Skim Pelaburan Emas Haram

KOTA KINABALU: Polis di sini kelmarin akan meningkatkan pemantauan bagi menangani skim pelaburan haram menggunakan emas di negeri ini.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Negeri, Superitendan Saiman Kasran berkata kerjasama dengan pelbagai pihak terutamanya Bank Negara Malaysia (BNM) akan terus dipertingkatkan dari masa ke semasa bagi membanteras kegiatan itu.

Beliau, dalam pada itu, tidak menafikan Sabah turut terkena tempias kegiatan skim berkenaan dan berdasarkan rekod setakat ini, seramai 12 individu telah melaporkan kepada polis dan mendakwa kerugian RM603,998.53.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

“Setakat ini, kita hanya menerima laporan daripada 12 individu yang mendakwa kerugian lebih RM600,000 setelah melakukan pelaburan emas di sebuah syarikat yang berpengkalan Semenanjung Malaysia di negeri ini.

“Namun begitu, kita hanya bertindak melaporkan serta menghantar dokumen kepada BNM sahaja dan setakat ini, polis masih belum melakukan sebarang serbuan ke atas mana-mana syarikat yang disyaki menjalankan skim pelaburan emas haram di Sabah,” katanya ketika dihubungi kelmarin.

Saiman turut menyarankan kepada orang ramai untuk mengelak daripada terikut-ikut dengan skim-skim yang mampu mendatangkan keuntungan dalam masa singkat bagi mengelak diperdayakan.

“Kita menasihatkan kepada masyarakat untuk mengawal kehendak mereka daripada terlibat dengan kegiatan seperti ini dan sekiranya hendak melaburkan wang mereka, polis menasihatkan agar ikutilah saluran yang betul serta sah seperti bank-bank yang sedia ada.

“Polis juga meminta kepada ramai untuk lebih peka dengan perkembangan semasa baik dari sudut pemberitahuan di akhbar ataupun di kaca televisyen mengenai skim-skim seperti ini bagi mengelakkan menjadi mangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas satu kenyataan daripada BNM mengenai serbuan dan penyitaan wang tunai daripada empat syarikat di ibu negara baru-baru ini.

Di dalam kenyataan itu menyaksikan penyitaan serta rampasan berupa 142.7 kilogram emas dan RM101.92 juta dalam akaun bank serta tunai daripada empat syarikat yang terbabit dalam skim pelaburan haram menggunakan emas.

Jumlah itu dinyatakan dalam kenyataan BNM bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>