Beli Emas 10gram, setiap bulan dapat rebate 7%

DSCN0084

Soalan
Assalamualaikum tuan,
Ada 1 program emas. Bayar RM1800 dapat emas sebanyak 10gram, setiap bulan akan diberikan rebate sebanyak 7% = RM126 selama 10 bln. Emas ada di tangan. Adakah halal tuan?
Terima kasih

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Jawapan

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Soalan bagi struktur sebegini sudah diutarakan sebelum ini. Cuma, munkin ada perbezaan pada jumlah atau peratus pulangan yang diberikan. Ia lebih kurang dengan skim cepat kaya yang lain, yang menggunakan hibah/rebate sebagai tarikan. pertamanya, harga sudah di mark up daripada harga pasaran semasa iaitu lebih kurang RM 1,250 -RM1,300 sahaja. Perbezaan lebih kurang RM500. Keseluruhan rebate/hibah yang diberikan pula adalah sekitar RM1,260. ia adalah jumlah yang besar. Ini adalah risiko yang besar kepada penjual/penganjur skim. Pada masa yang sama ia adalah tarikan yang amat menarik kepada pembeli/pelabur. Seolal olah pembeli dapat beli dengan harga yang amat murah. Tetapi kena tunggu sampai 10 bulan.

Hukum asal hibah adalah harus. Penjual juga boleh beri hibah kepada pembeli bagi setiap pembelian. Namun, hibah dalam bentuk rebate yang tinggi iaitu hampir dengan membayar balik harga jualan menimbulkan masalah. Seolah olah jumlah kesuluran rebate adalah harga pasaran semasa emas. Penjual seolah olah tidak mendapat apa apa keuntungan langsung. Di dalam perniagaan sebenar sifirnya, penjual perlu mendapat keuntungan. Tidak ada peniaga yang sengaja mahu menanggung kerugian.

Dalam skim di atas, satu satu cara mendapatkan keuntungan ialah penangguhan bayaran rebate. Dari segi cashflow, penjual/penganjur akan bermasalah tidak mampu membayar rebate. It is too good to bu true. Dengan itu tarikan rebate yang tinggi adalah tarikan kepada pelabur yang baru atau supaya pelabur yang lama menambah atau meneruskan pelaburan. Jelas sekali ia adalah skim cepat kaya, ia akan lingkup dalam tempoh tertentu apabila tidak ada lagi pelabur yang baru, penganjur tidak mampu mebayar rebate, pelabur pula, walaupun ada emas di tangan, disebabkan emas dibeli dengan harga yang mahal, akan kerugian kalau mahu dijual semula emas di pasaran.

Wallahua’alam

sumber – drazman.net (Dr.Azman Mohd Noor)

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>