Ungkapan Menarik mengenai Emas

Jutaan ungkapan menarik telah ditulis mengenai emas sejak dahulu lagi. Ada yang baik dan ada juga yang negatif. Mungkin ada yang melihat emas sebagai simbol kekayaan atau mungkin simbol ketamakan. Walaubagaimanapun, ramai yang menerima emas sebagai aset yang berharga terutamanya ketika fasa kejatuhan ekonomi atau peperangan. Emas kekal sebagai medium memelihara aset yang selamat dan dipercayai sejak zaman-berzaman.

Promosi terbaru barang kemas di pasaran
Buy At Shopee

 

“Terdapat kira-kira 300 ahli ekonomi di dunia yang tidak bersetuju dengan emas, dan mereka berpendapat emas ialah harta Zaman kuno – mereka mungkin betul. Malangnya, terdapat 3 billion penduduk dunia yang mempercayai emas”

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Janos Fekete (1912)

 

“Emas masih kekal sebagai bentuk pembayaran yang unggul di dunia. Wang Fiat secara ekstremnya tidak diterima oleh sesiapa. Emas pula sentiasa diterima.”

Alan Greenspan, Bekas Pengerusi Federal Reserve

 

“Kecuali hanya ketika emas standard, secara parktikalnya, semua kerajaan dalam sejarah telah menggunakan kuasa eksklusif mereka mengeluarkan wang untuk menipu dan merampas daripada orang ramai.”

Fredrich August von Hayek, Ahli Falsafah Austria

 

“Kuasa ketiga, mengembangkan dirinya dengan perlahan, kini menjadi lebih kuat daripada yang lain: kuasa emas”

John Lothrop Motley, Ahli sejarah Amerika

 

“Apabila kita miliki emas, kita berada dalam ketakutan, apabila kita tiada emas, kita berada dalam bahaya.”

Peribahasa Inggeris

 

“Emas masih merupakan simpanan kekayaan yang unggul. Ia adalah satu-satunya wang yang benar di dunia. Dan jumlahnya amat sedikit.”

Mark Nestman, Penulis

 

“Negara-negara bertamadun biasanya menggunakan emas atau perak atau kedua-duanya sebagai wang”

Alfred Marshall, Ahli Ekonomi Inggeris

 

“Dengan ketiadaan standard emas, tiada cara untuk melindungi simpanan daripada kemelut inflasi. Tanpanya, tiada simpanan nilai yang selamat”

Alan Greenspan, Bekas Pengerusi Federal Reserve

 

“Emas masih mewakili cara pembayaran yang unggul di dunia”

Alan Greenspan, Bekas Pengerusi Federal Reserve

 

“Wang kertas akhirnya akan kembali kepada nilai dalamannya – kosong.”

Voltaire, Ahli Falsafah Perancis

 

“Kita memiliki emas kerana kita tidak boleh percaya kepada kerajaan”

Peribahasa Amerika yang digunakan oleh Presiden Herbert Hoover terhadap pengambil alihnya Theodore Roosevelt selepas dia membatalkan standard emas.

 

“Tanpa mengira harga dolar yang terlibat, satu auns emas akan membeli saman seorang lelaki yang berkualiti pada akhir Perang Revolusi, Perang Saudara, Presiden Franklin Roosevelt dan hari ini.”

Peter A. Bushre (1927)

“Ia adalah menarik untuk diambil perhatian bahawa pendapatan purata pekerja Inggeris pada tahun 1900 adalah sebanyak setengah satu auns emas seminggu dan bahawa pada tahun 1979, selepas Perang kedua dunia, kemerosotan dunia dan inflasi dunia, pekerja British mempunyai pendapatan purata setengah auns emas seminggu. ”

William Rees Mogg (1919)

“Dengan persetujuan bangsa-bangsa bersama , emas dan perak adalah satunya benda bernilai. Mereka adalah pengawal selia perlu dalam perdagangan. Saya  tidak syak lagi bahawa logam tersebut telah disediakan oleh Yang Maha Kuasa untuk tujuan ini,manakala besi dan arang batu telah disediakan untuk tujuan di mana ia sedang digunakan. ”

Helen McCulloch (1808-1895)

 

“Walaupun emas dan perak tidak ada sifat wang , wang adalah dengan sifat emas dan perak”

Karl Marx (1818-1883)

“Tidak ada keraguan bahawa standard emas antarabangsa, kerana ia berubah daripada abad ke kesembilan belas, dengan syarat dunia industri yang semakin bertambah dengan sistem yang paling berkesan pelarasan bagi baki pembayaran yang pernah mempunyai, sama ada oleh kemalangan oleh perancangan sedar.”

W.M. Scammell (1920)

 

 

 

 

 

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>