Suri Rumah Rugi RM20,000 Akibat Pukau

Suri rumah rugi RM20,000 akibat pukauBatu yang diberi suspek kepada mangsa yang dikatakan boleh mengubati gigitan serangga.

 

BANDAR TUN RAZAK – Seorang suri rumah di Felda Keratong 3, dekat sini kerugian hampir RM20,000 dan mendakwa dirinya seperti dipukau selepas bertemu seorang lelaki yang bertanyakan lokasi sebuah rumah ketika pulang dari pasar malam, petang kelmarin.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Ketua Polis Daerah Rompin, Deputi Superitendan Johari Jahaya berkata, mangsa berusia 45 tahun itu disapa suspek yang bertanyakan lokasi rumah dalam loghat Sabah namun mangsa memaklumkan dia tidak tahu lokasi rumah berkenaan.

“Kemudian, datang pula seorang lelaki dari arah belakang mangsa yang dipercayai rakan suspek mencelah dan mengatakan dia tahu lokasi rumah tersebut.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

“Suspek mengucapkan terima kasih kepada mangsa dan seterusnya memberi batu merah kepada mangsa dan juga lelaki yang membantunya itu sebagai tanda penghargaan,” katanya.

Menurutnya, suspek terus beredar dengan berjalan kaki manakala lelaki dipercayai rakan suspek itu bertanya kepada mangsa mengenai kegunaan batu tersebut namun mangsa menjawab tidak tahu.

“Mereka berdua mengejar suspek untuk mendapatkan maklumat mengenai batu tersebut dan suspek memaklumkan batu itu boleh dibuat ubat seperti penawar gigitan serangga.

“Suspek turut memaklumkan batu itu perlu dibungkus dengan kain putih dan jika tiada, gantikan dengan wang kertas seringgit,” katanya.

Johari berkata, lebih mengejutkan, mangsa turut menanggalkan barang kemas yang dipakainya seperti rantai leher, gelang tangan dan cincin dengan sendiri selepas diberitahu suspek bahawa pemegang batu tersebut tidak boleh memakai barang kemas.

“Selepas mangsa menanggalkan semua barang kemas yang dipakainya, suspek meminta mangsa memasukkannya ke dalam sampul surat putih milik suspek.

“Suspek menutup sampul surat putih tersebut dan terus memasukkannya ke dalam beg duit milik mangsa tetapi apabila sampai di rumah dan selesai solat, mangsa membuka sampul tersebut namun yang ada hanyalah batu,” katanya.

Dalam pada itu, Johari turut menasihati kaum wanita berhati-hati ketika didatangi individu tidak dikenali yang bertanyakan arah atau sesuatu kerana sindiket penipuan begini memang menyasarkan golongan wanita.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan Kes Penipuan.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>