Tempat Pelaburan Utama jadi Pilihan Pelabur

pelaburan-emasDunia ini penuh dengan risiko. Mahu tidak mahu kena kena ambil risiko tertentu supaya kita dapat melangkah ke hadapan.

Makan nasi pun adakalanya tergigit lidah atau tercekik tulang, tapi itu bukan alasan untuk kita tidak mahu makan langsung, bukan?

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

Justeru, berdasarkan 4 sebab kenapa kita perlu melabur kita perlu merancang pelaburan kita dengan bijak. Berikut adalah antara senarai peluang pelaburan yang ada di hadapan tuan dan puan:

1. Produk Deposit Bank

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Dahulu yang popular adalah akaun pelaburan mudharabah. Hari ini bank-bank menawarkan structured investment product pula. Perbezaan utama keduanya adalah produk berstruktur ini cuba untuk bagi pulangan lebih dari biasa dari akaun pelaburan mudharabah. Kalau biasanya dapat 3%, maka produk berstruktur cuba dapatkan 6%. Secara umumnya, produk deposit yang ditawarkan oleh bank-bank adalah produk paling selamat dan paling rendah pulangannya.

2. Hartanah

Pelaburan hartanah disukai orang kerana ia wujud secara nyata. Kebanyakan orang tidak dapat memahami konsep ‘pelaburan kertas’ dengan baik jadi hartanah merupakan satu peluang yang sangat sesuai untuk mereka. Apa pun objektif pelaburan hartanah kita, pelaburan ini kurang bersifat ‘cair’. Kalau kita perlukan duit segera, maka kita tak dapat jual hari ini dan terus dapat duit.
3. Real Estate Investment Trust (REIT)

REIT dalam erti kata lain adalah pelaburan hartanah yang sama macam pelaburan saham amanah. Bezanya, REIT hanya membeli hartanah-hartanah sahaja.

4. Saham

Pelaburan yang paling popular. Hampir semua orang di Malaysia memiliki saham sama ada secara langsung atau tidak. Ya, jika kita mencarum KWSP itu bermaksud kita telah terlibat dengan pelaburan saham. Pencen pesara kerajaan yang diuruskan oleh Kumpulan Wang Amanah Pencen juga terlibat dalam bursa saham.

Sehingga Jun 2011 Bursa Malaysia mengandungi 847 kaunter saham patuh Shariah yang mewakili 89% dari kesuluruhan kaunter.

5. Saham Amanah

Pelaburan saham yang dibuat dengan melantik pihak ketiga menguruskannya untuk kita. Ada pelbagai syarikat yang ada. Ada pelbagai jenis saham amanah.

Ya, setiap satu saham amanah adalah berbeza. Justeru, pelabur yang baik akan mengambil tahu dana saham amanah yang mereka beli itu sebenarnya melabur dalam saham yang bagaimana sifatnya. Kebaikan utama saham amanah adalah dengan modal yang rendah, kita sudah boleh terlibat.

6. Exchange Traded Fund (ETF)

Variasi saham amanah. Tidak begitu popular di Malaysia. Sehingga Jun 2011 cuma ada 5 kaunter ETF dan cuma 1 yang patuh Shariah.

7. Komiditi Fizikal
Pelaburan komoditi fizikal yang sedang popular ketika ini adalah emas danperak. Mudah menjadi popular kerana ia melibatkan barang yang nyata. Komoditi fizikal ini lebih kepada aktiviti bisnes justeru tidak mempunyai peraturan yang ketat seperti ‘pelaburan kertas’. Oleh yang demikian, ramai pihak mengambil kesempatan menawarkan skim penipuan.

8. Komiditi Kertas
Bahasa teknikalnya adalah commodity futures market. Di Malaysia, yang popular adalah Crude Palm Oil Futures (FCPO) kerana ia adalah produk Bursa Malaysia sendiri. Dengan teknologi yang ada, ramai yang dapat terlibat dengan commidity futures yang ditawarkan oleh Chicago Mercantile Exchange (CME) misalnya.

Potensi pulangan yang lumayan, dan potensi kerugian yang menakutkan juga. Ho ho. Pergi jauh-jauh dari terlibat dengan produk sebegini kalau KWSP beri dividen rendah pun dah marah-marah, atau pelaburan saham amanah rugi sikit dah naik ‘tension’.

9. Derivatif Selain komoditi ‘kertas’

Index futures, warrants dan options. Pasaran di Malaysia belum cukup matang, pelaburnya juga tidak begitu sophisticated. Jadi, produk sebegini juga kurang popular.

Tiada Pelaburan yang ‘Perfect’

Setiap satu produk pelaburan ada baik dan buruk. Tidak sempurna. Pasti ada untung rugi.

 

sumber: http://www.publicgoldsarawak.com/ver2/2014/05/15/9-tempat-orang-ramai-membuat-pelaburan/

 

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>