Bolehkah Membeli Emas Secara Berhutang?

Soalan: Saya ingin membeli emas jongkong bernilai RM 10k., tetapi tidak cukup duit. Penjual emas menawarkan pinjaman wang tunai sebanyak 10k kepada saya untuk membayar harga emas jongkong tersebut. Adakah ini harus?

Jawapan

Promosi terbaru barang kemas di pasaran
Buy At Shopee

drazman-headerSebagaimana diketahui umum emas tidak boleh dijual beli secara tangguh atau hutang. Bagi tujuan bayaran tuni, pembeli boleh meminjam duit dari pihak ketiga, tetapi tidak boleh daripada penjual emas yang sama. Ini kerana ia termasuk dalam larangan Rasulullah SAW :

نهى رسول الله عن بيع وسلف

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00
Buy At Hellogold

Maksus hadith: Rasulullah melarangan jual beli yang bersyaratkan pinjaman.

Boleh difahami daripa hadith ini juga, larangan yang sama juga berlaku bagi pemberian pinjaman tetapi disyaratkan melakukan jual beli dengan pemberi pinjaman. Ini kerana ia melibatkan unsur megambil manfaat daripada hutang/pinjaman yang berkaitan rapat dengan riba. Setiap manfaat daripa hutang adalah riba.

Wallahua’alam

 

Source: http://drazman.net/2014/02/bolehkah-membeli-emas-dengan-cara-berhutang-sejumlah-wang-tunai-daripada-penjual-emas/

Easy Personal Loan During Covid-19 Crisis
Compare At RinggitPlus

0 thoughts on “Bolehkah Membeli Emas Secara Berhutang?

  • Assalamualaikum tuan.. Pernah dengar tentang emas delay dr DEPB (tok belagak) tak? Apa pandangan tuan tentang sistem pembelian emas delay tersebut?

    • Mmg xsalah beli emas pakai ansuran.tetapi emas tu mesti ada pada kita… Beli barang.kalau da bayar mestilah dapat barang biarpun ansuran.tetapi yg disifatkan seperti emas delay sebenarnya ianya money game. Nk tahu apa money game? Google lah. Sebenarnya emas tu lakonan. Yang penting deposit dulu.duit dulu…bila ada duit baru boleh bayar org bawah.

  • Setahu sy..tak salah beli emas secara ansuran..cth pergi kedai emas..tgk brg kemas hrga 10k..dan antara penjual dan pembeli bersetuju byr ansuran sehingga 10k tanpa ada interest ke atas ansuran atau jumlah pokok..bermakna tiada riba..tetapi kes diatas sedkit berbeza..penjual offer bg pnjm 10k..tentu berniat utk dpt lebihan wang ats pinjaman tersebut..dn bukan ke ats emas..cube selidik dahhku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>