Dari mana datangnya emas?

Pagi tadi, saya ajukan sebuah soalan berdasarkan gambar dibawah yang dipetik dari group Facebook GSR. Jadi saya akan jawab dalam 2 posting.

Ini adalah posting pertama. Dan agak panjang. Jadi harap bersabar.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Soalan : Bagaimana beberapa utas rantai emas ini boleh membeli sebuah rumah ? Kalau satu utas ni 999 beratnya 100g, kesemuanya bernilai RM170,000. Beberapa utas ini boleh muat dalam poket sebelah seluar jeans sahaja beb !

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Pelik bukan ? Logam kuning ini, yang tidak berbuah, tidak berbunga, tidak bercambah, bau pun takde, rasa pun tawar, tapi harganya MasyaAllah .. mahal banget !

Saya boleh jawab soalan ini mengunakan alasan ia adalah matawang sejak beribu tahun dahulu, ianya dijadikan pemberian kepada dewa-dewa dan raja-raja, ianya sukar didapati, ianya rare etc.

Tapi saya malas. Saya dah bosan dengan penjelasan itu. Kerana ia masih tidak menjawab persoalan utama, iaitu :

“Kenapa emas dipilih menjadi asset berharga ? “

“Kenapa tidak pilih aluminum ke, batu kerikil ke, iPhone ke, getah sekerap ke ? “

“Kenapa ? Kenapa emas ? Kenapa ?”

Saya dah lama mencari jawapannya, dan percayalah, tanyalah kepada pakar-pakar ekonomi, pakar-pakar pelaburan, bankers, doctor, professor .. tiada siapa boleh menjawab persoalan :

“Kenapa emas DIPILIH menjadi asset berharga ? “

Kalau anda tahu sesiapa yang ada jawapan yang lebih baik dari jawapan saya, sila tinggalkan mesej. Saya nak mengaji juga dengan orang itu. Saya akan hadiahkan 1oz Harimau Malaya GSR kalau jawapannya tidak boleh disangkal.

Bagaimana kita hendak jelaskan kewujudan asset emas ini sebagai logam berharga ?

Adakah kerana dengan kepercayaan datuk moyang kita merupakan alasan yang kukuh ?

Adakah kerana ianya sukar didapati ? Tidak mungkin kerana ada banyak lagi logam dalam “periodic table” yang lebih rare seperti Iridium.

Dan jawapannya saya jumpa ditempat yang saya tidak sangka. Jawapanya selama ini ada didepan mata kita sendiri. Telah diletakkan hijab didepan kita. Kita hanya melihat dengan sebelah mata, mata fizikal tetapi tidak dengan mata hati.

Ianya ada dalam jiwa setiap manusia. Ianya telah diprogram dalam akal firkiran manusia sejak Nabi Adam lagi. Sepertimana seorang lelaki yang telah diprogram untuk tertarik pada kaum wanita.

Saya petik kata-kata arwah bekas timbalan governer bank pusat, National Bank of Hungary,

“Terdapat lebih kurang 300 pakar ekonomi dunia yang tidak menyebelahi emas, dan mereka fikir emas hanya satu simbol pemujaan primif. Tetapi malangnya, terdapat 3 billion penduduk dunia yang mempercayai dalam emas” – Janos Fekete (1918-2009)

Jadi jika ianya telah diprogram dalam diri kita, bermakna ianya datang secara semulajadi.

Ianya datang dari Yang Maha Bijaksana, Yang Maha Mengetahui, Allah s.w.t

Tak percaya ? Anda tanyalah Sheikh Google, tanye kepada Google, apa fungsi emas didalam dunia ini ?

Anda akan temui, hampir 90% emas-emas yang pernah dilombong masih lagi duduk didalam peti-peti besi bank, simpanan peribadi dan barang kemas.

Kalau anda seseorang yang curiga, sudah pasti akan bertanya,

“Kalau duduk simpan saja, buat apa penat-penat pergi melombong & mendulang ?”

Sudah nampak apa yang cuba saya sampai kan ? Apa fungsi Allah cipta emas didunia ini ? Dok sesajer dalam peti besi ?

Rujuklah didalam Al Quran. Apabila disebut emas, ianya sudah pasti bersangkut paut dengan ganjaran Allah. Atau hukuman kerana tidak beramal dengan harta. Atau sebagai perbandingan kejahilan manusia.

Didalam Injil dan Taurat juga ada disebut perihal yang sama.

Kita lihat didalam Al-Quran itu sendiri. Sebahagiannya :


Sural Al-Hajj ayat 23

Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam Syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera.

Surah Ali Imran ayat 91

Sesungguhnya orang-orang yang kafir, lalu mati sedang mereka tetap kafir, maka tidak sekali-kali akan diterima dari seseorang di antara mereka: emas sepenuh bumi, walaupun ia menebus dirinya dengan (emas yang sebanyak) itu. Mereka itu akan mendapat azab seksa yang tidak terperi sakitnya, dan mereka pula tidak akan beroleh seorang penolong pun.

Surah Ali Imran ayat 14

Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).

Ini adalah firman Allah s.w.t. Kalimah Allah. Kata-kata Allah.

Bukankah Allah telah berfirman Al Quran akan menjelaskan tiap-tiap sesuatu ?

Surah Al Nahl ayat 89

Dan (ingatkanlah tentang) hari Kami bangkitkan dalam kalangan tiap-tiap umat, seorang saksi terhadap mereka, dari golongan mereka sendiri; dan Kami datangkanmu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka ini (umatmu); dan Kami turunkan kepadamu Al-Quran menjelaskan tiap-tiap sesuatu dan menjadi hidayah petunjuk, serta membawa rahmat dan berita yang mengembirakan, bagi orang-orang Islam.

Nampak penjelasanya sekarang ? Perlukan saya cakap lebih panjang ?

 

*Dapatkan rujukan laman web : http://www.petibesi.net/2012/04/dari-mana-datangnya-emasx/

*sangat menarik silver harimau malaya 🙂

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>