simpanan 1gram 1 bulan, jika simpan tunai, nescaya akan tersalah guna
6. Batalkan kad kredit – jika tiada keperluan penting untuk kredit kad, tutup kad anda dan elakkan hutang kad kredit yang tinggi
7. Kurang cakap di handphone – ada pelbagai apps percuma untuk text dan call, kurangkan top up prepaid dan lebihkan menulis walaupun mungkin kurang romantik
8. Cari hobi yang tambah pendapatan – hobi seperti lumba kereta, motor hadiahnya tidak sebanyak wang yang keluar, cari hobi seperti menganyam ke, mencanting ke, insyallah hasil hobi boleh dijual
9. Hadiahkan diri dengan simpanan – Membeli emas untuk reward diri sendiri setiap bulan, bukan menganggap membeli emas membebankan cashflow anda
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli – Penjual akan membuat promosi murah untuk meningkatkan sales mereka, peluang yang baik untuk membeli
11. Jangan beli kerana ‚ÄúDiskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun‚ÄĚ – Simpan tunai untuk keperluan lain, tahan nafsu dari promosi-promosi yang tidak perlu
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang – bebas hutangm fikiran lebih selamat, hidup lebih tenang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa. – setiap kali beli insuran kereta, ambil yang minima dengan harga pasaran
14. Nikmati hiburan percuma – selagi ada internet anda boleh tengok pelbagai channel hiburan, rasanya bayaran bulanan astro yang tinggi bukan keperluan paling utama
15. Kekal prestasi cemerlang – bekerja lebih kuat walaupun anda berjaya kurangkan perbelanjaan, kejar pendapatan bukan kejar untuk beli barang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu – masa yang ada gunakan untuk aktiviti percuma yang lebih seronok, bukan ke shopping mall yang confirm makan wallet anda
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall – Riadah di tasik air terjun, bukit, hutan yang percuma tuhan bagi
18. Berhenti merokok – harga rokok naik RM16-18 sekotak, sebulan dah telan RM540, boleh beralih ke rokok elektronik lebih murah di sini
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat – Beli barang basah sendiri di pasar dan masak lebih murah dan boleh makan lebih banyak
20. Makanan bukan untuk dicuba – elakkan rasa nak cuba makanan yang mahal atau yang viral, kerana belum tentu kena selera anda
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran – berapa bulan lagi nak berhari raya, jiran datang rumah tengok sofa sama, lantaklah.. tukar bantal takpe
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan – insuran sangat penting, tetapi elakkan belanja lebih untuk insuran, minimumkan untuk keperluan anda
23. Sediakan dana pelaburan – sentiasa memilih melabur dengan duit simpanan, simpan di bank sebenarnya anda rugi dalam diam
24. Jangan mudah putus asa – hidup tidak selalu senang, tabahkan hati, jalan sentiasa ada didepan, luaskan berkawan insyallah jumpa penyelesaian
25. Jangan salahkan diri bila kita susah – Gunaka no-regret polisi, tak ada benda anda perlu menyesal, apa yang dah jadi lupakan, masa depan lebih penting
26. Barang terpakai bukan dosa – lupakan untuk sentiasa beli barang baru, ada kalanya barang terpakai pun masih berfungsi sangat baik
27. Beli Baju di Mydin pun kacak juga – downtown ada, lelong ada, bundle ada, tepuk dada tanya selera
28. Beli secara tunai – elakkan belanja guna kad kredit, belanja apa yang poket anda mampu keluarkan je, bebaskan hutang-hutang yang tak perlu
29. Jangan jadi hamba faredadee – berbelit belit shawl di kepala hanya fashion, gadis melayu tetap cantik pakai tudung rm10, xde beza pakai tudung rm10000
30. Jangan jadi hamba honda – beli kereta yang jimat kos, jimat wang belanja bulanan, walaupun nampak tak kaya dari luaran, tp kaya dari dalaman (saving akaun, rumah, tanah)
31. Guna moto itu ranggi – kalau duduk kl pergi kerja pagi petang bawak sorang2 kereta itu nampak mcm kureng bijak, gunakan motor, jimatkan belanja, panas sikit je, kecil2 happy main hujan besar2 takkan tak suka
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman – Tolak offer koperasi, bank, untuk loan yang tak perlu kecuali anda merancang perniagaan
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma -paham tak, ada tempt tengok yg percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah – gunakan waktu yang ada untuk mereka di sisi anda, bukan tambah cabang awek2 cun lagi yang bakal telan 2x wallet anda
35. Kereta kecil tetap bergaya -cuci bersih2, hari2 buat kilat tetap nampak cantikkk
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah – okey…..
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta. – sportrim selagi tak rosak pakaikan ajer, harga sportrim bukan murah
38. MESYUARAT KELUARGA TENTANG BELANJA – sentiasa mesyuarat seperti bajet bulanan untuk sistematikkan perbelanjaan keluarga
39. Kurangkan tengok drama orang kaya2
40. Didik nafsu –¬†Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun GST April 2015

Bersediakah anda? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyi (atau berbunyi duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas..

Ingin mengetahui rahsia perniagaan emas, …. ¬†klik sini

Perompak larikan lapan dulang emas RM100,000

image (10)ANGGOTA polis memeriksa lokasi kejadian rompakan di kedai emas di Batu 5, Taman Mawar di Sandakan, Sabah, semalam.

