Kenapa “Risau” Nak Simpan Emas Menggantikan Wang Ringgit??

emasvsduit

Ini adalah mungkin kerisauan yang selalu kita ada..even saya sendiri,sebelum kenal apa itu nilai emas,sebagai pelindung kekayaan yang kita ada.Emas adalah satu aset kewangan kita yang tidak boleh diganggu oleh kerajaan.mereka tidak mampu melakukan “cukai” ke atas kita, malah tidak mampu mengetahui berapa banyakkah kekayaan kita sekiranya kita menyimpan emas.,berbanding dengan menyimpan duit di bank

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Jika kita tidak mampu untuk menyimpan dalam bentuk emas, belum tentu kita mampu menyimpan dalam bentuk wang kertas.Jika kita mampu menyimpan emas, sudah tentunya kita mampu menyimpan duit..

Di dalam artikel ini, saya mengumpulkan sedikit kerisauan kita bila bercakap soal menyimpan emas.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

1.Tak ada Duit nak Beli Simpan Emas
Minda kita senantiasa memikirkan emas ini mahal.Cuba try beli n simpan dahulu..lepas tu..baru kita dapat rasa yang sebenarnya emas ini tak lah mahal yg seperti yang kita sangkakan.Kita boleh berabis duit nak beli kasut timberland,seluar levis,hset mahal,tapi bila bercakap pasal nak simpan duit n beli emas, begitu susah.
Saya sendiri “memaksa” diri dengan hasil gaji saya bekerja, simpankan sedikit untuk membeli emas..

2. Takut Di Rompak/Curi
Minda kita juga memikirkan bila simpan emas, risiko dirompak,dicuri adalah tinggi.Ya..memang betul..tetapi, kita lihat sendiri dalam family kita,bagaimana mereka menyimpan emas perhiasan mereka?mudah saja kan?risiko emas simpanan family kita lagi tinggi..bila dipakai,risiko dragut jg tinggi,bila dipakai,risiko org lain mengetahui family kita banyak emas,cukup tinggi.Cuba kita beli 1 dinar at least, simpan sekali dengan duit syiling lain pun, org lain tidak perasan.Bolehla rujuk artikel saya berkenaan dengan Cara Menyimpan Emas dengan Selamat

3. Kena Bayar Zakat.
Ada yang risau,kena bayar zakat kan?Alhamdulillah, kita juga sedar mengenai zakat sebagai satu kemestian bila menyimpan emas.Tapi, pada pandangan kiita, zakat itu mahal..Sebenarnya, cara pengiraan zakat adalah cukup murah.Tidak membebankan, berbanding dengan Cukai Pendapatan/Perniagaan yang cukup tinggi..bagi yg makan gaji,tahulah.. .Zakat emas hanya 2.5% sahaja jika cukup nisab dan syaratnya.
Untuk contoh kiraan Zakat, bolehla rujuk http://www.zakat.com.my/zakat-emas.html atau klik untuk pengiraan

4. Nanti Emergency, Susah nak dapat duit balik
Kita kena faham sifat emas..ia adalah satu benda yang boleh “digadai”.Ini adalah sifat paling unik “emas”.Biarpun nilainya kecil,emas tetap boleh digadai.,atau dijual.Emas adalah ibu duit.Bila emas ditangan kita,Bila kita terdesak, pergi sahaja ke Ar-Rahnu,gadaikan emas dan dapatkan wang cash.Bila ada duit,then tebus kembali.Jika nak jual pun, pergi ke tempat jualan yang betul.Bagi Emas Public Gold,jual sahaja semula ke Public Gold (jika anda adalah Dealer PG, anda akan dapat komisen 0.5% hasil jualan), atau ke ejen2 Public Gold.

5. Takut Emas Tidak Tulen dan sbgnya
Memang akan tertipu jika tidak ada ilmu emas..Pilih emas yang betul.Jangan hanya bersandarkan harganya.Banyak kriteria dalam memilih emas.Cthnya, ketulenan,senang nak jual balik, senang nak gadai susut nilainya,sijil ketulenan yang diperakui ,dsbya.

6. Nanti rugi bila jual emas semula
Memang pun rugi jika jual emas semula,jika membeli ditempat yang salah.Cari produk emas yang mempunyai nilai susut yang rendah.Emas bukan sahaja berbentuk barang kemas. yang dijual dikedai emas.Dinar,jongkong emas salah satu produk emas yang mempunyai nilai susut rendah,bukan emas perhiasan.Elakkan dari membeli emas dikedai emas,kerana selalunya harganya lebih mahal dan susut nilainya tinggi.Emas keluaran Public Gold antara salah satu produk emas yang tidak mahal dan susut nilainya rendah

Adakah kita berfikiran yang sama jika kita membeli kereta?Hpon?adakah kita fikir kerugiannya bila menjual semula?

Banyak lagi kerisauan dan ketakutan kita bila kita bercerita mengenai tukarkan simpanan wang kertas kita kepada emas..Sebenarnya,kita tidak faham apa itu “nilai” emas..cuba kita fikirkan, sekiranya kita menyimpan wang kita di bank pada tahun 2010 sebanyak RM10,000, dan pada masa tahun yang sama, kita menyimpan emas yang bernilai RM10,000. Berapa banyak jumlah dividen yang terkumpul dengan duit simpanan di Bank,dan berapa tinggi nilai Emas yang kita miliki ?

Jika kita tidak bermula, kita tidak akan tahu dan tidak dapat merasai apa yang menanti dihadapan.Jangan risau untuk mencuba.

Wallahualam,

Jusri

sumber – jusrirahman.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>