Ar Rahnu YaPEIM membenarkan penangguhan penebusan gadaian dan pengecualian bayaran upah simpan gadaian selama 10 bulan semasa PKP bagi membantu pelanggan-pelanggannya

Pemangku Ketua PEngarah Yayasan Pembangunan Ekonomi Malaysia (YaPEIM), Parihah Hasan berkata, ar-rahnu yang juga merupakan salah satu cabang mikro-kredit merupakan antara jalan termudah, selamat dan amanah untuk mendapatkan pinjaman.

Promosi terbaru barang kemas di pasaran dapatkan disini
View Promosi

Katanya, Koperasi YaPEIM Bhd. terpaksa menangung kos pengecualian bayaran upah simpan tersebut sebanyak RM500,000.

“Ramai yang dijangka datang untuk mendapatkan kemudahan kewangan bagi aktiviti-aktiviti produktif.

“Aktiviti-aktiviti produktif ini sebenarnya menggalakkan ekosistem ekonomi supaya pengekonomian bergerak dengan pantas.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

“Sekarang kita lihat aktiviti ekonomi seperti sektor perkhidmatan tidak dapat dijalankan jadi kami berharap pinjaman yang disediakan di Ar Rahnu YaPEIM ini membolehkan ekonomi negara akan terus bercambah,” katanya kepada MalaysiaGazette di sini.

Tambahnya, menurut perspektif ar rahnu, gadaian adalah satu urusniaga produktif kerana ia digunakan untuk tujuan perniagaan dan pendidikan.

Tambah Parihah, meskipun pendapatan Ar Rahnu YaPEIM terkesan akibat PKP namun begitu mereka masih prihatin terhadap situasi yang melanda negara dan sentiasa bersedia untuk menyokong pelanggan dalam usaha merangsang ekonomi Malaysia.