Perhiasan emas kuno ditemui di Israel

Headline

Inilah.com , Tel aviv, anting emas ini merupakan daripada koleksi perhiasan kuno yang ditemui oleh ahli Arkeologi di utara Israel. Ada juga yang memberi pendapat bahawa koleksi ini sebernarnya berasal daripada Mesir.

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

Koleksi perhiasan emas dan perak ini tersembunyi di dalah sebuah lubang di Jezreel Valley. Perhiasan ini dikatakan berasal dari 1,100 sebelum masihi. Setelah diteliti,ahli arkeologi mengesahkan bahawa sebahagian dari koleksi perhiasan tersebut sememangnya berasal dari Mesir.

Eran Arie daripada Tel Aviv University mengatakan, bahawa beberapa bahan dan cara penyembunyian koleksi perhiasan tersebut sama seperti yang dilakukan di Mesir.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Para penyelidik berpendapat,tempat penyembunyian perhiasan itu bukanlah tempat penyimpanan perhiasan yang biasa. “Jelas sekali, mereka yang menyembunyikan koleksi perhiasan tersebut kerana beberapa alasan, salah satunya seperti mereka menyembunyikannya bukan untuk dijumpai oleh sesiapa.Seperti sebuah tempat yang sangat rahsia,” kata David Ussishkin,juga daripada Tel Aviv University.

 

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>