Untungnya Emas

slide-2

Emas? Siapa yang tak tahu tentang logam mulia ni? Semua orang pun tahu pentingnya emas dalam lipatan sejarah.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Tapi tak semua mampu memiliki emas.

Ya benar. Tak semua mampu. Kalau ada pun, masa emergency dah tentu gadai dan pajak. Hilang dah emas. Hanya yang kaya saja boleh simpan emas dan siap wariskan pada anak cucu.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Apa untungnya berniaga emas?

1 – Menyimpan emas dan perak adalah sunnah Nabi SAW sejak 1400 tahun dahulu. Lihat sajalah dinar dan dirham, digunapakai sebagai sistem matawang official Empayar Khalifah sehingga tahun 1924.

2 – Sifat semulajadi manusia menyukai emas kerana prestij-nya. Jadi penjual emas tak perlu takut kerana demand sentiasa tinggi. Dan supply pun sedang tinggi pada masa kini.

3 – Peluang pelaburan manual yang terbaik kerana harganya semakin naik (sebenarnya sistem matawang dunia saja yang mengalami penurunan). Bulan lepas beli 1 gram harga RM140. Bulan ni jual RM160. Untung RM20. Kalau simpan sampai tahun 2016? Semestinya akan untung banyak.

4 – Emas disimpan oleh bank-bank pusat setiap negara sebagai Rizab (Reserve). kenapa kita tak boleh ikut langkah mereka dan simpan sendiri emas kita?

5 – Kalis inflasi. Sebagai contoh, harga kambing seekor sekarang berapa? Kalau mengikut kadar emas, harga kambing seekor di zaman Nabi SAW adalah 1 dinar emas. Zaman sekarang? Masih lagi 1 dinar emas.

IMG-20141207-WA0082

6 – Jual beli yang mudah dan tidak perlu pihak ketiga. Anda nak jual, anda jual sendiri. Untung anda dapat rasa sendiri.

7 – Sebagai satu aset untuk menghadapi keadaan ekonomi, politik dan sosial yang tidak stabil. Ramai warga Vietnam semasa perang dulu berhijrah ke negara lain dengan berbekalkan 1 kilogram emas. Dan mereka dapat membina kehidupan yang baru. Lihat saja warga Libya yang bawa duit Libya ke luar negara. Tak laku beb.

8 – Emas tak dikawal oleh kerajaan. Ikut suka hati anda lah nak simpan sampai penuh satu bilik. Kerajaan tiada kuasa untuk halang anda. Wang fiat? Nilai wang fiat semuanya bergantung pada spekulasi matawang, pengaliran keluar dan masuk serta peraturan yang ditetapkan oleh Bank Negara. Kalau Bank Negara jatuh? Wang anda lesap tidak laku.

9 – Aset fizikal yang tidak boleh dibekukan walaupun si penyimpan diisytiharkan bankrap. Bank tidak boleh sentuh emas anda. Itu adalah hak milik mutlak anda.

Jadi anda sudah nampak kan betapa pentingnya emas?

One thought on “Untungnya Emas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>