Warga Emas Ditipu Hampir RM22,000

KUCHING: Seorang warga emas dari Kampung Sileng Melayu, Lundu mengalami kerugian hampir RM22,000 setelah terpedaya dengan tipu muslihat tiga individu.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Dalam insiden sekitar jam 9 pagi Sabtu itu, pesara berumur 73 tahun berkenaan didatangi suspek-suspek yang terdiri daripada seorang wanita di pasar Lundu yang menawarkan pertolongan kepada mangsa untuk memohon bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di Bau.

Mangsa yang bersetuju dengan tawaran tersebut memasuki kereta kumpulan itu namun setibanya di Hospital Bau, suspek menyuruh mangsa mengambil gambar bagi berurusan di pejabat JKM.

Mangsa turut diarahkan untuk menanggalkan kesemua barang kemas sebelum disuruh masuk ke dalam hospital untuk mengambil gambar.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Bagaimanapun, mangsa akhinya menyedari dirinya ditipu tetapi kesemua individu terbabit telah lari meninggalkan mangsa.

Antara barangan yang dilarikan adalah beberapa utas rantai, cincin, gelang, wang tunai dan jumlah kerugian hampir RM22,000.

Mangsa membuat laporan polis untuk tindakan selanjutnya.

Sementara itu, seorang lelaki dari Sri Aman ditahan di Batu Tujuh, Kota Sentosa, malam kelmarin kerana menggunakan nombor pendaftaran motosikal palsu.

Polis mendekati lelaki yang dalam keadaan mencurigakan itu sekitar jam 10.30 malam dan tidak menunjukkan sebarang dokumen pengenalan diri ketika diminta.

Hasil pemeriksaan ke atas badan lelaki berkenaan menjumpai sebuah anak kunci.

Suspek kemudiannya diminta membawa pihak polis ke motosikal tersebut dan pemeriksaan pada nombor enjin mendapati nombor pendaftaran digunakan adalah palsu.

Motosikal serta anak kunci tersebut dirampas untuk siasatan dan lelaki berkenaan dibawa ke balai bagi membantu siasatan. theborneopost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>