Barang Kemas Bersejarah

Jika anda memiliki barangan kemas terutama di kalangan masyarakat Jawi Peranakan di Pulau Pinang sekitar 1700, ia simbol kekayaan atau status individu.

ACCESSORIES EMAS 916 UNTUK SAMBUNG BARANG KEMAS PUTUS ROSAK DIY
View Catalog

Tidak hairanlah, ada sanggup menyewa atau meminjam barangan kemas dari kedai emas untuk dipakai pada majlis keramaian.

Itu gambaran mengenai penggunaan emas di kalangan masyarakat Jawi Peranakan iaitu etnik hasil perkahwinan campur antara wanita Melayu dengan lelaki India, Arab, Benggali, Punjabi atau Acheh.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Menghargai budaya dan mengekalkan warisan masyarakat itu, Pengarah Urusan Habib Jewels, Datuk Meer Sadik Habib, mengambil langkah membuka Galeri Warisan Habib di Lebuh Pitt, Georgetown.

Galeri itu menempatkan lebih 1,000 koleksi bara­ngan kemas Jawi Peranakan serta Baba dan Nyonya yang dikumpul bapanya, pengasas Habib Jewels, Datuk Habib Mohamed Abdul Latif di bangunan warisan berusia lebih 100 tahun yang juga bangunan asal kedai Habib Jewels di negara ini.

Galeri yang menelan kos membaik pulih RM1 juta itu dirasmikan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas pada Februari tahun lalu dan kini dibuka setiap hari kecuali Ahad antara jam 9 pagi sehingga 6 petang.

Ketika melangkah ke tingkat atas bangunan berkenaan, alunan muzik klasik P Ramlee dimainkan bagi mewujudkan latar belakang suasana sambil mata ‘dijamu’ keindahan bara­ngan kemas dan perabot lama.

Kata suami kepada Pengarah Urusan Pandora Malaysia, Datin Zarida Noordin itu, galeri berkenaan dibuka bagi membuka mata masyarakat khususnya golo­ngan muda kegemilangan emas lama yang mempunyai keunikan serta nilai sejarahnya tersendiri.

Mengenai barangan kemas di galeri itu, Meer Sadiq berkata, ia adalah barangan yang dikumpulkan bapanya sejak 70 tahun lalu melalui kenalan luar negara, pusat lelongan barangan dan kedai emas sebelum membuka kedai Habib Jewels yang menggunakan nama MA Habib Mohamed.

Beliau berkata, bara­ngan kemas yang dibeli dengan harga serendah RM50 ketika itu, kini nilainya mencecah jutaan ringgit dan menjadi buruan peminat emas kerana seni rekaannya yang halus yang kebanyakannya bermotifkan flora.

“Barangan kemas yang dipamerkan di galeri ini adalah seperti rantai, subang, cincin, gelang tangan, gelang kaki, pencucuk sanggul, tali pinggang, butang baju dan lengan, kerongsang baju selain syiling emas, mangkuk emas, tepak sireh, jam dan gunting.

“Paling unik ialah kerongsang berbentuk bunga lawang, butang baju tradisional dari syiling emas, gelang kaki berusia 200 tahun, cincin berbentuk buah kana dan kapal terbang serta perabot seperti meja solek, bidai dan almari antik.

“Selain barangan kemas bagi tujuan pameran, kami turut menjualnya dan harga bergantung kepada jenis dan berat barangan kemas itu,” kata anak keempat daripada lima beradik itu.

Menurutnya, barangan kemas lama itu kini menjadi buruan penggemar fesyen kerana ia amat menarik apabila dipadankan dengan pakaian tradisional seperti kebaya atau baju kurung.

“Lihat saja barangan kemas seperti yang dipakai dalam filem P Ramlee seperti Antara Dua Darjat dan Ibu Mentuaku, yang mana pelakonnya mengenakan kebaya dengan padanan kerongsang dan ia kini menjadi ikutan,” katanya.

Selain terus mengumpul barangan kemas, Meer Sadik berusaha mendapatkan beberapa barangan lama bagi melengkapkan galerinya seperti peta bertulisan lama Perancis, yang kini mengambil masa untuk diterjemahkan.

“Bangunan galeri warisan ini mung­kin yang terakhir milik Jawi Peranakan di negeri ini, justeru saya berharap menjadikan Galeri Warisan Habib ini tumpuan pelancong tempatan dan luar negara,” katanya.

Sementara itu, bagi arkitek yang bertanggungjawab dalam ‘menghidupkan’ semula warisan itu, Laurence Loh berkata dia menerima tawaran kumpulan Habib kerana kagum dengan nilai sejarah dan warisan di Pulau Pinang.

Arkitek yang memenangi anugerah Pemuliharaan Warisan Budaya pada 2000 di UNESCO Asia-Pacific Heritage bagi Projek Paling Hebat dalam membangunkan semula Cheong Fatt Tze Mansion, Lebuh Leith itu berkata dia menyokong usaha Meer Sadik memelihara warisan keluarganya.

“Ramai menganggap bangunan yang menggunakan kayu bersifat sementara dan akan rosak ditelan masa namun de­ngan usaha pemuliharaan ini, ia menjadi permulaan yang baik bagi mencipta kesedaran kepada masyarakat mengenai kepenti­ngan mengekalkan bangunan warisan,” katanya.

Katanya, dia mempu­nyai pelbagai perancangan memulihkan projek warisan pada masa depan bagi memastikan nilai warisan tapak tidak hilang ditelan masa.

Fakta Galeri Warisan Habib

Dibuka: Februari 2012
Masa lawatan: 9 pagi hingga 6 petang setiap hari kecuali Ahad
Masuk: Percuma
Alamat: No 111, Lebuh Pitt, Jalan Masjid Kapitan Keling, Georgetown, Pulau Pinang

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>