Jual Beli Emas Melalui “Lock in” Harga Dan Dikenakan Denda Bagi Pembatalan

lockPrice

Soalan: Saya berminat nak beli emas untuk simpanan, bukan mengharapkan keuntungan yang tetap melalui skim skim pelaburan atau jual beli emas yang menjanjikan pulangan tetap atau janji beli balik dengan harga yang lebih tinggi. Cara jual belinya sebegini:

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

1)Lock harga.

2) Perlu bayar jumlah penuh dalam masa 24jam, samada melalui ejen atau walk in. Ejen pun mesti bank in duit dahulu.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

3) Buat appointment utk ambil stok emas yang dipesan 3 hari lebih awal.

Pembatalan: Penalti/denda 5% daripada total harga emas yang ditempah

Jawapan

Struktur jualan di atas bermasalah. Pertamanya tidak ada taqabud/pertukaran segera di antara duit dan emas. Jumlah duit yang di bank in 3 hari lebih awal dianggap bayaran kepada emas, dan disyaratkan kena bayar awal. Emas pula akan diserahkan 3 hari kemudian. Jelas sekali di sini ada penangguhan di antara bayaran dan serahan emas. Sharat khas bagi jual beli emas ialah mesti berlaku pertukaran (bayaran dan serahan emas secara taqabud, on the spot, berlaku pertukaran secara serentak). Hukum yang sama adalah pada pembelian perak dan juga pertukaran matawang. Dalam struktu jual beli emas di atas, kalau nak anggap bayaran awal sebagai wadiah pun, tidak dinyatakan dengan jelas mekansimanya.

Kedua, dikenakan denda sebanyak 5% sekiranya pembeli ingin membatalkan pembelian. Isu Shariah ialah seolah olah tempahan atau purchase order sudah mengikat/binding, dianggap seperti sudah berlaku jual beli daripada awal, bukan sekadar tempahan. Apa yang berlaku dalam aqad jual beli ialah, komitment menyerah barang pertukaran kerana berlakunya perpindahan pemilikan. Ini bererti kalau aqad jual beli belum berlaku, penjual tidak ada hak untuk mengenakan apa apa caj pembatalan. Kalau ada pandangan yang membenarkannya pun, ia mestilah berdasarkan actually incurred cost/kos sebenar sahaja (kalau ada, seperti tambang pengangankutan), bukan dalam bentuk peratus.

Pengambilan deposit sebagai urbun juga tidak dibenarkan bagi jual beli emas kerana ia dianggap sebagai sebahagian daripada harga. Booking fee, yang boleh dipulangkan bagi pembatalan munkin boleh dipertimbangkan.

Kesimpulan: Struktur jual beli emas seperti di atas bermasalah, masih ada unsur unsur penangguhan pertukaran emas dengan duit bayaran, begitu juga pengenaan caj 5% menunjukkan tempahan melalui lock in sudah mengikat/binding, seolah olah sudah berlaku akad jual beli.

Di antara penyelesaian ialah, boleh lock harga, tetapi tidak dikenakan apa apa bayaran. Bayaran hanya dibuat semasa pertukaran bayaran harga dan serahan emas (aqad). Kalau dikenakan booking fee, ia mestilah pada jumlah yang kecil, dan boleh dikembalikan sekiranya tidak diteruskan jual beli.

Wallahua’lam

sumber – drazman.net (Dr.Azman Mohd Noor)

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>