Beli Barang Kemas atau Beli Gold Bar Untuk Pelaburan ?

Ramai yang tertanya – tanya mana satu lagi ok, beli barang kemas atau beli gold bar untuk pelaburan ? untuk menjawab persoalan ini pertamanya kita kena lihat kelebihan dan kekurangan barang kemas sebagai pelaburan serta kelebihan dan kekurangan gold bar sebagai pelaburan.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Kelebihan Barang Kemas Sebagai Pelaburan :

 • Semestinya barang kemas di bentuk supaya nampak cantik dan sesuai untuk digayakan oleh si pemakai, jadi pelaburan melalui barang kemas memberi kepuasan kepada pembeli kerana dapat memaksimunkan penggunaan emas yang dibeli iaitu boleh dipakai dan digayakkan.
 • Barang kemas boleh dijadikan sumber mendapatkan cash segera dan sumber modal untuk perniagaan yang terbaik kerana ianya boleh digadaikan di Arrahnu untuk mendapatkan cash. Sebaiknya belilah barang kemas berketulenan 999 kerana nilainya tinggi jika dibandingkan dengan emas 916.
 • Emas dalam bentuk barang kemas mempunyai nilai sentimental value yang tinggi dan mengerat kasih sayang diantara pemberi dan penerima, menjadikan ianya akan disimpan lama bagi menghargai sentimental value tersebut dan secara tidak langsung telah menjadi pelaburan jangka panjang yang baik.
 • Sepanjang masa harga barang kemas semakin meningkat harganya, cuba imbas kemabli berapakah harga barang kemas semasa perkahwinan ibu bapa kita dahulu dan bandingkan dengan harga sekarang, barang kemas boleh dijual apabila harga meningkat.

 

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Kekurangan Barang Kemas pula adalah :

 • Harga barang kemas biasanya lebih tinggi jika dibandingkan dengan harga gold bar, biasanya harga dijual harga FGJAM namun ada juga yang dijual rendah daripada harga FGJAM.
 • Kos upah (workmanship) menyebabkan harga barang kemas agak tinggi berbanding gold bar, semakin cantik design semakin sukar barang kemas untuk dibentuk maka semakin tinggilah kos upahnya.
 • Disebabkan ianya adalah untuk perhiasan pengguna biasanya terpengaruh untuk membeli emas yang mempunyai batu permata yang tidak diambil kira dalam menimbang berat emas semasa barang kemas hendak dijual nanti.
 • Susut nilai barang kemas juga lebih tinggi jika dibandingkan dengan gold bar iaitu diantara 20% – 40%  kerana apabila keluar sahaja daripada kedai emas ianya  telah dikira used gold.
 • Barang kemas berfesyen juga mudah rosak (putus, bengkok, kemek) dan menjadikan nilai susutnilai semakin tinggi kerana dikira sebagai emas rosak.

 

Kelebihan Gold Bar sebagai pelaburan :

 • Harga Gold Bar biasanya lebih murah jika dibandingkan dengan harga barang kemas jadi ianya pelaburan yang baik.
 • Gold Bar lebih mudah untuk disimpan berbanding barang kemas, bentuknya yang kecil dan simple membolehkan ianya disimpan mengikut kreativiti masing-masig asalkan iannya selamat dan tidak hilang.
 • Susut nilai Gold Bar biasanya lebih rendah jika dibandingkan dengan barang kemas kerana ianya adalah emas jenis solid dan berketulenan 999 (24 K).
 • Gold Bar juga lebih tahan lasak dan tidak mudah rosak seperti barang kemas, jadi nilai nya sentiasa dapat dikekalkan tanpa perlu bimbang susut nilai tambahan kerana kerosan seperti yang wujud pada barang kemas.
 • Perbezaan jual beli (spread gold bar) juga lebih rendah iaitu sekitar 5%-8% berbanding barang kemas sekitar 10% – 30%. perbezaan yang tinggi menyebabkan pelabur lambat mendapat keuntungan.
 • Dari segi target untuk jualan semula, gold bar lebih besar marketnya kerana pembeli boleh terdiri daripada kaum lelaki dan juga perempuan, sementara barang kemas biasanya target market lebih kepada kaum wanita.

