Syarikat Pelaburan Emas Tiada Kaitan Jualan Langsung

KUALA LUMPUR 11 Dis. – Mana-mana syarikat yang menjalankan skim pelaburan termasuk menggunakan emas tidak ada kaitan dengan perniagaan jualan langsung kerana kedua-duanya mempunyai cara pengendalian perniagaan berbeza.

Promosi terbaru barang kemas di pasaran
Buy At Shopee

Menjelaskan perkara itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, sehubungan itu, mana-mana pihak termasuk institusi perbankan tidak harus terkeliru dengan perkara itu kerana perniagaan jualan langsung tidak mengutip wang daripada pengedar mereka bagi tujuan pelaburan.

Katanya, ahli-ahlinya juga hanya mendapat komisen daripada penjualan produk yang dijalankan.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

“Syarikat pelaburan tidak berdaftar dengan kementerian di bawah Akta Jualan Langsung, perniagaannya pun berbeza kerana ia memungut duit untuk tujuan pelaburan dan membayar dividen atau faedah kepada pelabur mereka.

”Sedangkan perniagaan jualan langsung hanya menjual produk, tidak memerlukan kedai atau kakitangan ramai untuk menjalankan perniagaan itu dan mereka hanya mendapat komisen daripada penjualan produk,” katanya selepas melancarkan pelan hala tuju industri jualan langsung bagi tempoh 2013 – 2020, di sini hari ini.

Beliau mengulas desakan pihak tertentu yang mahu bank-bank tempatan mendedahkan akaun beberapa syarikat jualan langsung yang dikatakan mempunyai kaitan dengan syarikat pelaburan emas, Genneva Malaysia Sdn. Bhd.

Ia ekoran hasil serbuan Bank Negara Malaysia ke atas beberapa agensi penguatkuasa yang mendapati syarikat itu merupakan syarikat yang bermasalah dan laporan awal perakaunan menunjukkan operasi syarikat itu mengalami kerugian besar tahun ini dan mempunyai liabiliti melebihi 10 kali asetnya.

Mengenai pelan hala tuju industri itu, Ismail Sabri berkata, ia membabitkan tiga fasa iaitu fasa pertama 2013 – 2015, fasa kedua (2016 – 2018) dan fasa ketiga (2019 – 2020).

Katanya, pelan tersebut memberi fokus kepada tiga teras utama iaitu menambah baik kualiti modal insan, mengukuhkan sistem penyampaian dan perundangan bagi pembangunan industri serta meningkatkan reputasi dan membudayakan prestasi cemerlang demi pertumbuhan industri itu.

“Jika perniagaan jualan langsung ini mempunyai ciri-ciri tiga teras utama ini, maka rakyat lebih yakin untuk menceburi industri ini,” katanya.

Beliau berkata, sebanyak 30 syarikat jualan langsung telah dikenakan tindakan atas pelbagai kesalahan pada tahun lalu membabitkan nilai rampasan sebanyak RM604,604 pada tahun lalu. –UTUSAN

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

One thought on “Syarikat Pelaburan Emas Tiada Kaitan Jualan Langsung

  • Hi Dali,At current lvlees for Kuchai, Mjperak, Kinstel & Lion Forest, do you think there would be anymore upside for a hold? The falling price and low volume for these stocks seem to indicate that these are no longer hot stocks.Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>