Emas ETA adakah suatu pelaburan?

image

Member saya bertanya tentang emas eta, pairing, delay atau bermacam istilah, adakah sangat berbaloi untuk melabur?

Maksud eta disini adalah Estimate Time Arrival, maksudnya dalam kes ini, anda perlu bayar dulu dalam tempoh tertentu sebelum dapat barangnya. contohnya, ali membeli 100g emas ETA07 berharga rm10,000, ali perlu bayar dulu, dan selepas 7 hari baru dapat emasnya, dan begitulah seterusnya untuk ETA30 atau ETA 6 bulan, setahun dan sebagainya.

Kebiasaannya ETA adalah straight forward urusniaga, jika dijanjikan 7 hari maka dalam masa 7 hari, anda akan dpt emas anda, tetapi ada juga yang tidak straight forward, contohnya.

Tawaran A : beli emas 100g rm10,000 , bulan2 dapat rm2000 selama 6 bulan, dan akhirnya dapat gold bar 100g

atau
Tawaran B : beli emas 100g ETA 3Bulan, rm10,000, rebet tunai rm5000, 3 bulan seterusnya dapat rm2000 sebulan.

Menarik bukan, contohnya dalam tawaran A pelabur boleh menjana keuntungan 2 x ganda, dengan modal RM10,000, dapat balik RM22,000 dalam masa 6 bulan atau tawaran B, modal labur RM5000 (setelah tolak rebet) dapat untung RM6000 dalam masa 3 bulan. totally untung besar pelabur.

So bagaimana keuntungan diperolehi dalam urusniaga diatas? ada beberapa peringkat bahagian ini anda perlu tahu.

Pertama: keuntungan kepada pelabur..
seperti tawaran A & B diatas, pelabur bakal menikmati keuntungan yang tinggi seperti ditawarkan, yang penting jual beli itu siap dokumen yang lengkap, dan syarikat tersebut membayar tepat pada masanya.

Kedua: keuntungan kepada orang tengah…
Dalam urusan ETA ini, wujud orang-orang tengah yang membeli dulu tawaran yang dibuka syarikat, dan menjualnya kembali untuk keuntungan diatas angin, contohnya Abu membeli tawaran A diatas, kemudiannya menjualnya kembali kepada Azman dengan bayaran rm1500 sebulan selama 6 bulan, jadi Abu mendapat untung atas angin rm500 sebulan

Ketiga: Keuntungan kepada syarikat…
Syarikat yang menawarkan ETA seharusnya mempunyai mekanisme yang kencang untuk memberi pulangan lumayan kepada pelabur, samada pelaburan digunakan dalam urusniaga emas, ikan keli, sektor hartanah atau apa sahaja bisnes yang dapat menjana pulangan dalam tempoh masa yang ditetapkan. Pelabur perlu pastikan syarikat ini trusted, wakil mereka trusted, genuine atau tidak urusniaga mereka dan modal pusingan mereka banyak tidak kira berjuta kilo emas, sekilo atau 1-2 gram. Yang penting syarikat berkemampuan membayar kepada pelabur.

Ini adalah tulisan ringkas sistem ETA, tulisan sependek ini tidak mencerminkan keseluruhan urusniaga ETA, tetapi sedikit sebanyak merungkai persoalan pembaca, sila komen untuk perbincangan lebih detail

Shahrul emas www.hrg.ms
Wsapp: 012-2301015

15 thoughts on “Emas ETA adakah suatu pelaburan?

  1. ETA adalah sama peniagaan hadapan atau hedging. ETA adalah pembelian awal dimana harganya murah dari on the spot. samajuga AiRASIA yg menjual tiket awal dengan harga yang murah. Kalau kita beli on the spot utk tiket AIRASIA harga nya mahal. peniaga emas yg bijak akan membeli emas murah ETA dan jual harga on the spot untuk keuntungan. so sekarang "Semua orang boleh beli JONGKONG EMAS"…..menaikkan economi ummah. Target kita 1 kilo satu keluarga..

  2. Macam skim cepat kaya jer. Ada unsur Ponzi scheme juga tu. Ianya bergantung kepada orang baru. Kalau tak de orang baru masuk boleh survive ke peniaga tu.

  3. jual beli agak berbeza.. beli terus dapat produk..
    di sini ada penangguhan barang emas..
    macam skim cepat kaya pun ada.. tapi syarikat skim cepat kaya pun xmampu nak bagi pulangan setinggi ETA.. overpaid sistem.. betul ka syarikat ETA boleh di percayai..
    ETA lebih pada collact DEPOSIT, syarikat collact deposit patut dapat kebenaran BNM..
    sistem macam ni rasanya sudah salah..

    http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/hukum-jual-beli-emas-dan-pelaburannya

  4. Mohd Anuar Md Noh JUAL beli emas tk sama..dgn barang lain..kaji bagi habis dulu….jualan emas tk boleh bertangguh…so..dari segi cara urusniaga..mmg riba….tp ade khilaf…kalau nk selamat..jgn masuk..sbb warak itu agama suka

  5. jika masih berminat saya boleh bantu… Profit saham emas yg dibayar 0.5% sehingga 2% setiap hari hingga tempoh matang 400 hari dapat 70% duit dan emas ZenithGolds 30%.. service charge pertukaran USD ke RM hanya 10%.. boleh PM saya atau msg saya di talian 0126503770

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *