Padah Jual Cincin Tipu

AYER KEROH – Seorang bekas pemandu lori didakwa di Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan memperdaya dua peniaga emas dengan menjual cincin emas yang sebenarnya adalah perak.

Tertuduh, P Sangkar, 40, dari Nilai, Negeri Sembilan bagaimanapun mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Mohd Firdaus Saleh.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Berdasarkan pertuduhan pertama, Sangkar didakwa memperdaya Fong Kai Wah, 52, untuk menyerahkan wang RM2,400 bagi sebentuk cincin berwarna keemasan adalah emas tulen, sedangkan ia diperbuat daripada perak disaluti emas.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di kedai Gold Money Trading, Jalan Bendahara kira-kira jam 1 petang pada 24 September 2013.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Sangkar turut didakwa atas kesalahan sama terhadap Chan Weng Kent, 43, di sebuah kedai emas lain di Jalan Bendahara kira-kira jam 1 petang pada 25 September 2013.

Bagi kedua-dua pertuduhan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara dari satu hingga 10 tahun dan sebat dan denda, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa, Muhammad Juhari Haron ketika pendakwaan meminta mahkamah memberikan jaminan sebanyak RM5,000 bagi setiap pertuduhan terhadap tertuduh.

Bagaimanapun, Sangkar yang mempunyai penyakit kencing manis meminta mahkamah mengurangkan wang jaminan kerana dia perlu menanggung keluarga termasuk seorang anak.

Tertuduh kemudian dibenarkan diikat jamin RM4,000 bagi pertuduhan pertama dan RM3,000 bagi pertuduhan kedua, selain menetapkan tarikh sebutan semula kes pada 12 Disember depan bagi lantikan peguam.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>