Syiling Emas Pulau Nangka boleh dibeli di Internet

harta-karun-melaka-syiling

Beberapa hari lepas, akhbar-akhbar harian negara telah melaporkan mengenai penemuan dua syiling di Pulau Nangka. Dua keping ‘medal’ dipercayai dari perak atau emas daripada zaman Kesultanan Melayu Melaka itu ditemui dalam pencarian harta zaman kesultanan itu oleh syarikat Smart Partnership International (M) Sdn. Bhd. di Pulau Nangka pada 30 April, pukul 11.15 malam dan 11.30 malam.

Melaka syiling-emas-melaka4 syiling-emas-melaka-5

 Bagaimanapun, menurut penulis di Malaysian Coin , syiling tersebut bukan berasal dari Melaka. Menurut beliau:-

Duit syiling atau medal yang dikatakan syiling emas Sultan Melaka itu hanyalah duit medalion yang sama tarafnya dengan duit syiling Yassin. Duit Semar yang berasal daripada Indonesia ini digunakan sebagai azimat atau pelindung diri dan juga digunakan di dalam ritual untuk menarik duit. Jika anda mencari di dalam internet menggunakan kata kunci “Koin Semar” di Google, sudah pasti akan terjumpa gambar yang serupa dengan syiling itu. Jika anda membaca blog-blog daripada Indonesia yang berkongsi cerita mengenai koin Semar tersebut, kebanyakannya menulis yang syiling itu berasal daripada zaman Majapahit. Sebenarnya, syiling itu tidaklah mempunyai jangka hayat yang lama. Sepertimana syiling Yassin, ianya dibuat sendiri di Indonesia untuk dipasarkan sebagai duit azimat sahaja. Penjual di internet biasanya menjualnya didalam lingkungan RM30-RM70 tetapi tidak menghairankan jika ada penjual ubat dikaki lima yang akan menjualnya pada harga RM3,000 sehingga RM7,000.

Duit syiling itu pastinya bukan syiling emas atau mengandungi emas. Ianya ada kemungkinan diperbuat daripada tembaga atau besi aloi sahaja. Daripada rupa bentuknya sahaja kita sudah dapat melihat ianya bukan duit lama, jika menggunakan kanta pembesar, sudah pasti nampak syiling tersebut berlubang-lubang serta tulisannya tidak cantik dan sekata.

Jika waris Sultan Melaka masih hidup, pasti baginda akan marah dengan kenyataan akhbar hari ini yang mendakwa syiling azimat ini adalah Syiling emas Sultan Melaka.

Mengikut carian  di Internet menggunakan kata kunci “Koin Semar”, terdapat syiling serupa dengan medal yang dijumpai di Pulau Nangka oleh pekerja syarikat tersebut yang dijual oleh warga Indonesia. Contohnya di sini (click here)

 

Malah ia juga dijual di Facebook, dengan Facebook di bawah sebagai contoh.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4986932798775&set=a.2061497144712.2105654.1463217554

Terdapat pelbagai spekulasi mengenai bagaimana koin semar tersebut dijumpai di sana buat masa ini dan setakat ini, sama ada benar syiling itu berasal dari zaman kesultanan melayu Melaka sedang disiasat kesahihannya.

Lombong Berlian Terbesar di Russia (Gambar)

Mir Mine atau Mirny Mine adalah lombong berlian berupa lubang besar terbuka yang terletak di Mirny , Siberia Timur , Rusia.

The-biggest-diamond-mine

Lombong ini mempunyai kedalaman 525 meter dan berdiameter 1,200 meter . Lombong ini menjadi lombong terbesar kedua di dunia selepas Bingham Canyon Mine . Ruang udara diatas lombong ini ditutup bagi helikopter kerana beberapa kemalangan yang berlaku di mana mereka disedut kedalam akibat udara yang mengalir ke bawah lubang .

berlian-rusia

Lombong ini ditemui pada 13 Jun , 1955 oleh ahli geologi Soviet , Yuri Khabardin , Ekaterina Elagina dan Viktor Avdeenko dalam Ekspedisi Amakinsky di Yakut ASSR . Mereka mencari jejak batu volkanik kimberlite yang biasanya dihubungkan dengan berlian . Atas penemuan ini , pada tahun 1957 Khabardin dianugerahi Lenin Prize.

