IZakat – Bayar Zakat Emas Dengan Applikasi Telefon

izakat

PENGGUNAAN telefon pintar tidak lagi terhad untuk membuat panggilan dan menghantar kiriman mesej ringkas sahaja.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Perkembangan teknologi telefon pintar membolehkan pengguna melayari internet melalui sambungan data telekomunikasi dengan harga yang berpatutan. Ia diselarikan dengan penciptaan variasi aplikasi pelbagai kategori seperti permainan, utiliti dan bahan bacaan yang dapat digunakan ketika melakukan kerja seharian atau berhibur pada waktu senggang. “Tidak dinafikan, kecanggihan telefon pintar kini banyak membantu pengguna dalam melakukan urusan seharian. Sama ada membayar bil-bil, membaca surat khabar harian atau bermain permainan video,” ujar Eksekutif Hartanah, Syazwan Arifin, 27, ketika ditemui Infiniti di pejabatnya di Kuala Lumpur baru baru ini.

Dia menambah, kebanyakan syarikat korporat dan perbankan mula beralih kepada penciptaan aplikasi dengan fungsi yang ringkas dan mudah, sesuai dengan peranti telefon bimbit. “Sebagai contoh, bank-bank utama seperti Maybank Berhad dan CIMB mempunyai aplikasi sendiri. Begitu juga syarikat penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia yang membolehkan pengguna membeli tiket dalam talian menggunakan aplikasi tersebut,” kongsi pemuda kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu. Berdasarkan kajian laman carian Google, kadar penembusan telefon pintar di Malaysia meningkat hampir 300 peratus sejak tahun 2011.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

VARIASI aplikasi boleh didapati dalam telefon pintar seiring dengan kepesatan teknologi maklumat.

Rakyat Malaysia mendahului Amerika Syarikat dan England dengan peratusan penggunaan telefon pintar yang tinggi. Kajian itu memperincikan setiap tiga penduduk Malaysia memiliki telefon pintar. Ia jauh berbeza pada dua tahun lalu apabila hanya satu daripada 10 orang mempunyai alat komunikasi canggih tersebut. Seiring dengan peralihan itu, Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) melancarkan aplikasi iZakat sebagai medium baharu pembayaran zakat.

Percuma

Ia boleh dimuat turun secara percuma bagi pengguna telefon pintar Iphone dan Android menerusi aplikasi App Store dan Google Play. Ia dilancarkan pada 14 Disember 2013 dan dibangunkan sendiri oleh Unit Pembangunan Web dan Multimedia PPZ-MAIWP manakala bagi pembayaran mobil dibiayai oleh pihak Unit Pemodenan Tadbiran Dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) dan dibangunkan oleh Dapat Vista Sdn. Bhd. Menurut Eksekutif Pembangunan Web PPZ-MAIWP, Mohd. Hafizullah Kamaruddin, aplikasi iZakat mengambil masa empat bulan untuk disiapkan. “Segala perisian dan maklumat yang terdapat dalam aplikasi tersebut adalah sama seperti dalam portal PPZ-MAIWP. Bagaimanapun, kami ringkaskan beberapa fungsi memandangkan sesuatu aplikasi perlu lebih padat dan ringan agar mudah dimuat turun pengguna,” ujarnya.

Pembayaran
Antara aplikasi yang boleh diperoleh melalui iZakat ialah Zakat2u, kalkulator pengiraan zakat, info zakat dan lokasi kaunter zakat. “Sejurus memuat turun aplikasi, pengguna boleh terus melakukan pembayaran dengan mengisi beberapa maklumat asas. Ia akan disimpan dalam pangkalan data kami untuk kegunaan pembayaran seterusnya. “Bagi pembayaran bulan berikutnya, mereka hanya perlu memasukkan kad pengenalan sahaja,” katanya.

APLIKASI iZakat boleh dimuat turun secara percuma di Apple Store dan Google Play.

Pada bahagian Zakat2U, terdapat tiga maklumat penting iaitu Taksir Zakat, Bayar Zakat dan Semak Penyata Zakat. “Dalam ruangan Taksir Zakat, pengguna boleh membuat taksiran pelbagai jenis zakat harta seperti pendapatan, wang simpanan, perniagaan, emas, saham dam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Taksiran itu akan disimpan dalam Rekod Taksiran,” jelas Mohd. Hafizullah.

Tambahnya, Bayar Zakat merupakan ruangan yang penting dan menjadi tumpuan utama pengguna. Pengguna boleh membuat bayaran zakat dalam talian melalui saluran FPX atau kad kredit. “Buat masa sekarang, pihak PPZ-MAIWP hanya menerima bayaran melalui kad kredit dari perbankan Islam,” jelasnya.

Selepas melakukan pembayaran zakat, pengguna boleh melihat rekod bayaran rasmi mereka menerusi ruangan Semak.

“Rekod tersebut boleh dilihat selepas tiga hari pembayaran di iZakat. Bagi resit asli pula, ia akan dihantar ke alamat anda selepas 14 hari pembayaran dibuat,” kata Mohd. Hafizullah. iZakat turut menyediakan kalkulator bagi mengira jumlah bayaran yang perlu dibayar mengikut pendapatan tahunan yang diisi sendiri oleh pengguna. Pengiraan tersebut merangkumi semua pecahan zakat harta. “Sebagai contoh pengiraan zakat pendapatan akan meliputi maklumat seperti tahun haul mengikut nisab, pendapatan kasar, penolakan perbelanjaan setahun dan taksiran,” katanya. Pengguna juga boleh mendapatkan maklumat tambahan mengenai zakat, kaedah pembayaran lain dan informasi mengenai PPZ-MAIWP disertakan dalam ruangan Info.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>