Tauke Rugi RM17,000 Kedai Emas Dirompak, Polis Cedera

ALOR SETAR – Seorang pegawai polis yang sedang bercuti tetap melaksanakan tugasnya menjaga keselamatan awam dengan berusaha menghalang dua perompak yang memecah masuk sebuah kedai emas di Alor Janggus di sini petang kelmarin.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Sungguhpun begitu, beliau cedera di tangan kanan apabila terkena tembakan yang dilepaskan oleh seorang perompak sebelum melarikan diri.

Ketika insiden itu, Ketua Polis Balai Senai, Johor, Inspektor Zuwairi Ramli sedang bercuti dan dalam perjalanan ke Alor Setar bersama keluarga.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Ketua Polis Kedah, Datuk Ahmad Ibrahim berkata, ketika sampai di pekan Alor Janggus, pegawai polis itu ternampak dua lelaki keluar dari sebuah kedai emas sambil memegang satu tukul besi dan beg tangan.

“Inspektor Zuwairi mengesyaki berlaku rompakan di kedai itu segera memberhentikan keretanya untuk menangkap suspek. Secara tiba-tiba, seorang suspek mengeluarkan sepucuk pistol dan melepaskan tembakan dan mengenai tangan kanannya,” katanya.

Suspek kemudian melarikan diri dengan motosikal sebelum terbabas dan melanggar sebuah kereta kira-kira 200 meter dari tempat kejadian.

Mereka kemudian melepaskan satu lagi tembakan ke udara sebelum merampas kenderaan yang dirempuh itu untuk melarikan diri. Kereta itu dijumpai semula di Taman Anggerik berdekatan sebuah pasar raya di sini, kira-kira jam 6 petang.

“Kita mendapat panggilan telefon daripada seorang pekerja di Plaza Tol Alor Setar Utara yang melihat lelaki yang mencurigakan di tandas.

“Kita menjumpai satu beg kecil berisi sepucuk pistol jenis Styr, satu magazin dan sebutir peluru 9 milimeter dalam tandas itu,” katanya.

Menurutnya, hasil pemeriksaan mendapati kelongsong peluru yang dilepaskan suspek kes rompakan kedai emas itu sama dengan sebutir peluru yang dijumpai.

“Polis masih menjalankan siasatan sama ada pistol itu ada kaitan dengan rompakan kedai emas atau sebaliknya. Kes disiasat di bawah Seksyen 3 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971,” katanya.

Mengenai anggota polis yang terkena tembakan, Ahmad beliau berkata, Zuwairi mengalami kecederaan pada tapak tangan sebelah kanan.

“Beliau hanya cedera di tapak tangan dan mendapat rawatan di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

“Pegawai polis itu ketika ini masih bercuti untuk menghadiri majlis perkahwinan adik perempuannya di sini,” katanya.

Sementara itu, pemilik kedai emas terbabit, Thoo Ah Fatt, 55, berkata, kejadian kira-kira jam 4.30 petang itu berlaku terlalu pantas dan boleh membahayakan nyawa orang ramai.

“Sewaktu kejadian, saya berada di ruang niaga. Tiba-tiba dua lelaki memberhentikan motosikal dan terus berlari ke arah kedai saya sambil mengacukan pistol.

“Saya tidak mampu berbuat apa-apa, hanya boleh lari selamatkan diri di belakang kedai. Seorang daripadanya kemudian memecahkan cermin tempat barangan kemas menggunakan tukul besi sebelum melarikan pelbagai barangan kemas,” katanya.

Menurutnya, sewaktu suspek cuba melarikan diri, seorang anggota polis yang secara kebetulan lalu di hadapan kedai emas memberhentikan kereta dan memperkenalkan diri selepas melihat tindakan suspek yang mencurigakan.

“Terkejut dengan kehadiran anggota polis itu, seorang suspek melepaskan satu das tembakan dan mengenai tangan anggota polis itu,” katanya yang kerugian kira-kira RM17,000 akibat kejadian itu. SinarHarian

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>