Harian Metro Jamboree: Bukit Mawi bekas lombong emas Terengganu

bukit-mawi

MARANG : – Bukit Mawi di sini yang terkenal sebagai salah satu lubuk emas akan dibangunkan semula secara komersial dan bakal menjadikannya tumpuan pengeluaran logam berharga itu di negara ini.

Kerja-kerja melombong akan dilakukan oleh sebuah syarikat bumiputera, Proserv Technical Sdn. Bhd., (Proserv) di tapak seluas 32.3 hektar di Sungai Kerak dengan pengeluaran dijangkakan bernilai kira-kira RM15 juta setahun.

Prosev merupakan syarikat pembuat kapal yang berpangkalan di Teluk Panglima Garang, Selangor dimiliki Shamsudin Omar iaitu anak kelahiran Kuala Terengganu.

Shamsudin yang juga Pengerusi Eksekutif syarikat yang ditubuhkan pada tahun 2000 itu berkata, pihaknya mengambil masa tiga tahun sebelum memutuskan untuk menceburi bidang perlombongan komersial setelah mendapati kawasan itu berpotensi sebagai pengeluar emas.

lubuk-mandi

Menurutnya, Proserv bekerjasama dengan sebuah lagi syarikat bumiputera, Semesta Berkat yang diberi konsesi melombong oleh anak syarikat kerajaan negeri, Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (Permint).

“Sebagai permulaan, kami memperuntukan kira-kira RM300,000 untuk menyediakan sistem palong bagi mengorek dan menapis tanah jenis ‘alluvial’ yang mengandungi emas,” katanya ketika ditemui pada majlis doa selamat pembukaan lombong itu di sini, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Semesta Berkat, Zakaria Ali dan Pengarah Corundum Sdn. Bhd. Chue Hang Cheong iaitu syarikat perunding bagi Proserv.

Melalui kajian usahasama dengan pakar perunding, Shamsudin percaya Bukit Mawi mempunyai hasil logam emas yang sangat menguntungkan dan hasil kajian pakar perunding mendapati Bukit Mawi berpotensi mengeluarkan logam emas lebih RM15 juta setahun.

Katanya, dengan menggunakan sistem komersial palong, pihaknya menyasarkan untuk memperoleh kira-kira satu kilogram logam emas satu hari.

lubuk-mandi 3

“Dalam satu meter kubik tanah kita menjangka akan mendapat kira-kira 10 gram emas yang nilai bagi jumlah emas itu kira-kira RM600.

“Justeru kita melihat kawasan seluas 30 ekar di Bukit Mawi ini berpotensi untuk mengeluarkan kira-kira satu kilogram satu hari,” katanya Proserv mendapat pajakan melombong di bukit itu sehingga tahun 2010.

“Walaupun kita tidak dapat mendedahkan jumlah sebenar nilai Bukit Mawi itu kerana sukar menjangka nilai sebenar isi perutnya, namun dengan operasi perlombongan yang secara berterusan potensi Bukit Mawi dijangka mampu memberikan keuntungan lebih RM15 juta setahun,” katanya.

lubuk-mandi-4

Shamsudin berkata, emas di Bukit Mawi merupakan dari jenis 0.99 iaitu hanya 10 peratus daripada komposisinya terdiri daripada bahan mineral lain.