Bantu Customer Bukan Dengan Harga Murah

value-for-money

Salah satu cabaran orang baru nak berniaga ialah rasa tak tergamak nak ‘caj’ customer. Kalau modal produk RM80, nak jual pada harga RM100 pun rasa tak patut. Rasa macam ambil kesempatan atas customer jer. Mungkin kalau jual harga RM85 jer baru rasa tergamak. Yang lebih-lebih tu rasa bersalah sedangkan duit minyak nak pergi ambil barang tu pun dah RM10! Itulah juga konflik saya masa mula-mula berniaga dulu.

Koleksi Barang Kemas Terbaru Di Pasaran
Buy at Shopee

Tapi bila dah lama berniaga, saya rasa tak patut bagi harga murah. Peniaga mesti caj harga patut, bukan harga murah. Jual produk pada harga murah sebenarnya merosakkan diri sendiri, merosakkan pasaran (dan peniaga lain), dan akhir sekali menyusahkan customer juga!

Salah satu cara nak buang rasa ‘tak tergamak’ caj customer, kita mesti tahu NILAI sebenar produk (atau servis) yang kita jual. Bila kita bagi NILAI lebih mahal dari HARGA yang customer bayar, kita sebenarnya telah membantu customer. Bila kita rasa kita membantu orang lain, insyaAllah kita akan ada ‘harga diri’. Kita tak segan untuk caj harga patut, dan kita tak gelabah dengan “harga murah” ditawarkan oleh pesaing.

Pelaburan Emas Paling Murah, Cuma RM1.00 Untuk Bermula
Buy At Hellogold

Beri Nilai Lebih Dari Harga

Apakah maksud “harga” dan apakah maksud “nilai”?

“Harga” ialah apa yang customer bayar. “Nilai” ialah apa yang customer dapat dari kita. Contohnya, kenapa kalau harga mee goreng RM4.00 sebungkus di pasar malam kita rasa mahal, sedangkan harga RM4.00 mee goreng di restoran kita rasa ok? Mee goreng pasar malam tu mee goreng kosong, tapi mee goreng di restoran cukup dengan ayam, udang dan sotong. Walaupun kita bayar harga yang sama, tapi mee goreng pasar malam kita rasa mahal dan mee goreng restoran kita rasa ok. Itulah bezanya anda “nilai” dan “harga”.

Sama juga bila kita berniaga. Bila berniaga, lebih baik kita caj harga patut dengan NILAI yang terbaik, berbanding harga murah tapi nilai yang kita beri tu teruk. Jangan bersaing dengan harga, tapi bersainglah dengan NILAI yang kita tawarkan. Salah satu risiko bersaing harga ialah merosakkan pasaran dan membunuh peniaga kecil.

Bersaing Pada Nilai, Bukan Harga

Orang Melayu bila berniaga suka bersaing harga, tapi akhir sekali semua tak boleh cari makan. Yang boleh survive cuma mereka yang modal besar. Kalau kita perhati masyarakat Cina berniaga, susah kita jumpa mereka bersaing harga. Mereka boleh berniaga sebaris, tapi semua maju. Kalau pergi Low Yat (tempat jual barang IT), pergilah kedai mana sekalipun harganya semuanya sama. Kalau harga murah sikit, biasanya sebab mereka exclude (keluarkan) aksesori.

Mereka boleh niaga sama-sama dan semua boleh untung. Mereka tetap bersaing, tapi bukan bersaing harga, tapi bersaing “nilai”. Bersaing pada “nilai” maksudnya, mereka bersaing customer service, after sales service, layout kedai yang lebih selesa dsb. Jadi kalau nak maju dalam bisnes, jangan bagi harga murah. Bila untung tak berbaloi, kita akan “give-up”.

Peniaga Harga Murah Akan Give-up!

Dalam bisnes emas, tahun 2010 – 2012 dulu ramai orang excited berniaga emas Public Gold. Saya perhati memang ramai yang jenis ‘lelong’ harga di facebook 3% lebih rendah dari harga web Public Gold sedangkan komisyen dealer hanyalah 1% – 2% jer. Mungkin mereka masih untung sebab dulu mereka beli pada harga rendah, tapi akhir sekali, saya boleh katakan semua yang jenis lelong harga murah dah tinggalkan bisnes Public Gold! Bila peniaga tinggalkan bisnes, pembeli juga yang susah. Ramai pembeli emas lama terpaksa cari dealer macam saya untuk urusan jual beli emas sebab dealer-dealer mereka dah tinggalkan bisnes katanya.

