Jurujual Dipenjara, Denda Curi Rantai & Loket Guru

KUALA TERENGGANU – Seorang jurujual bukan sahaja tidak sempat merasa ‘habuan’ hasil mencuri seutas rantai dan loket emas milik seorang guru muzik, malah dia juga terpaksa meringkuk dalam penjara selama tiga bulan dan dikenakan denda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Harga emas marhun hari ini , Ar Rahnu Xchange

Karat Mutu Harga
24K 999 257.61
23K 950 244.73
22K 916 236.14
21K 875 225.41
20K 835 214.67
18K 750 193.21

>>Lihat harga semua Ar-Rahnu<<

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Tidak cukup dengan itu, Muhammad Azwan Zolkifli, 20, dari Puchong, Selangor, turut diperintahkan agar dikenakan tiga bulan penjara tambahan jika gagal menjelaskan denda.

Keputusan itu dibuat Majistret Abdul Hayyi Salim selepas dia mengaku bersalah mencuri seutas rantai leher berserta loket emas milik Hartini Othman, di dalam makmal komputer Sekolah Kebangsaan Mengabang Telipot, di sini, kira-kira jam 11.50 pagi, 2 April lalu.

Muhammad Azwan mengaku bersalah di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Sebelum kejadian, mangsa keluar minum pagi dan meletakkan beg tangan di atas meja di dalam bilik makmal komputer di tingkat dua bangunan sekolah itu.

Bagaimanapun, lima minit kemudian, mangsa kembali semula sebelum mendapati zip beg tangannya telah terbuka dan selepas membuat pemeriksaan, dia dapati rantai leher berserta loket telah hilang.

Hasil siasatan, Muhammad Azwan yang berjaya ditangkap sebelum sempat melarikan diri itu menyorokkan barang kemas berkenaan di rak buku bersebelahan dengan pejabat sekolah.

Sebelum ini, Sinar Harian menyiarkan hasrat seorang jurujual melarikan seutas rantai dan loket bernilai RM6,000 milik seorang guru muzik tidak kesampaian apabila dia dicekup sejurus perbuatannya terbongkar, dalam kejadian di sebuah sekolah rendah di sini.

Suspek, berusia 20 tahun dipercayai telah datang ke sekolah berkenaan kononnya untuk menjual naskhah Al-Quran digital kepada guru sekolah. -Sinarharian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>