SANDAKAN , Mac ‚Äď Tiga pekerja kedai emas tergamam apabila didatangi tiga perompak bersenjatakan pistol lalu melarikan lapan dulang emas dalam kejadian di kedai emas di Batu 5, Taman Mawar di sini, pagi ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8 pagi itu, ketiga-tiga suspek yang lengkap memakai topi keledar dan jaket turut bersenjatakan parang.

Sumber berkata, ketika kejadian terdapat tiga pekerja termasuk seorang wanita berada di dalam kedai berkenaan.

Katanya, suspek yang menaiki dua buah motosikal bertindak masuk ke dalam kedai dan melarikan lapan dulang emas yang dianggarkan bernilai RM100,000.

Difahamkan, ketika kejadian pekerja terbabit baru beberapa minit membuka kedai emas itu.

‚ÄúKetika kejadian dua pekerja lelaki berada di meja pameran emas manakala seorang pekerja wanita yang baru sahaja keluar dari tandas terkejut melihat kelibat suspek,‚ÄĚ katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Ketua Polis Daerah Sandakan, Asisten Komisioner Zabidi Md. Zain ketika dihubungi mengesahkan mengenai kejadian itu.

– www.utusan.com.my

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

Loceng kecemasan kejut perompak kedai emas

rompak

Mereka dikatakan telah memecahkan cermin kotak pameran barang kemas, namun disebabkan loceng kecemasan di premis kedai emas tersebut berbunyi, membuatkan para perompaknya cabut lari.

Kejadian berlaku di sebuah kedai emas di Jalan Raya di Kulim kira-kira pukul 2.45 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Kulim, Supt Abdullah Arshad berkata pada mulanya dua lelaki yang menaiki sebuah motosikal dikatakan berhenti di hadapan kedai tersebut.

Seorang daripadanya lalu meluru masuk ke dalam kedai dengan membawa tukul besi lalu memecahkan kotak kaca tempat simpanan barang kemas, katanya.

“Namun seorang pekerja lelaki sempat membunyikan loceng kecemasan menyebabkan perompak tersebut dikatakan menjadi ketakutan lalu cabut keluar dari kedai tersebut sebelum melarikan diri bersama rakannya yang menunggu dengan motosikal,” katanya.

Abdullah berkata pihak polis sedang mengesan wajah para perompak menerusi kamera litar tertutup yang dipasang di premis tersebut.

– Bernama

_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________
perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi. sedia membeli segala jenis emas 999.9, 999, 916, 875, 835, paun, 750, pandora 916, emas lama, emas patah, bengkok, surat pajak dan lain-lain lagi.
asalkan emas tulen. COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 @ 017-8855788 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

Ramai Menyerbu Kedai Emas Kuala Pilah

kedai-emas-kuala-pilah

KUALA PILAH – Laporan harga emas murah di pekan ini yang tersiar dalam akhbar, semalam menarik minat orang ramai yang mula bercerita menerusi laman sosial.

Sebahagian mereka masih tertanya-tanya mengenai kesahihan laporan itu, selain membuat andaian sendiri kemungkinan kualiti emas dijual adalah berbeza dengan tempat lain.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, rata-rata pengunjung di Sinar Online dan Facebook Sinar Harian teruja dengan laporan itu sehingga ada yang mengajak rakan untuk pergi ke Kuala Pilah membeli emas.

Salah seorang pemilik Facebook yang dikenali sebagai Siti Zubaidah Mohd Shil berkata, dia dan ahli keluarganya memang pembeli setia emas di pekan ini.

Memandangkan dia yang berasal dari daerah ini, katanya, setiap kali jika ibunya ingin membeli emas, pasti mereka akan membeli di sini kerana harga yang ditawarkan memang sangat murah, berbanding tempat lain.

Selain itu, menurut Julia Shuadi, berita mengenai laporan itu adalah benar, kerana adiknya sendiri baru sahaja membeli emas di pekan ini.

Begitu juga dengan Erma Watie, dia juga mengesahkan bahawa emas di situ murah berbanding di bandar Seremban.

Menurutnya, rakannya yang bekerja di kedai emas sekitar Seremban memberitahu agar membeli emas di Kuala Pilah, kerana harga di Seremban mempunyai perbezaan sehingga mencecah RM25.

Bagaimanapun, terdapat juga komen yang berpendapat ketulenan emas dijual di kedai-kedai emas di pekan ini meragukan, mungkin tidak berkualiti serta tidak tulen.

Pemilik akaun FB Zaimi Abd Ghani memberitahu, emas yang dijual disitu hanya mempunyai nilai 60 peratus emas sahaja, dan bukannya emas asli.

Namun, dakwaan itu disangkal Ramli Sharif yang menegaskan bahawa emas di Kuala Pilah adalah berkualiti, dan disahkan Ar Rahnu.

Katanya, emas yang dijual adalah sama kualiti dengan kedai emas tempat lain, tidak wujudnya penipuan.

Sementara itu, tinjauan Sinar Harian di beberapa kedai emas di pekan ini mendapati, ia terus dipenuhi orang ramai.

Pelanggan yang dikenali sebagai Maizura Ismail, 35, berkata, dia berkunjung ke kedai emas selepas membaca mengenai harga emas murah menerusi Sinar Harian.

‚ÄúSebelum ini ada dengar sahaja emas murah di sini tapi tak pernah pergi. Bila tersiar dalam akhbar, barulah saya yakin dan singgah ke sini,‚ÄĚ katanya.