Lubuk Emas Kampung Jenang Di Marang

Kampung Jenang Di Marang, Lubuk Emas Yang Tersimpan

Percaya atau tidak, penduduk Kampung Jenang yang terletak di Marang jika memerlukan duit berbelanja lebih boleh keluar dan mendulang emas hanya di kawasan berhampiran rumah mereka.

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

Itulah keistimewaan yang diberikan kepada bumi Kampung Jenang yang terletak berhampiran Jeti Sungai Kerak jika mengikuti pelayaran dengan bot sepanjang Sungai Marang.

Kampung Jenang Di Marang, Lubuk Emas Yang Tersimpan 02 Pemandangan di tepi Sungai Marang ketika perjalanan ‘river cruise’ dari Jeti Sungai Kerak ke Kampung Jenang. – Foto MYNEWSHUB.CC

Belajar Emas, Ebook Ilmu Asas Jual Beli Emas 101
Learn More

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Jenang; Rasid Abdul Ghani berkata jika penduduk sekitar menggali sedalam kira-kira lima hingga enam kaki sebelum mula mendulang.

Menurut beliau, pastinya ada jumlah emas yang akan ditemui dan biasanya kuantitinya banyak.
“Kalau di Terengganu, mereka ukur emas pakai Hamas, kalau sehari betul-betul buat, dapatlah dua hamas atau tiga hamas.
“Emas 10 itu jenis emas lembut, kalau nak buat gelang dengan emas ini tak boleh kerana ia terlampau lembut, tetapi ia perlu dicampur dengan emas lain,” katanya kepada Mynewshub.cc.

Timbalan Pengerusi JKKK Kampung Jenang Rasid Abdul Ghani bercerita mengenai keistimewaan emas Kampung Jenang kepada Mynewshub.cc.

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>