7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia3 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia4 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia5 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia6 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia7 7 Foto Bekas Lombong Berlian Yang Terbesar di Rusia

Di samping pengaruh iklim yang cukup merumitkan , pada tahun 1960 lombong ini menghasilkan 10,000,000 berlian per tahun . Berlian terbesar di lombong itu ditemui pada 23 Disember 1980 , dengan berat 342.5 karat atau 68 gram dan diberi nama ” 26th Congress cpsu ” .

Perkembangan yang amat pesat dari lombong ini membuat De Beers bimbang, syarikat yang saat itu menjadi pengedar berlian terbesar di dunia . De Beers harus membeli berlian Rusia untuk mengawal harga pasaran , dan oleh kerana itu harus mengetahui sebanyak mungkin perkembangan lombong itu .

Pada tahun 1970 , eksekutif De Beers , Sir Philip Oppenheimer dan ahli geologi Barry Hawthrone tiba untuk melawat lombong di Mirny meskipun hanya mempunyai masa 20 minit kerana jangkamasa visa mereka akan segera habis . Namun demikian mereka sudah cukup mendapatkan maklumat penting yang ingin mereka perlukan sebelum mengambil alih lombong Mirny.

Selepas beroperasi selama 44 tahun , pada 2001 lombong itu ditutup . Selepas kejatuhan USSR ( Soviet Union ) , pada tahun 1990-an , lombong itu dikendalikan oleh syarikat berlian , Sakha yang mencatatan jualan berlian tahunan sebanyak $ 600juta .

Pada hari ini, lombong emas  itu Mir Mine dikendalikan oleh Alrosa , iaitu syarikat berlian terbesar di Rusia dengan 3600 pekerja .

Pada tahun 1970an , pembinaan dilakukan dengan membina rangkaian bawah tanah . Pengeluaran berlian dengan kaedah ini bermula pada tahun 1999 dan dijangka akan berterusan selama 27 tahun . Anggaran ini berdasarkan kedalamannya iaitu 1220 meter . Dan untuk menstabilkan lubang utama yang terbengkalai , bahagian dasarnya disalut oleh serpihan setebal 45 meter .

Rantai Emas Dalam Perut

Miami:  Seorang pencuri terjerat selepas mesin pengimbas di penjara menunjukkan terdapat dua rantai emas di dalam perutnya.

Joseph Bravo Ramos, 21, ditahan pada 11 Disember lalu sehari selepas sebuah kediaman di Safety Harbor dilaporkan dipecah masuk.

Ketika di penjara, dia diarahkan berjalan melalui mesin Imbasan SecurPass yang kemudian menunjukkan “imej gelap” di dalam perutnya, menurut Tampabay.com.

Foto
IMEJ rantai emas (dalam bulatan merah) yang kelihatan di dalam perut Ramos (gambar kecil) selepas diimbas mesin SecurPass.

Imej itu ialah dua rantai emas yang ditelan Ramos sebelum dia dihantar ke penjara.
Ramos kemudian diarah menjalani pembedahan untuk mengeluarkan rantai berkenaan di sebuah hospital sebelum barang kemas terbabit dikenal pasti milik mangsa yang dirompaknya.

Ramos yang didakwa dengan tuduhan merompak turut dituduh menyembunyikan bukti fizikal barang rompakannya.

Dia kini ditahan di penjara Pinellas dengan ikat jamin AS$15,000 (RM48,767).

Mesin imbasan SecurPass yang mengimbas tubuh manusia dipasang di penjara itu Jun lalu.

