40 Cara Untuk Berjimat Selepas GST

kereta-warna-emas-GST

Tidak sampai 5 hari lagi, rakyat Malaysia akan berdepan dengan detik-detik mencabar dengan kenaikan pelbagai harga barang dan servis diseluruh pelusuk tanah air tak kira di Semporna ataupun di Ceruk Tok Kun, disini kami nak kongsi sedikit tips oleh Azizul Azli Ahmad, seorang pensyarah UiTM yang kini juga merupakan seorang penulis buku Mudahnya Beli Rumah.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Meh Kita ikut tips beliau di bawah. untuk SELAMATKAN WANG ANDA, belajar rahsia perniagaan emas disini

Lantaklah orang kata apa, yang penting kita jimat belanja. Tarik nafas dan bermulalah :

1. Belanja kurang dari pendapatan – tak perlu ikut cara hidup bos, hidup sebagai diri sendiri
2. Cari cara buat duit lebih seperti meniaga emas online. Layari www.hargaemas.my untuk buka store emas anda.
3. Ubah gaya hidup, tak perlu hidup bermewah dengan wang lebihan, simpan dan hidup seperti biasa
4. Rancang kewangan anda, ambil sehelai buku atau kertas dan kira wang simpanan/perbelanjaan dan aset anda serta aturkan perbelanjaan akan datang
5. Mulakan menabung EMAS FIZIKAL – beli emas sebagai simpanan 1gram 1 bulan, jika simpan tunai, nescaya akan tersalah guna
6. Batalkan kad kredit – jika tiada keperluan penting untuk kredit kad, tutup kad anda dan elakkan hutang kad kredit yang tinggi
7. Kurang cakap di handphone – ada pelbagai apps percuma untuk text dan call, kurangkan top up prepaid dan lebihkan menulis walaupun mungkin kurang romantik
8. Cari hobi yang tambah pendapatan – hobi seperti lumba kereta, motor hadiahnya tidak sebanyak wang yang keluar, cari hobi seperti menganyam ke, mencanting ke, insyallah hasil hobi boleh dijual
9. Hadiahkan diri dengan simpanan – Membeli emas untuk reward diri sendiri setiap bulan, bukan menganggap membeli emas membebankan cashflow anda
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli – Penjual akan membuat promosi murah untuk meningkatkan sales mereka, peluang yang baik untuk membeli
11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun” – Simpan tunai untuk keperluan lain, tahan nafsu dari promosi-promosi yang tidak perlu
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang – bebas hutangm fikiran lebih selamat, hidup lebih tenang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa. – setiap kali beli insuran kereta, ambil yang minima dengan harga pasaran
14. Nikmati hiburan percuma – selagi ada internet anda boleh tengok pelbagai channel hiburan, rasanya bayaran bulanan astro yang tinggi bukan keperluan paling utama
15. Kekal prestasi cemerlang – bekerja lebih kuat walaupun anda berjaya kurangkan perbelanjaan, kejar pendapatan bukan kejar untuk beli barang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu – masa yang ada gunakan untuk aktiviti percuma yang lebih seronok, bukan ke shopping mall yang confirm makan wallet anda
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall – Riadah di tasik air terjun, bukit, hutan yang percuma tuhan bagi
18. Berhenti merokok – harga rokok naik RM16-18 sekotak, sebulan dah telan RM540, boleh beralih ke rokok elektronik lebih murah di sini
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat – Beli barang basah sendiri di pasar dan masak lebih murah dan boleh makan lebih banyak
20. Makanan bukan untuk dicuba – elakkan rasa nak cuba makanan yang mahal atau yang viral, kerana belum tentu kena selera anda
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran – berapa bulan lagi nak berhari raya, jiran datang rumah tengok sofa sama, lantaklah.. tukar bantal takpe
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan – insuran sangat penting, tetapi elakkan belanja lebih untuk insuran, minimumkan untuk keperluan anda
23. Sediakan dana pelaburan – sentiasa memilih melabur dengan duit simpanan, simpan di bank sebenarnya anda rugi dalam diam
24. Jangan mudah putus asa – hidup tidak selalu senang, tabahkan hati, jalan sentiasa ada didepan, luaskan berkawan insyallah jumpa penyelesaian
25. Jangan salahkan diri bila kita susah – Gunaka no-regret polisi, tak ada benda anda perlu menyesal, apa yang dah jadi lupakan, masa depan lebih penting
26. Barang terpakai bukan dosa – lupakan untuk sentiasa beli barang baru, ada kalanya barang terpakai pun masih berfungsi sangat baik
27. Beli Baju di Mydin pun kacak juga – downtown ada, lelong ada, bundle ada, tepuk dada tanya selera
28. Beli secara tunai – elakkan belanja guna kad kredit, belanja apa yang poket anda mampu keluarkan je, bebaskan hutang-hutang yang tak perlu
29. Jangan jadi hamba faredadee – berbelit belit shawl di kepala hanya fashion, gadis melayu tetap cantik pakai tudung rm10, xde beza pakai tudung rm10000
30. Jangan jadi hamba honda – beli kereta yang jimat kos, jimat wang belanja bulanan, walaupun nampak tak kaya dari luaran, tp kaya dari dalaman (saving akaun, rumah, tanah)
31. Guna moto itu ranggi – kalau duduk kl pergi kerja pagi petang bawak sorang2 kereta itu nampak mcm kureng bijak, gunakan motor, jimatkan belanja, panas sikit je, kecil2 happy main hujan besar2 takkan tak suka
32. Jangan berhutang kerana layak pinjaman – Tolak offer koperasi, bank, untuk loan yang tak perlu kecuali anda merancang perniagaan
32. Berhenti layan Maharaja Lawak Mega. Ia bukan percuma -paham tak, ada tempt tengok yg percuma
33. Lupakan impian tambah Nelopah – gunakan waktu yang ada untuk mereka di sisi anda, bukan tambah cabang awek2 cun lagi yang bakal telan 2x wallet anda
35. Kereta kecil tetap bergaya -cuci bersih2, hari2 buat kilat tetap nampak cantikkk
36. Azam beli rumah bukan tambah orang rumah – okey…..
37. Lupakan sportrim dan spoiler kereta. – sportrim selagi tak rosak pakaikan ajer, harga sportrim bukan murah
38. MESYUARAT KELUARGA TENTANG BELANJA – sentiasa mesyuarat seperti bajet bulanan untuk sistematikkan perbelanjaan keluarga
39. Kurangkan tengok drama orang kaya2
40. Didik nafsu – Siapa yang boleh kawal nafsu, ia boleh kawal dunia. Bersedialah untuk tahun GST April 2015

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Bersediakah anda? Tepuk dada tanya poket. Jika poket masih diam tak berbunyi (atau berbunyi duit syiling), bolehlah mula ikut satu persatu senarai di atas..

Ingin mengetahui rahsia perniagaan emas, ….  klik sini

3 thoughts on “40 Cara Untuk Berjimat Selepas GST”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>