GST Punca Kedai Emas Lengang

kedai-emas-kak-nik

Beli emas berharga RM1,000 namun kos tambahan sebanyak RM60 perlu ditanggung. Kos tambahan itu ialah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Dan sekiranya harga emas yang dibeli berharga RM10,000 kos GST yang perlu ditanggung pula sebanyak RM600. Semuanya itu terpaksa ditanggung pembeli.

Ekoran itu menyebabkan pembeli sekarang terpaksa mencari kedai emas kecil yang tidak mengenakan GST.

Kesannya ramai peniaga yang memiliki kedai emas berdepan dengan kesukaran untuk mendapat pelanggan sekarang.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Seorang peniaga emas di sini Nik Halijah Nik Mahmood memberitahu ramai pelanggan sekarang mencari kedai yang tidak mengenakan GST.

“Memang ada kedai emas yang tidak berdaftar dengan GST. Ini kerana kerajaan mensyaratkan setiap peniaga yang mendapat keuntungan melebihi RM500,000 setahun wajib mendaftar dengan Jabatan Kastam.

“Sebelum GST dilaksanakan kira-kira 10 pelanggan masuk kedai saya setiap hari, namun sekarang hanya tiga orang sahaja,” katanya di sini.

Beliau mendakwa kesan daripada GST menyebabkan beberapa kedai emas di Kelantan terpaksa ditutup.

Selain itu ada juga peniaga yang terpaksa mengecilkan perniagaan kerana menghadapi masalah modal pusingan angkara caj GST. –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>