Skim Pelaburan Emas Menipu !?

45792_Obv

Dari tahun 2009 sehinggalah tahun 2015 ini, berbagai-bagai skim pelaburan emas yang tidak diketahui asal-usulnya timbul. Macam cendawan selepas hujan.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Ramai yang join.

Ramai yang tertipu.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Ramai yang hilang duit. RM10k, RM20k, bahkan ada yang beratus-ratus ribu.

Inilah yang kita panggil skim pelaburan emas menipu!

Nak tahu bagaimana untuk detect skim-skim pelaburan emas scam dan menipu jenis seperti ini?

Mereka janjikan pulangan bulanan yang lumayan. Setiap bulan RM2,000, selama 5 bulan… contohnya.

Mereka tidak dapat menjelaskan sumber income dan keuntungan yang mereka jana. Anda tanyalah mereka sama ada di public ataupun secara private message. Mereka takkan layan anda.

Mereka tidak berikan produk kepada anda. Seperti contoh, pelaburan emas. Mana emas-nya? Anda dapat pegang emas? Tidak, kan? Sedangkan ASB pun ada boleh nampak value dan angka di buku akaun bank.

Mereka mencipta skill pelik-pelik dan sangat tidak praktikal, bahkan ada yang sebenarnya sangat merugikan, dan tunjuk kepada anda. Dengan harapan anda akan percaya bahawa mereka sangat power dan berilmu tinggi. Padahal kalau anda kaji, anda akan nampak bahawa mereka sebenarnya sangat bodoh.

Di akhir cerita, mereka akan cepat menyalahkan orang lain apabila berlaku insiden yang tidak diingini. Ianya dipanggil ‘Tersontot’, dalam bahasa kasarnya. Mereka akan cipta drama demi drama, mencipta kambing hitam (scapegoat) untuk disalahkan, demi mengalihkan perhatian orang lain dari masalah tersontot. Ada antara mereka yang diam menyorok, padahal di belakang orang lain mereka bangunkan hartanah dan segala macam bisnes menggunakan duit modal pelabur.

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

Dalam sesi muzakarah saya dengan Ustaz Halim (pakar Mu’amalat Islam Singapura) pada 11/1/2015, beliau telah memberikan kami panduan untuk mengelakkan dari terjebak dengan skim-skim pelaburan emas menipu ini.

Kaji source of income dan keuntungan syarikat yang menjalankan program yang diragui.
Kaji latar belakang syarikat dan pemilik syarikat tersebut.

Ikut tertib perniagaan emas dalam Islam. Tiada istilah seumpama ‘pelaburan emas’ dalam Islam, mohon ambil perhatian ya.

Dalam Islam, emas hanyalah satu medium yang boleh diperdagangkan dengan cara fizikal kerana ianya cara yang halal lagi sahih dan jelas.

Kalau anda dengar si pengelola skim emas bercakap tentang Bai Al-Wafa’, Bai As-Salam dan segala macam terms Arab bagi menghalalkan program mereka, ignore saja dan elakkan diri. Itu cuma antara alasan untuk mereka menghalalkan benda yang kalau silap hari-bulan, boleh jatuh haram.

Perhatikan akad mereka. Adakah akad menjual beli? Atau akad sewa? Ataupun akad pun entah ke mana? Kerana perniagaan emas adalah paling strict dalam hukum Islam. Silap akad, urusniaga tak sah. Dan adakah pelaburan emas sebahagian dari urusniaga dan perniagaan? Sudah tentu tidak.

Kami secara jujurnya tidak terlibat langsung dengan skim-skim pelaburan emas menipu seperti ini.

Pada kami, asalnya ia adalah hukum khilaf dan sudah jatuh syubhah. Tapi sekarang ianya lebih memudaratkan dan menyebabkan kerugian besar di pihak pelanggan.

Jelas bertentangan dengan prinsip hukum mu’amalat Islam yang sangat menekankan sifat puas hati penjual dan pembeli selepas pertukaran barang. Jadi cara kami senang saja.

Hukumnya HARAM.

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

Saya senang mengambil petikan antara perbualan saya dengan pakar kewangan dan mentor jutawan, Datuk Azizi Ali, yang mana beliau mengatakan bahawa “Sesiapa yang sudah terjebak dengan skim seperti ini, dinasihatkan supaya ambil balik duit modal mereka dan keluar jauh-jauh dari skim seperti ini. Kalau nak berniaga, buatlah seperti orang berniaga.

Back to basic.”.

Mudah saja, kan?

oleh Mohd Shafrizal Bin Azmi
sumber – niagaummah.com

_________________________________________________________________________________________

perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi .
sedia membeli segala jenis emas 999.9 , 999 , 916 , 875 , 835 , paun , 750 , pandora 916, emas lama , emas patah , bengkok , surat pajak dan lain-lain lagi . asalkan emas tulen .
COD cheras / ke tempat anda .

whatsapp/sms/call 013-9720910 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>