Sebab tu salah satu etika berniaga ialah caj harta patut. Kalau kita ejen, bila syarikat dah tetapkan harga, kita kena follow harga tu. Jangan bagi diskaun, tapi bagilah servis yang terbaik. Kita bersiang pada servis, bukan pada harga. Sejak dari dulu lagi, saya tak bagi harga diskaun walaupun seringgit bila jadi ejen. Bisnes adalah bisnes. Daripada bagi diskaun seringgit, saya lebih sanggup belanja RM20! Saya tak bagi diskaun walaupun seringgit, tapi masa jumpa saya, saya belanja makan habis RM20! Ok tak?…

Strategi Salah Membantutkan Bisnes

Kenapa saya lebih sanggup belanja makan RM20 berbanding bagi diskaun RM1? Sebab diskaun akan beri kesan jangka panjang. Ia akan menyusahkan kita dan membantutkan bisnes kita untuk berkembang. Masa kita ada 10 customer, mungkin kita boleh layan, tapi macam mana kalau 100 customer datang nak ‘runding’ harga? Kalau 100 customer kita dah pening, macam mana bisnes kita nak berkembang menjadi 1,000 customer? Itulah sebab peniaga yang suka main harga akhir sekali akan give-up. Mereka tak boleh cari makan.

Mungkin sahabat tanya, apakah NILAI yang kita boleh bersaing?

Bila berniaga, lebih baik bersaing dengan servis yang kita beri. Contohnya sebagai dealer emas, nilai yang paling mahal yang mereka perlukan daripada dealer ialah:

-Nasihat pelaburan yang jujur dan betul, sesuai dengan kedudukan kewangan pembeli emas. Fikirkan kepentingan pembeli emas, bukan poket kita sebagai dealer. Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tapi ilmu tentang emas itulah yang membezakannya.
-Bantu permudahkan urusan juga beli terutamanya bila melibatkan apa-apa urusan yang perlu follow-up dengan Public Gold.
-Terus kekal bertahan lama dalam bisnes! Inilah after sales service yang mahal.

Peniaga Baru Perlukan Fast Cash

Saya nampak, strategi lawan harga ni banyak sangat berlaku dikalangan orang berniaga direct selling. Bagi sahabat yang nak berniaga lama, jangan sesekali main harga apatah lagi jual “harga ahli” kepada yang “bukan ahli”. Daripada bagi diskaun, lebih baik tawarkan hadiah kepada customer. Memang betul, selain dari untung runcit 20% – 25%, syarikat akan bayar bonus tapi bonus tu tak berbaloi bagi orang yang baru bermula.

Untung runcit adalah “fash cash” yang boleh memotivasikan orang baru untuk bina bisnes. Bila ada order dari customer, ejen sebenarnya terpaksa keluarkan kos. At least kos petrol pergi ambil barang tu di cawangan terdekat, kos bil telefon untuk consult customer dan kos habis masa ke sana ke mari. Bagi leader yang dah ada network yang besar, mereka mungkin tak kisah dengan untung runcit. Tapi kalau ramai peniaga baru tak boleh survive sebab susah dapat fast cash dari untung runcit, akhir sekali leader pun turun sama akan jatuh!

Peniaga Mesti Berprinsip

Penyelesaiannya, kalau orang minta diskaun, jangan bagi diskaun tapi offer hadiah sebagai alternatif. Kalau ada customer yang bukan ahli, jangan sesekali bagi harga ahli. Kalau customer nak beli harga ahli juga, suruh dia register sebagai ejen. Kalau tak nak register ejen juga, suruh dia cari peniaga lain! Jangan rasa rugi untuk lepaskan pembeli yang ‘memeras ugut’ hak kita sebagai peniaga. Kita mesti berprinsip dan ada harga diri. Saya percaya, peniaga yang main harga akhir sekali ada give-up dan akhir sekali customer terpaksa cari peniaga yang ada harga diri macam kita juga. InsyaAllah.

Wallahu a’lam.

Zulkifli

sumber : http://www.mohdzulkifli.com/2014/09/bantu-customer-bukan-dengan-harga-murah.html#ixzz3Lq6HdvT6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>