Dinar emas dan dirham perak amalan Sunnah yang ditinggalkan

 

Sesungguhnya Allah SWT menurunkan Al-Quran sebagai panduan buat umat Islam sehingga kiamat. Panduannya amat lengkap daripada A-Z, meliputi segenap aspek : keimanan, ibadat, akhlak, muamalat (ekonomi), munakahat (rumah tangga) dan jinayat ( jenayah ), politik, sosial, geografi, sains, matematik, bahasa, sastera dan banyak lagi ilmu-ilmu yang telah ada dan juga ilmu-ilmu yang belum ada lagi!!.

Baiklah, perkataan emas dalam bahasa Arab dinamakan dzahab manakala perak pula ialah fidhah. Di dalam Al-Quran, dzahab disebut sebanyak 8 kali sahaja dan fidhah sebanyak 6 kali. Kalau ada lebih daripada itu, mari kita sama-sama berbincang dengan niat yang positif. Tentu ada sahabat yang lebih mendalam ilmunya daripada saya. Saya pun bukannya ahli dalam bidang ini.

Berikut adalah senarai surah dan ayat yang mempunyai perkataan dzahab (emas) :-

1. Ali Imran ayat 14
2. Ali Imran ayat 91
3. At-Taubah ayat 34
4. Al-Kahfi ayat 31
5. Al-Hajj ayat 23
6. Al-Faatir ayat 33
7. Az-Zukhruf ayat 53
8. Az-Zukhruf ayat 71

Untuk secara detail sila klik di sini

Dan berikut adalah senarai surah dan ayat yang mempunyai perkataan fidhah(perak) :-

1. Ali Imran ayat 14
2. At-Taubah ayat 34
3. Az-Zukhruf ayat 33
4. Al-Insaan ayat 15
5. Al-Insaan ayat 16
6. Al-Insaan ayat 21

Untuk secara detail sila klik di sin
Kesimpulan

Apa yang perlu diutamakan dan diberi perhatian adalah intipati daripada ayat-ayat tersebut, hukum-hakam berkaitan emas dan perak seperti jual belinya perlu tunai tidak boleh berhutang (riba), serahannya perlu tunai, tidak boleh diposkan dan sebagainya.

Sebagai umat Islam, kita perlulah mendahulukan hukum Syariah dalam segala perbuatan kita, kehidupan kita, perniagaan kita dan sebagainya. Oleh itu, sebelum kita melakukan sesuatu, pastikan betul-betul bahawa tindakan atau perbuatan kita itu dibenarkan oleh Syara’. Caranya bukannya sukar iaitu carilah alim ulama disekitar kita dan tanyakan mereka tentang sesuatu hukum yang berkaitan. Sesungguhnya mereka adalah pewaris Nabi setelah ketiadaan Rasulullah yang amat kita sayangi.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *