Lombong Berlian Terbesar di Russia (Gambar)

Mir Mine atau Mirny Mine adalah lombong berlian berupa lubang besar terbuka yang terletak di Mirny , Siberia Timur , Rusia.

The-biggest-diamond-mine

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Lombong ini mempunyai kedalaman 525 meter dan berdiameter 1,200 meter . Lombong ini menjadi lombong terbesar kedua di dunia selepas Bingham Canyon Mine . Ruang udara diatas lombong ini ditutup bagi helikopter kerana beberapa kemalangan yang berlaku di mana mereka disedut kedalam akibat udara yang mengalir ke bawah lubang .

berlian-rusia

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Lombong ini ditemui pada 13 Jun , 1955 oleh ahli geologi Soviet , Yuri Khabardin , Ekaterina Elagina dan Viktor Avdeenko dalam Ekspedisi Amakinsky di Yakut ASSR . Mereka mencari jejak batu volkanik kimberlite yang biasanya dihubungkan dengan berlian . Atas penemuan ini , pada tahun 1957 Khabardin dianugerahi Lenin Prize.

7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia3 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia4 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia5 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia6 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia7 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia

Di samping pengaruh iklim yang cukup merumitkan , pada tahun 1960 lombong ini menghasilkan 10,000,000 berlian per tahun . Berlian terbesar di lombong itu ditemui pada 23 Disember 1980 , dengan berat 342.5 karat atau 68 gram dan diberi nama ” 26th Congress cpsu ” .

Perkembangan yang amat pesat dari lombong ini membuat De Beers bimbang, syarikat yang saat itu menjadi pengedar berlian terbesar di dunia . De Beers harus membeli berlian Rusia untuk mengawal harga pasaran , dan oleh kerana itu harus mengetahui sebanyak mungkin perkembangan lombong itu .

Pada tahun 1970 , eksekutif De Beers , Sir Philip Oppenheimer dan ahli geologi Barry Hawthrone tiba untuk melawat lombong di Mirny meskipun hanya mempunyai masa 20 minit kerana jangkamasa visa mereka akan segera habis . Namun demikian mereka sudah cukup mendapatkan maklumat penting yang ingin mereka perlukan sebelum mengambil alih lombong Mirny.

Selepas beroperasi selama 44 tahun , pada 2001 lombong itu ditutup . Selepas kejatuhan USSR ( Soviet Union ) , pada tahun 1990-an , lombong itu dikendalikan oleh syarikat berlian , Sakha yang mencatatan jualan berlian tahunan sebanyak $ 600juta .

Pada hari ini, lombong emas  itu Mir Mine dikendalikan oleh Alrosa , iaitu syarikat berlian terbesar di Rusia dengan 3600 pekerja .

Pada tahun 1970an , pembinaan dilakukan dengan membina rangkaian bawah tanah . Pengeluaran berlian dengan kaedah ini bermula pada tahun 1999 dan dijangka akan berterusan selama 27 tahun . Anggaran ini berdasarkan kedalamannya iaitu 1220 meter . Dan untuk menstabilkan lubang utama yang terbengkalai , bahagian dasarnya disalut oleh serpihan setebal 45 meter .

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>