Selamat guna emas dalam produk kecantikan?

Sejak berzaman dulu, emas digunakan sebagai barang kemas dan perhiasan lain, namun begitu tidak kurang juga yang percaya bahawa bahan yang mengandungi emas baik untuk kesihatan. Sekarang pun bahan mengandungi emas yang dikenali sebagai nanopartikel emas digunakan dengan meluas dalam produk-produk kecantikan, terutamanya dalam krim muka, kerana ia dipercayai dapat melambatkan proses penuaan, melambatkan kulit berkedut dan mampu menegangkan kulit yang agak kendur disebabkan faktor usia.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Nanopartikel emas ini sangat seni dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia hanya boleh dilihat dengan menggunakan mikroskop sahaja. Partikel ini juga digunakan sebagai komponen dalam pelbagai barangan elektronik (termasuk komputer, telefon pintar, dsb.), bahan-bahan keperluan dalam pergigian, ubat-ubatan (terutamanya ubat suntikan atau pil bagi arthritis), dan produk kegunaan sendiri (seperti krim muka dan pewarna rambut).

Kajian terkini menunjukkan nanopartikel emas yang digunakan dalam pewarna rambut boleh diserap oleh batang rambut ke dalam bahagian korteks di tengah-tengahnya, dan boleh merosakkan rambut.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Dalam teknologi pengimejan radiologi (seperti MRI – Magnetic resonance imaging), pengdiagnosan dan rawatan kanser juga menggunakan nanopartikel emas ini.

Apakah kesan nanopartikel emas terhadap kesihatan?

1. Menyebabkan kerosakan sistemik pada manusia dengan cara menghalang pengumpulan lemak pelindung (tisu adipos) di keliling organ dalaman. Lemak pelindung ini amat perlu bagi melindungi organ dalaman di samping menjadi alas insulasi bagi melindungi organ dalaman daripada keadaan yang terlalu panas atau sejuk.

(Tisu adipos ini juga terdapat dalam tisu payudara dan sum-sum tulang kuning. Ia juga kaya dengan nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh apabila perlu.)

2. Menyebabkan penuaan yang cepat dan kulit berkedut sebelum masanya jika terlalu banyak nanopartikel emas dalam badan.

3. Menyebabkan luka lambat sembuh.

4. Menyebabkan diabetes.

5. Mengganggu fungsi sel yang normal

Kajian menunjukkan, apabila nanopartikel emas ini memasuki sel stem tisu adipos, ia akan berkumpul di dalam sel ini tanpa boleh disingkirkan secara semulajadi, malahan ia akan terus berkumpul dan akhirnya ia akan mengganggu fungsi sel tersebut seperti pergerakan, pembahagian sel, pengecutan kolagen dan mempercepatkan luka sembuh.

6. Kesan genetik

Nanopartikel emas juga memberi kesan ke atas pengawalaturan genetik, ekspresi RNA dan ketidakbolehan sel lemak (adipocyte) menjadi matang.

Oleh itu, sebagai langkah pencegahan, jangan gunakan produk kosmetik yang mengandungi nanopartikel emas. Sebelum membeli sesuatu produk, baca dulu label bahan-bahan ramuannya.

sumber: http://sitik.wordpress.com/2013/05/21/benarkah-emas-baik-untuk-kesihatan/

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>