Pengawal Keselamatan Curi Barang Kemas Ibu Di Penjara 2 Tahun

Kota Bharu: Seorang pengawal keselamatan dijatuhi hukuman penjara dua tahun di Mahkamah Majistret di sini, semalam terhadap tuduhan mencuri barang kemas bernilai RM45,000 milik ibunya yang sedang bersolat, dua bulan lalu.

Majistret Nik Habri Muhamad menjatuhkan hukuman itu selepas Khairul Ikhsan Mohamed Hazman, 34, mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dibacakan. “Saya harap kamu insaf ketika menjalani hukuman ini di penjara,” nasihat Nik Habri yang memerintahkan hukuman berjalan mulai tarikh tertuduh ditangkap pada 14 Ogos 2013.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Mengikut pertuduhan, Khairul Ikhsan didakwa mencuri beg tangan milik ibunya mengandungi tujuh rantai leher, 12 gelang tangan, 18 bentuk cincin, empat loket, tiga kerongsang, 15 kepingan berbentuk bulat berwarna kekuningan yang keseluruhan bernilai RM45,000 di Lot 2030, Jalan Wakaf Stan, di sini pada jam 1.30 tengah hari, 8 Ogos 2013.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Berdasarkan fakta kes, ketika mangsa mahu solat Zuhur, anaknya masuk ke dalam bilik bertanyakan buku cek ibunya yang hilang sebelum ini dan wanita itu memberitahu anaknya buku cek berkenaan belum ditemui lalu meneruskan solat manakala tertuduh menyelongkar almari dan mengeluarkan beg mengandungi barang kemas.

Selepas selesai solat, mangsa mendapati anak lelakinya keluar dari rumah bersama beg itu.

Terdahulu, tertuduh tidak mengemukakan sebarang rayuan terhadap hukuman.

Timbalan Pendakwa Raya, Noor Dayana Mohamad memohon tertuduh dijatuhi hukuman setimpal untuk memberi pengajaran kepada tertuduh dan orang ramai supaya tidak mengulangi kesalahan sama.

sumber – Metro

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>