Harta Karun 33 Juta Ringgit ditemui di Laman Rumah

gold-coin-treeSepasang suami isteri di California, Amerika Syarikat menjumpai sejumlah syiling emas yang bernilai 10 juta dolar Amerika (atau RM32.7 Juta ringgit) di dalam tin yang ditanam dibawah sebatang pokok tua di halaman rumah mereka. Syiling emas tersebut ditemui didalam kira-kira 8 tin  secara tidak sengaja.

Suatu petang pasangan tersebut membawa anjing mereka bersiar sebelum terlihat kilauan cahaya dibawah pokok dan mereka menggali dan menemui tin-tin besi berkarat yang disusun dengan cermat dan didalamnya berisikan syiling emas pelbagai nilai.

Lokasi dan nama pasangan tersebut dirahsiakan kerana bimbang penggali emas moden akan datang ke halaman mereka membawa mesin metal detector untuk mencari harta karun lain yang mungkin tertanam di tanah tersebut

Pasangan bertuan itu merancang untuk membelanjakan sebahagian besarnya dan menderma kepada badan kebajikan

Syiling $5, $10 dan $20 itu diperbuat daripada emas yang bertarikh antara 1874 hingga 1894. Jumlah yang ditemui ialah sebanyak 1, 427 keping.

 

Cara-cara membuat cincin dari duit syiling

Orang yang kreatif mampu menghasilkan karya kreatif mereka daripada apa bahan sekali pon. Post kali ini kami nak kongsikan proses pembuatan cincin yang sangat unik dan kreatif daripada duit syiling. Cincin yang bakal kami tunjukkan ini adalah hasil karya Nicholas Heckaman yang telah lama menghasilkan cincin daripada duit syiling US. Nak tengok macam mana proses membuat cincin berkenaan? Jom kita tengok

cincin duit syiling Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

cincin duit syiling

coinring1 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

Langkah pertama: cari duit yang sesuai untuk dijadikan cincin

coinring2 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

buat acuan supaya duit digerudi pada bahagian tengah. Kalau tidak cincin sukar untuk dibentuk nanti

coinring3 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

tebuk lubang

coinring4 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

nampak macam ok je kan

coinring5 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

panaskan duit syiling supaya mudah untuk dibentuk

coinring6 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

inilah rupa duit syiling bila ia sudah sejuk

coinring7 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

mulakan proses mengetuk

coinring8 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

mengetuk adalah proses yang paling sukar sekali dalam membuat cincin ini

coinring9 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

selepas diketuk seketika ia akan kelihatan seperti ini

coinring10 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

teruskan mengetuk dan proses pemanasan sehingga ia menjadi bentuk cincin

coinring11 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

kilatkan cincin berkenaan, tetapi berhati-hati supaya corak pada cincin berkenaan tidak hilang

coinring0 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

tadaa! dah siap

Macam mana sangat menarik bukan? Juga tidak sukar untuk dibuat. Tetapi sila berhati-hati kerana menurut sumber perbuatan merosakkan atu mengubah suai duit adalah salah disisi undang-undang. Kami tak berapa pasti tentang ini tapi untuk langkah berjaga-jaga kami nasihatkan jangan cuba di rumah hehe.

 

source: http://cisdel.com/2013/12/05/cara-cara-membuat-cincin-daripada-duit-syiling/

Dinar emas terbesar di Dunia

Jika anda tidak pernah melihat syiling emas terbesar didunia, meh kami tunjuk, dibawah ini adalah saiz dinar/syiling terbesar didunia, cuba tengok betul2 gambar dibawah, agak2 muat tak nak letak dinar ni dalam poket? ini bukan syiling zaman purba, mcm mana org zaman dulu nak meniaga jika kena bawak dinar besar mcm ni..

Syiling emas seberat 1000kg dengan kualiti 999, bernilai pada hari ini RM178,000 utk 1 kg

 

 

Syiling atau dinar emas yang terbesar didunia seperti gambar diatas dihasilkan oleh Australia Perth Mint pada Novermber 2011. Mempunyai berat 1012 kg dan kualiti emas 999.9. luas permukaan 80 cm persegi, ketebalan 12 cm dan memerlukan masa selama 18 bulan untuk disiapkan dinar emas ini dan diukir gambar kanggaro di atasnya., sebelah sisi yang lain diletakkan gambar Ratu Elizabeth.

Menurut CEO Perth Mint, Ed Harbuz, mereka mencipta dinar sebesar ini sebagai promosi bagi pelanggan mendapat gambaran jelas design syiling terbaru yang akan dikeluarkan mereka, opkos bukan dengan saiz sebegini , saiz syiling emas Perth Mint yang sebenar jauh lebih kecil dan mempunyai beberapa variasi berat, gurau beliau. Setiap syiling emas yang dikeluarkan syarikat Australia Perth Mint akan dijamin mutu dan ketulenan oleh negara Australia.

Syiling emas termahal didunia dipamerkan di London

https://i2.wp.com/www.fusiondiary.com/wp-content/uploads/2010/10/1907-20-Dollar-Ultra-High-Relief-Saint-Gaudens-Double-Eagle-Gold-Coin.jpg?w=1170

Sekeping syiling emas yang dikatakan termahal didunia dipamerkan di kota London baru-baru ini, Syiling “Double Eagle” tersebut  dicetak pada zaman kemelesetan ekonomi paling teruk pernah berlaku di Amerika Syarikat.

Syiling bernilai 20 Dolar “Double Eagle” ini dipamerkan di Goldsmith Hall, london dikatakan bernilai hampir RM166,000 sekeping ketika dihasilkan pada tahun 1929 iaitu semasa kemelesetan ekonomi melanda Amerika manakala  perang dunia pertama pula meletus di Eropah. Ketika ini dipercayai hanya wujud 13 syiling seumpamanya manakala syiling-syiling yang lain telah dileburkan atau diproses semula sebelum berakhirnya zaman kemelesetan tersebut.
https://i2.wp.com/3.bp.blogspot.com/_AaT3vdoeE4o/Sxq1Qfe9JFI/AAAAAAAAASQ/VMiY0FAB7-Q/s400/600px-Specimen1Obv.jpg?w=1170
https://i1.wp.com/www.coinfacts.com/double_eagles/saint_gaudens_double_eagles/Double_Eagle_1912_Rev_Trompeter.jpg?w=1170

Pada tahun 2002, syiling “Double Eagle” ini dilelong pada harga yang memberansangkan,  mencecah USD7.6 juta atau RM22juta seperti dilaporkan Associate Presss (4/3/2012).

Syiling ini bernilai bagi meperingati kesusahan hidup dizaman kemelesetan ekonomi Amerika syarikat yang bermula pada tahun 1929 sehingga bermula perang dunia pertama (1941) , Kegawatan ini dianggap krisis ekonomi paling teruk pernah berlaku pada abad ke 20, ia berpanjangan kira-kira 20 tahun. Bayangkan…….

https://i2.wp.com/www.coin-collecting-guide-for-beginners.com/image-files/saint_gaudens_double_eagle_no-motto_lg.jpg?w=1170

Kehidupan Rakyat Amerika ketika zaman kemelesetan ekonomi 1929-1943

Dorothea Lange's Migrant Mother depicts destitute pea pickers in California, centering on Florence Owens Thompson, age 32, a mother of seven children, in Nipomo, California, March 1936.

Best Movie To Watch