Dagangan Emas Risiko dalam Untung

Tahun lalu negara ini dikejutkan dengan pelbagai berita berkenaan dengan dagangan komoditi emas melalui ejen jualan yang turut mengalami kerugian jutaan ringgit. Ironinya, bukan setakat golongan korporat yang mengaku terpedaya dengan skim pelaburan ini, malah golongan bawahan juga tidak terkecuali. Semuanya gara-gara terpedaya dengan pulangan lumayan yang bakal diperoleh melalui skim yang ditawarkan oleh ejen yang tidak diiktiraf pihak berkuasa ini.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Setelah beberapa bulan berlalu, kesan kerugian yang dialami komuniti pelabur negara ini masih belum reda. Realitinya, rakyat Malaysia mempunyai dana yang banyak di tangan mereka dan tercari-cari platform yang paling sesuai untuk pelaburan serta mendapat pulangan jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, disebabkan tidak banyak platform pelaburan di negara ini yang mampu menawarkan pulangan tinggi, mereka terdorong untuk mencari alternatif lain walaupun kurang memahami konsep serta risiko yang bakal dihadapi mereka. Antara peluang tersebut ialah pelaburan emas.

Mengikut sejarah, dagangan emas digunakan pada ketika dahulu sebagai instrumen perdagangan yang mempunyai taraf seperti mata wang. Pada abad ke-19, kebanyakan negara Eropah menggunakan emas sebagai mata wang dalam urusan perdagangan antara negara. Namun, dagangan emas dihentikan penggunaannya pada Perang Dunia Pertama ekoran krisis ekonomi yang berlaku pada ketika itu. Pasca-Perang Dunia Kedua pula, sistem Bretton Woods yang turut menubuhkan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia mengikat dolar Amerika kepada AS$35 (RM122.5) bagi setiap satu auns emas.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Sistem ini wujud sejak sekian lama, tetapi dihentikan pada tahun 1971 oleh Presiden Nixon dan menggantikan sepenuhnya kepada dagangan mata wang kertas (matawang fiat) tanpa cagaran emas. Sehingga kini, Switzerland negara terakhir yang berhenti menggunakan emas sebagai sandaran mata wang Swiss Franc pada tahun 2000. Banyak orang masih beranggapan bahawa pelaburan emas dapat memberikan keuntungan lumayan pada jangka masa panjang. Para sarjana dalam bidang teologi (agama) juga mendakwa emas merupakan satu bentuk instrumen pelaburan yang baik untuk dipegang dalam keadaan ekonomi tidak menentu.

Atas dasar kepercayaan inilah, banyak dalam kalangan masyarakat berfikiran bahawa dengan membeli emas, kekayaan mereka dapat dipertingkatkan atau sekurang-kurangnya, dipertahankan daripada inflasi. Tahun lalu negara ini dikejutkan dengan pelbagai berita berkenaan dengan dagangan komoditi emas melalui ejen jualan yang turut mengalami kerugian jutaan ringgit.

Ironinya, bukan setakat golongan korporat yang mengaku terpedaya dengan skim pelaburan ini,malah golongan bawahan juga tidak terkecuali. Semuanya gara-gara terpedaya dengan pulangan lumayan yang bakal diperoleh melalui skim yang ditawarkan oleh ejen yang tidak diiktiraf pihakberkuasa ini.Setelah beberapa bulan berlalu, kesan kerugian yang dialami komuniti pelabur negara ini masih belum reda. Realitinya, rakyat Malaysia mempunyai dana yang banyak di tangan mereka dan tercari-cari platform yang paling sesuai untuk pelaburan serta mendapat pulangan jangka masa panjang.

Walau bagaimanapun, disebabkan tidak banyak platform pelaburan di negara ini yang mampu menawarkan pulangan tinggi, mereka terdorong untuk mencari alternatif lain walaupun kurang memahami konsep serta risiko yang bakal dihadapi mereka. Antara peluang tersebut ialah pelaburan emas.

Mengikut sejarah, dagangan emas digunakan pada ketika dahulu sebagai instrumen perdagangan yang mempunyai taraf seperti mata wang. Pada abad ke-19, kebanyakan negara Eropah menggunakan emas sebagai mata wang dalam urusan perdagangan antara negara.Namun, dagangan emas dihentikan penggunaannya pada Perang Dunia Pertama ekoran krisis ekonomi yang berlaku pada ketika itu.

Pasca-Perang Dunia Kedua pula, sistem Bretton Woods yang turut menubuhkan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia mengikat dolar Amerika kepada AS$35 (RM122.5) bagi setiap satu auns emas. Sistem ini wujud sejak sekian lama, tetapi dihentikan pada tahun 1971 oleh Presiden Nixon dan menggantikan sepenuhnya kepada dagangan mata wang kertas (matawang fiat) tanpa cagaran emas.

Sehingga kini, Switzerland negara terakhir yang berhenti menggunakan emas sebagai sandaran mata wang Swiss Franc pada tahun 2000. Banyak orang masih beranggapan bahawa pelaburan emas dapat memberikan keuntungan lumayan pada jangka masa panjang.

Para sarjana dalam bidang teologi (agama) juga mendakwa emas merupakan satu bentuk instrumen pelaburan yang baik untuk dipegang dalam keadaan ekonomi tidak menentu. Atas dasar kepercayaan inilah, banyak dalam kalangan masyarakat berfikiran bahawa dengan membeli emas, kekayaan mereka dapat dipertingkatkan atau sekurang-kurangnya, dipertahankan daripada inflasi.

Rencana ini dipetik daripada Dewan Masyarakat Januari 2013.

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

One thought on “Dagangan Emas Risiko dalam Untung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>