Bekas Pekerja Syarikat Barang Kemas Didakwa Pecah Amanah

KUALA LUMPUR 12 Mac – Seorang bekas pekerja syarikat pembuatan barangan kemas mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan pecah amanah membabitkan batu permata berlian milik syarikat itu dua tahun lepas.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Hew Sok Chan, 28, yang ketika itu penolong pengurus bahagian perkhidmatan produk syarikat Tomei Gold and Jewellery Manufacturing Sdn. Bhd., didakwa melakukan pecah amanah melibatkan 5,776 biji berlian asli bernilai RM695,794.18 dengan menyalahgunakannya untuk kegunaan sendiri.

Hew didakwa melakukan kesalahan itu di syarikat Tomei Consolidated Bhd., beralamat di Projek Jaya Industrial Estate, Batu 6, Jalan Klang Lama, di sini pada 6 Mei 2011.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Dia didakwa mengikut Seksyen 408 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga 14 tahun dan sebat, dan boleh dikenakan denda.

Hew juga menghadapi pertuduhan kedua iaitu memalsukan akaun majikannya dalam rekod Item Adjustment Listing dengan niat hendak mengubah sehingga menyebabkan syarikat itu mengalami kerugian RM657,587.22.

Bagi pertuduhan itu, Hew didakwa mengikut Seksyen 474(A) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun, atau dengan denda, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya, Suzanne ak Tiyon Bimen menawarkan jaminan RM100,000 bagi setiap pertuduhan.

Peguam S. Prakash memohon jaminan dikurangkan kepada RM10,000 bagi setiap pertuduhan atas alasan anak guamnya itu menanggung ibu dan adik-beradiknya.

Hakim Che Mohamad Zulkifly Jusoh membenarkan tertuduh diikat jamin RM100,000 bagi kedua-dua pertuduhan dengan seorang penjamin, dan menetapkan 12 April untuk sebutan semula kes.

Dia membayar jaminan itu. – BERNAMA

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>