Menurut jabatan polis, mesin itu boleh mengesan logam, pil, plastik, dadah dan “bahan luar biasa lain yang mungkin disembunyikan tahanan”. – AFP

Emas Itu Untuk Wanita

Emas Itu Untuk Wanita

Dari merisik, bertunang kemudian ke saat perkahwinan memerlukan penggunaan emas sebagai medium perantara hubungan lelaki dan wanita.  Ianya juga merupakan tanda sayang dari pihak lelaki ke pihak wanita, bagi semua masyarakat emas digunakan sebagai tanda bahawa wanita itu sudah dimiliki oleh si lelaki.  Bukan mudah untuk memilih barangan kemas kerana ianya bukan saja berbeza mengikut bentuk, berat malahan setiap negeri mempunyai harga tertentu untuk satu gram emas yang dijual.

Tahukah anda harga emas dipantau oleh satu persatuan yang memastikan setiap kedai yang menjual emas tidak meletakkan harga untuk satu gram emas dengan sewenang-wenangnya.  Mereka dikenali sebagai Persatuan Tukang Emas dan Permata Malaysia (Federal of Goldsmiths and Jewellers Associations of Malaysia) dan semua ahli berdaftar dengan persatuan ini perlu mematuhi harga asas yang ditetapkan oleh persatuan.

Di Malaysia, harga emas bagi sesuatu produk itu ditentukan oleh beberapa faktor seperti kadar upah, kos pengangkutan serta kandungan emas itu sendiri.  Anda mesti pernah tertanya-tanya mengapa perbezaan ini berlaku walaupun pada dasarnya mereka menggunakan harga asas emas yang sama bukan.  Disebabkan oleh faktor-faktor yang disebutkan, harga untuk setiap produk emas berbeza-beza mengikut kedai dan tempat atau negeri yang ingin dibeli.

Sebelum membeli barangan kemas terutama nya untuk pihak lelaki, untuk memastikan anda mendapat harga yang berpatutan untuk barangan kemas yang dibeli sebelum sesuatu upacara seperti merisik atau bertunang contohnya kerana  kadangkala ini merupakan kali pertama anda menjejakkan kaki ke kedai untuk membeli emas.  Ajaklah ibu atau saudara perempuan anda untuk menemani anda ke sana kerana mereka lebih mahir dengan rekabentuk atau harga emas terkini dan yang paling penting untuk sesi penawaran harga.

Terdapat beberapa tips mudah untuk anda ikuti sebelum membeli barangan kemas, bak kata pepatah alah membeli menang memakai.

  1. Emas Padat atau Tumpat

Pastikan sebelum membeli anda memilih barangan kemas yang padat dan tumpat atau dalam erti kata lain padu sebagai pilihan, ini penting kerana ia memudahkan proses penilaian ketulenan dilakukan jika anda mahu melakukan jualan balik atau pajakan. Untuk mengukur tahap ketumpatan sesuatu emas, Densimeter akan digunakan sebagai alat bacaan.  Alatan ini tidak boleh membuat bacaan yang tepat bagi barang kemas yang tidak padat atau kosong ditengahnya ataupun yang mempunyai batu permata. Barang kemas yang padat atau tumpat juga lebih kukuh dari segi strukturnya serta tahan lasak dan tidak mudah patah atau putus untuk barang kemas seperti rantai leher dan gelang tangan.

  1. Emas 999 (24k) atau 916 (22k)

Barangan kemas yang dibuat daripada kedua-dua jenis emas ini mempunyai nilai yang tinggi untuk jangka masa panjang kerana kandungan emasnya.  Emas 999 yang mempunyai kandungan emas 99.9% ini jarang dibuat kerana ianya terlalu lembut untuk direkabentuk serta mudah melekuk.  Untuk mengenali jenis emas manakah yang anda berminat untuk beli hanya periksa di bahagian belakang barang kemas tersebut kerana emas tulen akan ditempa dengan cop “999” atau “916”.  Petua : Untuk memastikan barang kemas itu tulen atau tidak, jika dibakar ia tidak meninggalkan kesan kehitaman pada permukaannya.

  1. Elakkan membeli Emas Putih

Emas putih dijual pada harga platinum, platinum merupakan logam yang paling mahal dan harganya boleh menjadi lebih mahal daripada harga emas 999 itu sendiri.  Kandungan emas dalam barangan emas putih ini adalah sebanyak 37.5% ke 75% sahaja dan selebihnya adalah campuran logam lain.  Untuk mengenalpasti emas putih ini, anda boleh melihat dibelakang barangan kemas itu akan terdapat cop samaada “750” atau “375”. Emas putih memang cantik dipandang, apatah lagi dipakai di hari bahagia anda nanti.  Cuma dari segi pelaburan atau jangka masa panjang harga emas putih akan jatuh sehingga 50% dari harga asal dan juga kualitinya.

  1. Emas bertahtakan batu permata

Setiap wanita atau bakal pengantin mengidamkan barangan kemas yang bertahtakan batu permata sebagai barangan kemas mereka.  Ini kerana rekabentuknya yang menarik dan setiap satu nya mempunyai keistimewaan sendiri. Tapi tahukah anda barangan kemas yang bertahtakan batu permata ini mempunyai nilai yang rendah untuk jualan balik.  Jarang sekali barangan kemas dari emas 916 mempunyai batu permata ini kerana emas jenis ini tidak cukup kuat untuk memegang permata.

  1. Resit belian

Untuk memastikan setiap barangan mempunyai nilai, adalah penting untuk anda menyimpan segala resit pembelian bukan hanya untuk barangan kemas ini sahaja malah barangan kegunaan lain.  Resit bukan sahaja sebagai bukti pembelian malah untuk sesuatu barangan kadangkala, ianya merupakan kad waranti.

  1. Kos upah

Sebelum membeli anda perlulah membuat perbandingan harga untuk kos upah kerana harga asas emas adalah sama dan yang membezakannya harga dari sebuah kedai ke kedai yang lain adalah kos upahnya.  Jika tiada kos upah adalah lebih baik untuk sesuatu barangan kemas itu.

Cara-cara membuat cincin dari duit syiling

Orang yang kreatif mampu menghasilkan karya kreatif mereka daripada apa bahan sekali pon. Post kali ini kami nak kongsikan proses pembuatan cincin yang sangat unik dan kreatif daripada duit syiling. Cincin yang bakal kami tunjukkan ini adalah hasil karya Nicholas Heckaman yang telah lama menghasilkan cincin daripada duit syiling US. Nak tengok macam mana proses membuat cincin berkenaan? Jom kita tengok

cincin duit syiling Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

cincin duit syiling

coinring1 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

Langkah pertama: cari duit yang sesuai untuk dijadikan cincin

coinring2 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

buat acuan supaya duit digerudi pada bahagian tengah. Kalau tidak cincin sukar untuk dibentuk nanti

coinring3 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

tebuk lubang

coinring4 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

nampak macam ok je kan

coinring5 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

panaskan duit syiling supaya mudah untuk dibentuk

coinring6 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

inilah rupa duit syiling bila ia sudah sejuk

coinring7 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

mulakan proses mengetuk

coinring8 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

mengetuk adalah proses yang paling sukar sekali dalam membuat cincin ini

coinring9 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

selepas diketuk seketika ia akan kelihatan seperti ini

coinring10 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

teruskan mengetuk dan proses pemanasan sehingga ia menjadi bentuk cincin

coinring11 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

kilatkan cincin berkenaan, tetapi berhati-hati supaya corak pada cincin berkenaan tidak hilang

coinring0 Cara cara Membuat Cincin daripada Duit Syiling

tadaa! dah siap

Macam mana sangat menarik bukan? Juga tidak sukar untuk dibuat. Tetapi sila berhati-hati kerana menurut sumber perbuatan merosakkan atu mengubah suai duit adalah salah disisi undang-undang. Kami tak berapa pasti tentang ini tapi untuk langkah berjaga-jaga kami nasihatkan jangan cuba di rumah hehe.

