Tips Mudah Mengenali Emas Palsu

Fake Gold 5

1. Pakai barang kemas tersebut sekurang2nya 1 hari, jika uolss dapat mengesan sebarang tanda pada kulit uols atau perubahan warna maka emas tersebut mungkin palsu.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

2. Dengan lembut cucukkan jarum pada emas tersebut, jika jarum tersebut tidak patah, maka emas uolss mungkin tulen kerana emas bersifat lembut (untuk emas 999).

3. Letakkan barang kemas uolss hampir kepada magnet, emas yang tulen tidak mempunyai sebarang sifat magnetic, tips ini sesuai untuk emas yang besar/tebal seperti jongkong emas atau (platinum), jika uolss rasa barang kemas tersebut seperti melekat kepada magnet tersebut, maka ia adalah palsu.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

4. Jika barang uolss berupa rantai atau gelang yang boleh diputar, dengan lembut dan perlahan cuba pulas barang kemas tersebut, ia seakan boleh diputar tetapi jangan gunakan tenaga yang banyak kerana ia boleh putus. Cuma rasakan saja, ia keras atau lembut (tidak berkesan kepada emas 14 karat ke bawah).

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

5. Tengok pada cangkuk atau penyambung emas, kebiasaannya setiap emas akan ditanda dengan kualitinya seperti 916, 750 atau apa sahaja. Selain itu, oleh kerana emas biasanya dijual oleh tauke2 cina, ada beberapa gambarajah (maaf penulis tak dapat attach sekali) seperti orang berlari, bentuk rumah dan sebagainya adalah tanda kualiti emas tersebut sama ada paun, 916 ataupun emas lama.

6. Jika uolss dapati ada tanda seperti GP atau ZGP (Zhulian) maka ia adalah emas celup, lagi banyak tanda pada cangkuk atau penyambung emas, maka lagi besar kemungkinannya ia adalah palsu. GP stands for Gold Platted.

7. Jika uolss tidak sayang pada barang kemas uolss, uolss boleh cuba toreh kepada batu hitam berkali2 dan uolss boleh tengok sama ada warna emas ataupun warna putih ke-silver-an yang terhasil. Hanya 2 logam menghasilkan torehan berwarna kuning iaitu emas dan tembaga. Emas putih pun menghasilkan torehan berwarna kuning.

8. Ada juga barang kemas palsu yang berbentuk bulat dan sukar untuk diputar (penipu emas pun arif tentang emas palsu) maka tiada cara lain, uolss perlu sendiri bawa berjumpa mereka yang lebih arif.

9. Emas tidak mempunyai bau, gosok barang kemas uolss pada seluar jeans yang uolss pakai (dockers pun boleh…semua la)…sehingga panas dan cuba bau… jika ia adalah besi atau apa sahaja uolss boleh bau seakan ferum (bau besi), emas tidak mempunyai bau (saya ulang sekali lagi).

10. Jika ia jongkong yang ditulis berat pada sisinya, sila pergi timbang, kebiasaannya jongkon yang palsu tidak mempunyai berat yang tertera kerana pembuat emas palsu cenderung menggunakan bekas bentuk emas tulen tetapi menggunakan logam lain. Emas adalah logam yang paling padu, maka tiada logam lain yang mempunyai berat sama seperti emas dalam saiz yang sama.

11. Jika uolss pernah menonton filem cowboy, mereka menggigit emas untuk mengesahkan ketulenannya, ia mungkin sedikit fiction tetapi mungkin juga benar kerana emas tulen bersifat lembut, uolss boleh cuba gigit, ada sedikit rasa lembut dan tidak keras seperti menggigit ekzos kereta uolss… (hahaha ha…katanya mereka tidak bertanggungjawab jika gigi uolss patah).

12. Bagi mereka yang bersifat sentimental, ada sedikit perasaan berbeza ketika menyentuh emas palsu atau emas tulen. Saya pernah berjumpa dengan pelabur emas yang membeli jongkong emas kerana ingin merasai kenikmatan memegang dan menyimpan emas tulen.

_________________________________________________________________________________________

sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi .
sedia membeli segala jenis emas 999.9 , 999 , 916 , 875 , 835 , paun , 750 , pandora 916, emas lama , emas patah , bengkok , surat pajak dan lain-lain lagi . asalkan emas tulen .

perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
whatsapp/sms/call 013-9720910 Acikx Hargaemas + facebook 
COD cheras / ke tempat anda .
_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro