Elak Ditipu Beli Emas

Memiliki barangan perhiasan emas menjadi perkara wajib bagi kaum wanita, malah ia seolah-olah satu kebanggaan buat golongan itu apabila mereka mampu membeli barangan kemas yang mahal dengan rekaan menawan.

Namun kadang-kala ada yang kerugian akibat tertipu apabila membeli barangan emas tidak tulen atau kadar kandungan emas kurang daripada dinyatakan, daripada penjual barangan kemas tidak bertanggungjawab.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Mengulas mengenai perkara itu, Pengurus Besar Habib Jewels Sdn Bhd (Habib), Mohd Zaruddin Mahmud, memberikan beberapa tip kepada pembeli supaya mereka lebih berhati-hati dalam urusan pembelian barangan emas dan mengelak daripada ditipu hingga boleh menyebabkan kerugian wang.

Menurutnya, perkara yang perlu diambil berat adalah membeli barangan emas daripada ejen jualan sah, kedai emas dan syarikat yang mempunyai reputasi dan rekod jual beli emas yang baik.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

PELANGGAN bersesak di dalam Habib di Ampang untuk membeli barangan kemas.

Ada orang beli terus daripada ejen yang tidak bertauliah dan tidak tahu sumber barangan kemas itu dari mana, menyebabkan masalah boleh timbul dan tidak dapat dirujuk kepada pengeluar emas itu.

“Pelanggan juga perlu periksa dan lihat kandungan emas dalam barangan kemas, apakah ia sama seperti didakwa penjual, kerana ada kalanya mereka mendakwa emas 916 tetapi bila diperiksa, kandungan emasnya kurang daripada itu.

“Di Habib kami ada alat untuk mengukur dan menunjukkan kandungan emas kepada pelanggan supaya mereka dapat lihat sendiri kandungan emas yang ada.

“Barangan kemas tidak boleh dinilai dengan cara melihat berdasarkan fizikalnya saja. Ini kerana emas 916 boleh datang dalam bermacam warna, tidak semestinya kuning berkilau,” katanya.

Warna emas 916 boleh berubah mengikut jenis kandungan logam yang dicampur di dalamnya tetapi jumlah emasnya ialah 91.6 peratus mana kala emas 999 hanya mempunyai satu warna iaitu kuning kerana ia tulen.

Selain itu, pembeli perlu meminta resit pembelian dan lihat sama ada tertulis kandungan emas misalnya 916 atau 999. Ia penting kerana dapat memastikan emas itu mempunyai kandungan seperti yang didakwa.

Mohd Zaruddin berkata, bagi mereka yang mahu membeli jongkong emas, perlulah memastikan ia disertakan dengan sijilnya sekali bagi memudahkan urusan jualan balik.

Menurutnya, jongkong emas yang paling terkenal dan diterima di seluruh dunia adalah Pamp Swisse yang didatangkan bersama sijil. Namun katanya, biarpun mempunyai sijil, kandungan emas yang ada tetap perlu diperiksa.

“Jika pembeli tidak kisah untuk memeriksa kandungan emas, mereka akan rugi kerana kedai lain tidak mahu menerimanya dan tidak boleh patah semula ke kedai yang menjualnya.

“Di Habib kami menerima semua jenis emas yang dibeli mengikut kandungan emas dalam satu-satu barang. Jika pelanggan nak tukar dengan emas lain atau menjual untuk tunai juga kami terima,” katanya.

Habib yang sudah aktif dalam perniagaan barangan kemas sejak 56 tahun lalu kini mempunyai 30 cawangan di seluruh Malaysia, malah kualiti emas yang dikeluarkan diterima di seluruh dunia.

Malah ketika harga emas turun mendadak baru-baru ini, Habib diserbu selama dua minggu oleh pelanggan yang mahu mendapatkan pelbagai jenis barangan emas, sebaik pintu kedai dibuka untuk urusan jual beli.

Katanya, penurunan harga emas dijangka tidak lama dan ia berlaku disebabkan spekulasi yang dibuat di pasaran emas. Dia percaya harga emas akan meningkat kembali tidak lama lagi.

“Sebenarnya permintaan emas di seluruh dunia sentiasa tinggi dan emas yang ada tidak cukup untuk menampung permintaan itu. Orang ramai sekarang juga mempunyai pengetahuan dalam harga emas dan disebabkan itu, mereka mengambil kesempatan harga rendah untuk membeli barangan emas kerana mereka tahu harga akan naik semula.

“Kini wanita gemar membeli barangan kemas 916 kerana mahu memakai pelaburan mereka. Bank juga mempunyai rizab dalam bentuk jongkong emas membuatkan harga emas pasti akan naik semula,” katanya.

Pada masa sama, Mohd Zaruddin berkata, harga emas dan harga upah tukang emas bagi barangan keluaran Habib adalah sangat kompetitif di pasaran, kerana pihaknya mempunyai prinsip dan kepercayaan kepada perkongsian keuntungan bersama pelanggan.

Ada penjual jongkong emas menetapkan syarat kepada pelanggan bahawa sekiranya plastik yang memegang jongkong dibuka, harganya akan jatuh sehingga 25 peratus namun Mohd Zaruddin menepis syarat berkenaan dan mengatakan ia sebagai anggapan yang salah.

“Harga emas tidak akan terjejas hanya kerana sarung plastiknya dibuka kerana ia perlu diukur mengikut kandungan emas. Bagi saya penjual emas perlu jujur dan mungkin mereka tidak yakin dengan berurus niaga,” katanya.

Selain itu, Mohd Zaruddin turut berkongsi tip penjagaan barangan kemas supaya ia sentiasa berkeadaan cantik dan warnanya tidak terjejas iaitu mengelak barangan emas daripada terkena bahan seperti asid, alkohol atau minyak wangi.

Dia menasihatkan supaya barangan kemas dibuka ketika hendak mandi dan dipakai kembali selepas sudah bersiap dan memakai haruman, bagi mengelak warnanya pudar.

“Bagaimanapun, emas yang pudar juga tidak merosakkan nilainya kerana apa yang penting ialah kandungan emasnya. Jika hendak hantar cuci juga tidak ada masalah. Namun jika ia dihantar untuk digilap, ia akan mempengaruhi sedikit beratnya tetapi tidak besar.

“Jika beratnya berubah banyak selepas digilap, maka ada sesuatu masalah dalam proses menggilap yang dilakukan itu. Di Habib, jika ada tompokan pada barang kemas atau ia putus, ia tetap tidak menjejaskan harga kerana kami beli ikut kandungan emas yang ada,” katanya. -mymetro

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

0 thoughts on “Elak Ditipu Beli Emas

  • Beli apa apa pun dekat HABIB Perlu timbang, , selepas dan Sebelum membeli. Byk peniupan berlaku kat disana!

    • Jarang kedai emas tipu timbang, lagi2 syrkt besar mcm habib..x logik.. biasa kedai emas kena daftar penimbang dan akan selalu diselanggara oleh Jabatan **penimbang Malaysia … lupa nama jabatan apa..tp mmg perniagaan di pasar, penimbang emas di kedai emas pun perlu ada cop sirim dan etc

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>