Pengarah syarikat pelaburan emas didakwa

ismahanum

KOTA KINABALU – Seorang pengarah syarikat pelaburan emas, Worldwide Far East Berhad hari ini mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap dua pertuduhan menerima deposit daripada orang awam tanpa lesen yang sah berjumlah RM3.88 juta.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Datuk Noor Ismahanum Mohd Ismail, 32, didakwa menerima deposit itu melalui skim melibatkan transaksi emas di No.11B, Tingkat 11, Wisma Fok Loi, 38 Jalan Gaya di sini antara 6 Dis 2010 hingga 27 Disember 2010 dan 28 Disember 2010 hingga 23 April 2012.

Tertuduh dan syarikat itu didakwa mengikut Seksyen 103(1)(a) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989 yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda tidak melebihi RM10 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Yong Thain Vun, 46, didakwa bersubahat dengan Noor Ismahanum dan syarikat terbabit untuk menerima deposit daripada orang awam tanpa lesen yang sah pada 6 Disember 2010 hingga 23 April 2012 di tempat sama, mengikut seksyen yang sama.

Terdahulu, Pegawai Pendakwa daripada Bank Negara Fahmi Abd Moin menawarkan jaminan RM100,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh serta syarat tambahan iaitu pasport diserahkan kepada mahkamah.

Hakim Azreena Aziz membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM50,000 dengan seorang penjamin serta memerintahkan pasport kedua-dua tertuduh diserahkan kepada mahkamah dan menetapkan tarikh perbicaraan pada 16 hingga 27 Jun.

Noor Ismahanum diwakili peguam Goldam Hamid manakala peguam Chin Teck Ming mewakili Yong.

Pada 23 Disember 2013, Noor Ismahanum, adiknya, Mohamad Ismahanif, 25, dan syarikat itu mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur terhadap 116 pertuduhan terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram membabitkan RM6.85 juta. – Bernama

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

0 thoughts on “Pengarah syarikat pelaburan emas didakwa

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>