Makanan Bersalut Emas Dari Seluruh Dunia

As-Salam.
Kalau HH kaya raya pun takkan ada hasrat nak menjamah makanan-makanan yang bersalut emas ni. Kenapa? Sebab ia dilarang mengikut syarak … kita dilarang makan dalam pinggan atau bekas yang bersalut emas dan perak … kalau tak silap la – maafkan HH kalau salah.

Namun, itulah .. apalah sedapnya makan minum yang ada emas ni? Tak faham … aduh manusia, bila dunia didahulukan …beginilah ..makanan pun nak disalut dan disadur emas. Emas itu bahan dagangan dan merupakan hiasan. Bila ada yang guna untuk sesuatu yang lain, tak ke pelik? Sama pelik juga menggunakannya sebagai susuk demi kecantikan.

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

Ehemm… ada kawan kata, pakai alat2 mekap yang ada sadur2 emas pun, sama je jugak macam pakai susuk…. adehhh … dia cakap la…. masa ni belum lagi terbaca fatwa mengenainya.

Makanan Bersalut Emas Seluruh Dunia

Belajar Emas, Ebook Ilmu Asas Jual Beli Emas 101
Learn More

Ayam Panggang Emas

Restoran Steakhouse Blackstone Long Island di Amerika Syarikat menyajikan ayam panggang disalur daun emas 24 karat dihidangkan bersama kentang lenyek dan lobak. Harga tidak dinyatakan.
Sushi bersalut Daun Emas
Sushi Roku di Caesars Palace Las Vegas digulung bersama daun emas 24 karat berintikan daging lembu Kobe, udang karang dan cendawan hitam.
White truffle Bagel
Restoran di Westin New York menyajikan sandwic dan bagel berinti krim keju putih ditabur serbuk emas serta beri goji dan Riesling berharga RM3,176 (AS$1,000) setiap satu

 

Kek Coklat Emas dan Berlian. Foto: The Telegraph

 

Kek Coklat Emas dan Berlian
Usahawan Angelito Araneta Jr menjual kek coklat yang mengandungi daun emas 24 karat dan berlian kecil berharga kira-kira RM7940.42 (AS$2,500) seke­­ping. Kek itu dibuat khusus untuk lelaki yang berhasrat melamar teman wanita mereka.
Kek Perkahwinan Emas
Kek perkahwinan bersalut daun emas banyak dijual di beberapa kedai kek di Britain namun harganya murah iaitu pada kadar RM24.50 bagi sekeping daun emas.

 

Kopi Capucinno Emas. Foto: TendToTravel

 

Capuccino Emas
Hotel Emirates Palace menjual cappuccino dengan campuran serbuk emas 24 karat dengan kulit kayu manis berharga RM79.40 9 (AS$25) secawan.
Kaviar
Kaviar atau telur ikan yang menjadi sajian mewah Russia ini ditabur serbuk emas dan dibalut dengan daun emas 24 karat berharga RM155,000 (AS$49,000)

 

Aiskrim Sundae. Foto: Daily Olive
Aiskrim Sundae
Restoran New York Serendipity menjual aiskrim coklat Sundae Emas, diliputi 23 karat daun emas daun disertakan sudu khas emas 18 karat juga berharga RM3,176 (AS$1,000).

 

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

One thought on “Makanan Bersalut Emas Dari Seluruh Dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>