Permintaan dan Penawaran Emas

Ini merupakan beberapa sebab utama mengapa berlakunya pergerakan turun naik harga emas yang berlaku setiap detik. Jika permintaan terhadap emas melebihi penawaran yang dapat dikeluarkan, maka harga emas akan naik dan begitulah sebaliknya.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Masalah Ekonomi
Jika berlaku masalah kegawatan ekonomi dunia seperti yang berlaku pada tahun 1998 dan 2008, semua orang panik. Pelabur sudah tidak percaya lagi dengan sistem matawang kertas, lantas akan mengalihkan asetnya ke dalam emas, kerana percaya emas adalah pelindung nilai yang terulung. Oleh kerana nilai matawang dunia disandarkan kepada matawang US Dollar selepas tahun 1971 (kesan pemansuhan Perjanjian Bretton Woods), maka apa jua perubahan ekonomi yang berlaku di US akan turut memberi kesan jangka pendek dan sederhana kepada harga emas dunia. Jika ekonomi US mengukuh, harga emas akan turun sedikit dan begitu juga sebaliknya.Yang terbaru kesan krisis matawang Euro juga memberi impak yang besar pada kenaikan harga emas yang tinggi pada tahun 201 lalu.

Kesan Pergolakan Politik
Bukan sahaja faktor ekonomi, malah pergolakan politik dunia dan peperangan mampu melonjakkan harga emas. Pada tahun 2003, harga emas naik tinggi kerana serangan oleh US terhadap kerajaan Iraq. Saya juga pernah melihat bahawa harga emas juga mampu naik selepas berita kematian Benazir Bhutto pada Dec 2007.

Kenaikan Harga Minyak Dunia
Apabila harga minyak naik, maka begitu jugalah bahan-bahan lain berasaskan minyak turut naik harga. Maka secara tidak langsung kesan inflasi akan mula meningkat di negara tersebut. Harga saham berada pada tahap tidak menentu akibat spekulasi melampau. Kesannya pelabur hilang keyakinan pada saham dan mengalihkan pegangan aset kepada emas. Ini mendorong harga emas untuk naik secara mendadak.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Permintaan Emas yang Semakin Meningkat
Saban tahun permintaan terhadap emas terutama emas pelaburan semakin meningkat. Ini kerana meningkatnya kesedaran orang rama tentang emas setelah
mengetahui bahawa matawang kertas yang disimpan rupanya semakin susut nilainya. Maka orang ramai mula sedar tentang emas yang merupakan aset yang tidak terjejas nilainya walau apa jua situasi politik dan ekonomi. Ini menyebabkan berlakunya istilah ”Gold Rush”. Orang ramai berpusu-pusu mendapatkan emas fizikal untuk menjaga aset mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>