Harga Emas Mungkin Akan Jatuh Ke Paras Paling Rendah

SELEPAS meningkat tinggi beberapa tahun lalu, harga emas dijangka akan merosot ke paras paling rendah tahun ini ekoran tanda-tanda bahawa Lembaga Simpanan Federal Amerika Syarikat (Fed) akan mula mengurangkan langkah merangsang pertumbuhan ekonomi negara itu.

Sembilan pengamat yang ditinjau agensi Bloomberg meramalkan harga akan merosot lagi mulai minggu depan, sementara hanya tiga sahaja yang yakin harga tidak akan banyak berubah.

Katalog Barang Kemas Baru di Laman Web Kami
View Catalog

Malah, ada pengamat yang menyarankan agar pelabur lebih berwaspada sebelum melabur dalam emas.

Harga emas telah merosot ke paras paling rendah dalam empat bulan, manakala dolar Amerika terus bertambah kukuh.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Ini menyusuli kenyataan Fed bahawa para pembuat dasar Amerika menjangkakan keadaan pasaran buruh di negara itu bertambah baik dan pembelian bon untuk merangsang ekonomi boleh mula dikurangkan.

Harga emas itu mula merosot pertama kali selepas 13 tahun lalu, apabila pelabur mula “hilang keyakinan” terhadap potensi harganya untuk meningkat.

Fed dijangka mengurangkan AS$85 bilion ($105 bilion) pembelian bonnya dan ini akan mengurangkan tekanan terhadap inflasi.

Kadar pengangguran di Amerika juga mula merosot ke paras dua bulan paling rendah dengan penjualan runcit juga meningkat pada Oktober lalu.

Standard Bank Group Ltd dan OCBC Bank menasihatkan para pelabur agar menjual emas mereka pada harganya yang tinggi sekarang di tengah-tengah kelemahan permintaan bagi logam itu di Asia.

“Selepas menjulang beberapa tahun lalu, nampaknya 2013 menjadi tahun apabila harga emas akhirnya jatuh ke paras yang rendah.

“Sepanjang tahun penjulangan itu, emas dianggap sebagai aset pelaburan paling selamat ekoran ketidaktentuan ekonomi dan digunakan bagi melindungi inflasi serta menikmati langkah Amerika merangsang ekonomi,” kata pengamat OCBC Bank, Encik Barnabas Gan.

Menurut beliau, dengan tanda-tanda ekonomi bertambah baik bagi Amerika dan zon Eropah, dan juga kebimbangan tentang penarikan rangsangan Amerika, tidak menghairankan melihat harga emas kehilangan sebahagian keuntungan yang diraih sepanjang beberapa tahun lalu untuk ke paras $1,250 sekarang.

“Sejajar dengan ramalan, ketiadaan langkah penarikan itu tahun ini mungkin melihat harga emas mencecah $1,320 setiap auns pada akhir tahun ini.

“Jika langkah itu dilaksanakan pada awal tahun depan, kami meramalkan harga emas akan merosot ke paras $1,000 setiap auns pada 2014,” tambah beliau.

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>