 

Kekurangan Gold Bar sebagai pelaburan :

 • Oleh kerana ianya bukanlah untuk tujuan perhiasan , pembeli tidak dapat merasai kepuasaan pemakaian sebagaimana barang kemas, ianya tidak boleh dipakai dan cuma dibeli untuk disimpan.
 • Jika dahulu Gold Bar boleh di gadai atau dipajak di arrahnu tetapi sekarang kebanyakan intitusi arrahnu tidak lagi menerima Gold Barsebagai gadaian bagi mendapatkan tunai segera. Ini meyebabkan penyimpan Gold Bar tidak boleh memanipulasi arrahnu untuk mendapat tunai segera.
 • Walaupun pada dasarnya Gold Bar mempunyai spesifikasi berat dan ketulenan yang sama namun syarikat pengeluar biasanya membeli Gold Bar keluaran syarikat lain lebih rendah daripada Gold Bar keluaran syarikat mereka sendiri, jadi pembeli perlulah menjual kembali Gold Bar mereka kepada syarikat pengeluar bagi memaksimunkan keuntungan.
 • Gold biasanya didatangkan bersama sijil ketulenan dan no siri unik yang tersendiri, kehilangan sijil ketulenan boleh menyebabkan penyusutan harga Gold bar anda atau dikenakan penalti oleh syarikat pengeluar dan ianya mengurangkan keuntungan anda.

Jadi beli barang kemas atau beli gold bar untuk palaburan adalah lebih baik ? nasihat saya adalah ianya bergantung kepada tujuan dan situasi kewangan anda, bagi pelabur biasa yang mempunyai saving yang stabil dan tidak perlu untuk mendapatkan tunai segera, membeliGold Bar sebagai pelaburan adalah yang terbaik untuk anda, sementara bagi pelabur yang kadangkala memerlukan tunai segera untuk pusingan modal membeli Barang Kemas adalah terbaik untuk anda kerana di kala memerlukan tunai segera bagi tujuan modal perniagaan anda boleh menggunakan stok barang kemas untuk di pajak di Arrahnu bagi mendapatkan tunai segera, namun harus diingat disiplin amat penting bagi memastikan barang kemas anda dapat ditebus semula setelah memperoleh keuntungan daripada perniagaan anda.

Berikut adalah tips untuk memaksimumkan keuntungan daripada Barang Kemas :

 1. Beli barang kemas pada harga yang murah, survey dulu harga dibeberapa kedai untuk mendapatkan barang kemas pada harga termurah.
 2. Pastikan anda membeli barang kemas yang kos upah (workmanship) nya terendah, sila buat survey kos upah di beberapa buah kedai sebelum membeli.
 3. Dinasihatkan beli barang kemas berketulenan 24 K (999) atau yang paling rendah 22 K (916) bagi memaksimunkan nilai pinjaman apabila di pajak nanti.
 4. Beli design jenis padu dan tebal, elakkan beli yang design berchrome, berloceng , ada batu permata , jenis hollow kerana ianya akan mengurangkan timbangan dan kemungkinan emas anda di downgrade di arrahnu.
 5. Beli barang kemas daripada kedai emas atau syarikat pengeluar yang membeli kembali barang kemas anda pada harga yang tinggi, (spread yang rendah).
 6. Kalau nak best lagi, beli sahaja barang kemas terpakai yang biasa nya lebih murah, arrahnu tidak menilai berapa harga barang kemas anda semasa di beli , baru atau terpakai, yang dinilai oleh arrahnu adalah ketulenan dan berat barang kemas tersebut.
BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>