Warga Emas 100 Tahun Disamun

 

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

MARANG – Seorang wanita warga emas berusia hampir 100 tahun bukan sahaja berdepan detik cemas malah mukanya ditutup dengan kain dua lelaki tidak dikenali yang memecah masuk rumahnya di Kampung Kijing, di sini.

Tidak cukup dengan itu, dua suspek yang memecah masuk rumah warga emas malang itu melarikan tiga utas gelang tangan seberat 70 gram dianggarkan berharga hampir RM10,000 yang dipakai mangsa di sebelah tangan kirinya.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Dalam kejadian itu, Halimah Mamat, yang mengalami masalah pendengaran dan penglihatan mendakwa didatangi dua lelaki tidak dikenalinya ketika berada dalam bilik tidurnya antara jam 12 tengah malam hingga 6 pagi kelmarin.

“Tok tak ingat pukul berapa mereka masuk dalam rumah ini, masa itu tok ada dalam bilik. Mereka tutup muka tok dengan kain dan lari lepas itu. Apabila tok bangun pagi, baru tok sedar tiga (utas) gelang yang tok pakai hilang,” katanya.

Berikutan kejadian itu, Halimah menghubungi cucunya, Ruhayati Abd Ghani, 45, yang tinggal di Tok Jembal, Kuala Terengganu bagi memaklumkan mengenai kejadian itu untuk tindakan selanjutnya, termasuk melaporkan kejadian itu kepada pihak polis.

Sementara itu, cucu Halimah, Ruhayati berkata, dia menerima panggilan itu kira-kira jam 10.30 pagi, kemudiannya bergegas ke rumah neneknya di Kampung Kijing, di sini untuk mengetahui keadaan sebenar yang menimpa neneknya itu.

“Setiba di rumah itu saya kemudiannya membuat pemeriksaan namun mendapati tiada apa-apa kesan rumah itu telah dipecah masuk dan kemudiannya ke Balai Polis Marang untuk membuat aduan,” katanya kepada Sinar Harian di sini.Bagaimanapun, katanya, dia percaya dua suspek itu masuk melalui pintu hadapan rumah.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Ahmad Mazlan Yahaya ketika dihubungi Sinar Harian semalam, mengesahkan menerima laporan tersebut.

Dalam pada itu, Ahmad Mazlan meminta orang ramai membantu pihak polis dalam usaha membanteras kegiatan jenayah di kawasan kediaman kerana penglibatan masyarakat sebagai perantara kepada polis mampu mencegah kegiatan jenayah. “Orang ramai bukan saja dapat membantu dalam mencegah kejadian jenayah, malah mereka ialah sumber kepada pihak polis dalam menyalurkan maklumat.

“Pasukan polis juga sentiasa mengukuhkan hubungan baik dengan orang ramai untuk menjalinkan persefahaman bagi memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada mereka khususnya yang menetap di daerah ini,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>