Perlombongan emas punca kematian Kanak-kanak di Nigeria

 

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Lebih daripada 400 kanak-kanak telah mati akibat keracunan plumbum yang berkaitan dengan perlombongan emas artisanal dalam tempoh dua tahun yang lalu di negeri utara Nigeria, Zamfara.Human Rights Watch (HRW) berkata ia adalah “wabak terburuk dalam sejarah moden.” Kumpulan hak asasi berkata beribu-ribu kanak-kanak yang sakit boleh kurang upaya secara kekal atau mati jika tindakan segera tidak diambil.

Amina memberitahu pekerja-pekerja bantuan di Nigeria berkata dia pernah mempunyai enam orang anak. Tiga anak-anaknya, seperti beratus-ratus mangsa lain di Negeri Zamfara, telah mati akibat keracunan plumbum.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Kanak-kanak pembunuhan plumbum datang dari tempat yang sama sebagai cara utama kampung kelangsungan hidup: lombong emas.

Untuk mengekstrak emas, tempatan pelombong musnah batu bijih, mengeluarkan habuk plumbum ke udara, ke pakaian mereka, dan kadang-kadang seluruh kanak-kanak yang banyak membantu dalam proses. Debu ini adalah merbahaya untuk orang dewasa, tetapi untuk kanak-kanak dalam boleh membawa maut atau membawa kepada ketidakupayaan teruk sepanjang hayat.

Human Rights Watch(HRW) berkata beberapa meters isi rumah mempunyai hampir 60 kali jumlah plumbum yang dianggap selamat di pasir daripada yang dianggap selamat.

Jane Cohen, yang bekerja sebagai penyelidik alam sekitar bagi Rights Watch Manusia, berkata beribu-ribu kanak-kanak yang memerlukan rawatan kecemasan, pelombong perlu diberi cara-cara untuk menerima pakai amalan perlombongan selamat dan rumah-rumah dan bangunan yang tercemar perlu dibersihkan.

“Ia adalah benar-benar wabak keracunan plumbum yang buruk dalam sejarah moden,” katanya. “Walaupun ini adalah satu masalah yang kompleks, kami tahu pada asasnya apa yang kita perlu lakukan untuk menyelesaikan dan isu itu pada ketika ini terdapat kekurangan pembiayaan. ”

Cohen berkata ia akan $ 4 hingga $ 5 juta untuk membersihkan dan melaksanakan amalan perlombongan yang lebih selamat di Zamfara, dan organisasi perempuan itu melobi kerajaan persekutuan Nigeria ke kaki bil.

Kumpulan bantuan bersedia untuk memberi rawatan perubatan kecemasan untuk kanak-kanak. Tetapi Cohen berkata rawatan yang hanya akan membahayakan kanak-kanak jika menerajui tidak dibersihkan pertama.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Doktor Tanpa Sempadan, agensi penderma, wakil-wakil kerajaan Nigeria dan penyokong seperti Pemerhati Hak Asasi Manusia dan lain-lain pertubuhan bukan kerajaan bertemu minggu ini di Abuja cuba untuk mengatasi masalah itu.

Cohen berkata memperkenalkan amalan perlombongan selamat berteknologi rendah seperti pengisaran batu di dalam tangki mengandungi plumbum dan membuat pekerja pasti mempunyai perubahan pakaian atau pancuran supaya mereka tidak pulang ke rumah dan mencemarkan bayi mereka boleh menyelamatkan nyawa.
Beliau berkata permulaan yang lebih mudah untuk menjaga kanak-kanak dari pemprosesan perlombongan emas.

“Jika anda berada di tapak pemprosesan industri anda melihat anak-anak muda yang hanya dilindungi di dalam lumpur dan debu dan anda lihat kecil gadis-mungkin 3, 4 tahun berjalan sekitar ini pernafasan laman pemprosesan dalam tanah,” kata Cohen. “Ia masih agak situasi yang sukar.”

Institut Kesihatan Kebangsaan AS berkata, keracunan plumbum adalah yang paling berbahaya bagi anak bongsu daripada kanak-kanak, terutama bayi dalam kandungan. Di samping itu mati, ia boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang, kehilangan kemahiran pembangunan, merendahkan IQ, sawan, comas dan pelbagai masalah lain.

 

 

 

 

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>