 

source: http://cisdel.com/2013/12/05/cara-cara-membuat-cincin-daripada-duit-syiling/

Permaisuri Agong Sertai Pertandingan Golf Tahunan Public Gold

GEORGE TOWN, (Bernama) — Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah Hamidun berangkat menyertai pertandingan golf tahunan Public Gold di Penang Golf Club, Bukit Jambul dekat sini, Ahad.

Ketibaan Seri Paduka pada 1.45 petang disambut pengerusi Public Gold Group, Datuk Louis Ng Chun Hau.

Baginda kemudian berkenan menghadiri sesi bergambar bersama peserta pertandingan sebelum memulakan ‘tee off’ pukul 2 petang.

PG01_241113_RAJA PERMAISURI

Tee off: Raja Permaisuri Agong sambil diperhatikan Pengerusi Public Gold, Datuk Louis Ng (berdiri kiri)

Pertandingan anjuran Public Gold Group, syarikat yang menawarkan kepelbagaian dagangan emas itu, diadakan buat kali kedua dan disertai 110 pemain terdiri daripada pengedar Public Gold dan ahli Penang Golf Club.

Pertandingan itu bertujuan merapatkan hubungan antara pengedar dengan pihak pengurusan Public Gold selain menggalakkan gaya hidup sihat.

Seri Paduka dijadual berangkat ke majlis penyampaian hadiah pertandingan itu pada sebelah malam.

Public Gold kini mempunyai 18 cawangan di seluruh negara dan satu cawangan di Singapura, selain turut meneroka pasaran Vietnam dan Timur Tengah dalam usaha membawa jenama itu ke tahap lebih tinggi dan mendapat pendedahan global dan pengiktirafan.
Sumber: BERNAMA

Sekitar liputan media oleh The Star

Golf Tournament news from The Star 25.11.2013

Lelaki Seludup Janin Panggang Bersalut Emas

 

 

 

Pelik ,  Lelaki Seludup Janin Panggang Bersalut  Emas | Seorang lelaki warganegara British, Hok Kuen Chow ditahan pihak berkuasa Thailand baru-baru ini kerana cuba menyeludup enam janin yang telah dipanggang dan bersalut emas ke Taiwan . Lelaki  yang dilahirkan di Hong Kong  ini mengaku kepada pihak polis, dia memang berniat untuk menjual janin-janin ini ke Taiwan. 

Hok Kuen Chow dilaporkan telah membeli janin ini dengan harga US $ 6.500 dari “agen” yang tidak disebut namanya. Dan dia dijangka akan menjualnya kembali di Taiwan dengan harga lebih tinggi iaitu enam kali ganda.

Menurut laporan dari pihak polis, para pelanggan Hok Kuen Chow di Taiwan menggunakan janin-janin ini untuk sebuah ritual ilmu hitam yang di percayai boleh membawa keuntungan besar dalam perniagaan

Seludup emas didalam dubur

Colombo: Seorang rakyat Sri Lanka berusia 50 tahun yang cuba menyeludup 600 gram emas bernilai 3 juta rupee (RM74,504) ditahan Isnin lalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Bandaranaike.

Menurut Pengarah Kastam Leslie Gamini, suspek dari Negombo itu dalam perjalanan menuju ke Mumbai untuk menaiki pesawat kira-kira jam 11.45 malam.

Dia ditahan selepas pihak berkuasa mendapati tingkah lakunya mencurigakan. Kastam yang memeriksanya menemui kepingan emas disembunyikan dalam duburnya. “Suspek yang kerap membuat perjalanan ke India dibebaskan selepas membayar denda 25,000 rupee (RM620),” kata Timbalan Pengarah Kastam Deepal Siriwardana. – Agensi