Harga Emas di Malaysia : Siri 2

523987_438438699515756_839753278_n

Harga Emas di Malaysia dirujuk dari pelbagai sumber. Antara rujukan untuk harga emas di Malaysia ialah:

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Kira Disini

  • Bank-bank komersial yang menjual emas fizikal / buku simpanan;
  • Kedai-kedai emas terkemuka yang bernaung di bawah FGJAM (Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations of Malaysia);
  • Laman web Nubex (www.nubex.my)

 

1) Bank-bank komersial:

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Uji Emas Anda

Terdapat pelbagai bank di Malaysia yang menjual emas sama ada dalam bentuk fizikal atau dalam bentuk buku simpanan. Antaranya Maybank, Public Bank, CIMB, Al-Rajhi Bank, dan Kuwait Finance House.

Harga yang ditawarkan oleh bank-bank ini juga berbeza-beza mengikut ketetapan dan premium masing-masing. Apa yang perlu difahami oleh pembeli ialah biasanya harga yang ditawarkan oleh bank-bank yang menawarkan emas berbentuk fizikal adalah lebih tinggi berbanding harga emas yang dijual dalam bentuk buku simpanan.

Justeru, adakah bank-bank yang menjual emas berbentuk buku simpanan menjadi pilihan terbaik kerana menawarkan harga yang lebih rendah? Tunggu dulu, baca dulu hingga habis dan kemudian buatlah pilihan dengan bijak.

2) Kedai-kedai emas di bawah FGJAM

Sebahagian besar kedai-kedai emas terkemuka di Malaysia bernaung di bawah FGJAM. Penubuhan FGJAM sekitar 1978 pada awalnya adalah untuk menggabungkan pemain-pemain industri dalam memperjuangkan dan melindungi hak-hak mereka. Selain itu, FGJAM juga berhasrat membuat penyeragaman pada harga runcit emas dikalangan ahli-ahli yang bernaung di bawahnya.

Secara umumnya harga yang dikeluarkan oleh FGJAM adalah lebih tinggi dari harga spot semasa sekitar 10-15%. Premium ini kemungkinan ditetapkan sedemikian rupa kerana FGJAM tidak mengemaskini harga setiap masa berpandukan harga pasaran lani atau harga pasaran hadapan. Sehubungan itu premium tersebut dilihat mampu menyerap sebarang risiko kenaikan mendadak pada harga emas yang pernah mencatat kenaikan mendadak sehingga 10% dalam masa kurang 24 jam.

Harga yang dikeluarkan oleh FGJAM juga tidak termasuk kos upah (workmanship) yang perlu dibayar untuk setiap produk. Justeru pembeli perlu memastikan kos pembelian telah mengambilkira semua faktor ini.

Walaupun banyak syarikat-syarikat dan kedai-kedai emas bernaung di bawah FGJAM, ianya tidak bermakna semua kedai emas di Malaysia tertakluk di bawah harga yang ditetapkan oleh FGJAM. Terdapat banyak kedai-kedai emas yang menetapkan harga mereka sendiri.

3) Laman web Nubex (www.nubex.my):

Nubex merupakan sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan menjual dan membeli logam berharga seperti emas dan perak, dan juga barang-barang perhiasan emas dan perak. Nubex juga menawarkan pilihan produk yang pelbagai sama ada dalam bentuk jongkong emas, syiling emas, dan barang kemas.

Satu perkara unik di laman web Nubex ialah harga emas dan perak yang dipaparkan sentiasa dikemaskini setiap minit secara automatik mengikut harga pasaran lani atau pasaran spot dunia. Harga-harga yang dipaparkan itu pula telah ditukarkan dalam nilai RM yang sentiasa berubah-ubah setiap masa berbanding nilai dolar Amerika. Justeru ianya memudahkan pengguna untuk membuat penilaian harga semasa atau membuat perbandingan terus dengan penjual-penjual lain, sama ada bank, atau kedai-kedai emas terkemuka.

Harga produk-produk fizikal emas dan perak yang ditawarkan di laman web Nubex juga umumnya lebih rendah berbanding harga yang ditawarkan oleh bank-bank di Malaysia dan juga dari harga yang ditawarkan oleh kedai-kedai emas yang bernaung di bawah FGJAM.

Harga emas di laman web Nubex juga turut digunapakai di portal e-muamalat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sebagai rujukan untuk orang ramai.

oleh Mohd Faizal Mohd Nor
www.nubex.my

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN SENARAI SUPPLIER KILANG
Learn More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>