Komen Azizi Ali Tentang Belian Emas Berdiskaun

azizi-ali

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

1. Sebelum saya komen tentang emas ETA ini, saya perlu terangkan 4 perkara: (a) saya mula melabur dalam emas pada awal tahun 1990an, lama sebelum kebanyakkan orang (termasuk mereka yang buat komen di Fan Page ini) dan malah sebelum sesetengah orang lahir lagi; (b) saya telah menulis dua buah buku (1 fizikal dan 1 ebook) tentang emas dan juga menganjurkan banyak seminar tentang pelaburan ini; (c) jumlah pelaburan emas peribadi saya adalah substantial; (d) saya pemegang designation Chartered Financial Consultant (ChFC) yang bermakna saya telah menjalani latihan formal dan layak untuk memberi nasihat kewangan peribadi.

2. Tujuan saya bermula dengan poin (1) ialah untuk memberitahu sesetengah pihak yang saya lebih daripada layak untuk memberikan komen tentang subjek ini, dan bukan untuk riak. Jika tidak, adalah hamba Allah yang akan berkata saya hanya ‘tuan tanah’ dan tak tahu menahu tentang emas.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

3. Baik, sekarang setelah itu diterangkan, berikut adalah komen saya tentang sistem emas ETA ini: Pertamanya ia boleh dibahagikan kepada 2 aktiviti: (1) pengusaha/supplier (perlu jual kepada orang lain); (2) pelabur (tak perlu jual kepada orang lain). Anda boleh buat satu atau kedua-dua aktiviti itu.

4. Sudah tentu mereka yang mempunyai kepentingan dalam sistem ini akan menceritakan yang indah-indah saja: ianya senang untuk dilakukan (orang tak pas SPM pun boleh buat), pembeli beratur untuk membeli emas anda, dan untungnya berlipat ganda.

5. Berikut adalah cerita disebalik tabir: untuk menjayakan bisnes ini secara konsisten, pengusaha perlu 3 elemen: modal yang besar, supply emas yang besar dan konsisten, dan supply pembeli yang besar dan konsisten.

6. Oleh kerana ramai pengusaha tidak mempunyai modal yang besar, itulah salah satu sebabnya mereka menggunakan fasiliti gadaian ar-rahnu, yang merupakan langkah meminjam wang dengan kadar bayaran balik yang tinggi i.e. boleh mencapai 18% setahun. (Poin ini telah saya komen pada post yang bertarikh 10 dan 12 Nov.)

7. Elemen yang kedua dan ketiga adalah kritikal kerana bisnes ini main masa (7 hari, 14 hari, dsb). Jika supply emas dan supply pembeli tergendala, maka bisnes ini akan pincang, yang akan membawa masalah kepada pengusaha yang akan membawa kerugian.

8. Apa yang menambahkan risiko kepada semua pihak – pengusaha dan pelabur – ialah harga transaksi ditetapkan lebih awal walhal harga emas semas naik turun setiap hari, malah ia naik turun setiap minit! Harga emas pula amat volatile (mudah meruap), yakni boleh naik turun dengan mendadak. Apabila harganya naik atau turun dengan mendadak, ramai orang akan terperangkap – yang PASTI akan berlaku.

9. Pelabur menanggung risiko yang mungkin tidak disedarinya: jika pengusaha/supplier itu mati, accident, berhenti berniaga (sebab dia buat part-time saja) atau melarikan diri sebelum pelabur mendapat emas yang dibeli (masih dalam tempoh ETA), pelabur akan menanggung kerugian.

10. Jika harga emas naik mendadak dalam masa ETA tersebut, pengusaha mungkin enggan menyerahkan emas itu kepada pelabur kerana dia akan menanggung kerugian.

11. Dan jika harga emas jatuh merudum dalam masa ETA pula, pelabur akan menanggung kerugian.

12. Jika emas yang diberikan oleh pengusaha bukan yang tulin, pelabur akan menanggung kerugian. Ini PASTI akan berlaku – hanya menunggu masa saja! (Realitinya ialah ramai orang tidak tahu bagaimana untuk mengenal pasti emas yang tulin dan yang palsu.)

13. Produk emas yang sama boleh dijual kepada ramai pelabur (sudah tentu tanpa pengetahuan pelabur tersebut). Ini bermakna semua pelabur akan tersangkut jika dan bila berlaku apa-apa masalah yang disebut dalam poin 9.

14. Jika ada pembayaran hibah, hadiah atau dividen kepada pelabur, sistem ini telah menjadi pelaburan dan oleh itu menyalahi undang-undang. (Pengusaha perlu mendapat kelulusan daripada BNM sebelum boleh menjual produk pelaburan di Malaysia.)

15. Nama salah satu pengusaha utama emas ETA – syarikat Darul Emas Perak Berhad – ada dalam blacklist BNM. Bukankah amaran yang sebesar dinosaur ini lebih daripada cukup untuk membuatkan anda melarikan diri jauh daripadanya?

16. Jadi seperti yang boleh dilihat, risiko dalam bisnes ini amat tinggi. Malah, ianya jauh lebih tinggi daripada bisnes-bisnes biasa. Bayangkan: anda mempunyai masalah untuk membuat untung daripada bisnes yang kos produknya tetap; bagaimana untuk mendapat untung daripada bisnes yang kos produknya begitu volatile? Ingat: nak beli emas itu senang; nak jual emas itu pada harga yang dikehendaki tak begitu senang!

17. Kesimpulannya? Walaupun ada segelintir individu yang buat duit daripada bisnes ini, kebanyakkan peserta akan menanggung kerugian dan kesalan.

18. Sudah tentu saya boleh silap. Jadi untuk menentukan kesahihan sistem dan pengusaha emas ETA ini, sila telefon BNM Telelink di 1-300-88-5465. Ingat – WANG ANDA yang dipertaruhkan!

19. Apa yang menarik tentang semua ini ialah bagaimana mereka yang aktif dalam emas ETA ini tidak menjawab/komen poin 3 hingga 18. Yang dia concentrate ialah untuk ‘menyerang’ poin 1!

Ditulis oleh : Azizi Ali
sumber – ikhwanfahmi.com/2014/11/komen-azizi-ali-tentang-belian-emas-berdiskaun/

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

One thought on “Komen Azizi Ali Tentang Belian Emas Berdiskaun

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>