Emas Kelantan Murah Tak Bernilai?

Menjadi bahan lawak di twitter seorang netizen meragui status ketulenan emas kelantan.

Emas simbol wanita Kelantan

Barang kemas dan wanita kelantan dah berabad menjadi simbol negeri kelantan.

Bukan lokasi tapi Karat

Faktanya bukan asal emas mana itu yang penting, yang penting berapa karat emas itu sendiri.
Sama seperti tuan-tuan mengukur panjang menggunakan pembaris, begitulah ibaratnya mengukur emas menggunakan karat.
Ketulenan emas paling tinggi 24 karat, 22 karat dan seterusnya sehingga 9 karat

Part per thousand

Jika tuan-tuan bahagikan 22 / 24 = nilainya ada 0.916, jadi part per thousand (ppt) biasa dipanggil emas 916
Begitulah seterusnya untuk emas 18/24 = 0.750 dan seterusnya.

Emas bukan dari Malaysia

Kebanyakan barang kemas yang ada di pasaran Malaysia asalnya mungkin bukan dari Malaysia pun..
Mungkin dari afrika selatan, venezuela, Timor Leste dan negara pengeluar lain.
Kedai-kedai emas di kelantan, perak, johor mungkin barang jualannya berasal dari kilang yang sama.

Design Kilang Emas

Biasanya setiap kilang emas mengeluarkan design yang berlainan

Dan kebanyakan kedai emas pula tidak mengambil stok hanya dari satu kilang.
Jadi barang kemas yang dibeli di kelantan, boleh jadi diayak di Pahang, Dibakar di Penang dan diassay di Kuala Lumpur.

Selagi barang kemas itu bertanda berapa karat, tidak kisah dimana asalnya.

Penting ilmu emas

Jika tuan-tuan berminat meniaga emas, mendapatkan stok atau mencari supplier dapatkan ebook Ilmu Asas Emas di

Ebook Hargabiz

Perbezaan Emas vs Bitcoin

Secara tiba-tiba timbul balik isu beza emas vs bitcoin, di twitter geng-geng crypto teruja dengan saranan Tun M untuk mencipta matawang baru.

Bagi mereka apa sahaja currency, asalkan bukan matawang FEDERAL RESERVE atau kata lain matawang yang dikawal Bank Negara.

Sejarah Wang Kertas

Sejak Marco Polo memperkenalkan wang kertas ke eropah 700 tahun yang lalu, matawang dunia tidak banyak berubah.

Kecuali pada 1970, apabila Presiden Nixon menghentikan sandaran wang kertas dengan emas, maka kertas sebagai matawang mula boleh diprint tanpa had dan hanya ada satu pihak saja mengawalnya iaitu Bank.

40 tahun berlalu, wang kertas masih diprint, ekonomi dunia masih tidak menentu.

Wang Kertas Dikawal Bank

Setiap tahun bank umum untung juta juta, dan setiap tahun juga bank didenda juta-juta.

maksudnya bank tahu mereka akan didenda, tapi tetap langgar je untuk jana lebih keuntungan.

Dari sini mula tercetuslah idea Bitcoin, satu code serial nombor yang unik, lebih unik dari no siri di wang kertas, tanpa sempadan dan bebas dari kawalan pihak berkuasa dan juga bank.

Perbandingan Fizikal

Dari segi fizikal, emas adalah logam yang mempunyai jisim, mengisi ruang, berbentuk dan terhad.

Manakala bitcoin adalah “idea” yang disusun mengikut sequance number, tanpa lokasi nyata, tanpa bentuk dan tanpa had.

Perbandingan Sebagai Matawang.

Emas telah digunakan sebagai matawang sejak tamadun mesir lagi, Zaman emas sebagai matawang mungkin sudah berlalu,

Walaupun emas ada ciri ideal sebagai matawang, emas juga mempunyai banyak kelemahan, antaranya;

1. Nilainya tidak tetap,

2. Sukar untuk buat transaksi

3 Senang hilang

Kelemahan Emas

Oleh kerana emas tidak sesuai, wang kertas pula boleh dimanipulasi, maka timbul idea wang digital? Kenapa?

Jawapannya “Kenapa tidak?” getus Satoshi dalam hati…

Masalah dengan emas, sesiapa yang ada emas, mesti nak tukar ke tunai, harga emas naik… jual.

Penyakit hampir sama juga melanda pemilik bitcoin, tunggu harga naik untuk jual, dapat tunai terus simpan.

Jadi akhirnya semua kembali kepada tunai iaitu wang kertas balik.

Jadi bolehkah bitcoin menjadi matawang?

-will continue-

3D Printing – Reka Barang Kemas 916 Dari Rumah

3D Printing adalah teknologi masa depan untuk barang kemas. Kadang-kadang mungkin anda jemu dengan design barang kemas di kedai emas.

Hampir sama saja saban tahun, tidak unik dan sama dengan jiran sebelah rumah.

Ada masanya anda terniat untuk reka sendiri barang kemas atau rasa nak tiru sebijik macam barang kemas JLo.

Kini teknologi 3D sudah advance, tak perlu beli printer 3D printer harga ribu riban, cukup sekadar anda tahu design apa yang nak.

Video 3D Printing Process

3D Software Senang Guna

Samada nak guna software 3D sendiri atau minta tolong kawan buat mana2 pun boleh.

Antara software paling senang guna untuk reka model 3D adalah

1. Sketchup ( by google) paling senang macam microsoft paint.

2. Figuro – Online based 3D model creator, antara yang senang guna

3. Fusion 360 (by autodesk) software free guna untuk guru dan student (daftar sbg student 🙂

4. AutoCAD (by autodesk) ini yang profesional selalu guna tidak free.

Kemudian design dengan segala penuh imaginasi anda, nak letak love boleh, nak letak payung pun boleh

( nasihat orang tua : perempuan jgn pakai design payung2 emas ni, mcm meminta minta dimadukan )

3D Printing On Demand

Kemudian selepas siap, hantar ke syarikat 3D Printer On Demand dan pilih material/bahan yang nak guna untuk print emas, silver, alloy, stainless steel etc

Antara contoh syarikat 3D Printer On Demand adalah;

1. Shapeways – hantar 3d model anda dan pilih material untuk print.

2. Sculpteo – sama seperti shapeways diatas, ada marketplace sendiri untuk jual produk anda.

3. Craftcloud -seperti namanya, adalah untuk pusat barang kemas custom dalam talian.

Kesemua printing service on demand diatas menyediakan penghantaran worldwide.

Di Malaysia mungkin ada servis ini, jika anda jumpa sila tinggalkan comment dibawah.

Jana Pendapatan Pasif

Selain untuk print untuk diri sendiri, anda juga boleh menjual design anda di marketplace barang kemas seperti Etsy, Shopee ataupun Mudah.

Mana tahu design anda boleh meletup viral, dapatlah income hanya dengan khayalan 3d sahaja. Tuan-tuan…

Success Story 3 Printing

koperasi emas makmur gold

Komakmur Koperasi Pertama Malaysia Keluarkan Gold Bar

Baru-baru ini keluar artikel di Utusan bertajuk “Komakmur Koperasi Pertama Keluar Emas Bar Jenama Sendiri” pada awal may 2019.

Jadi beberapa hari lalu kami berkesempatan bertemu sendiri dengan Tuan Hishamuddin Abdullah merangkap Pengerusi Koperasi Muafakat Makmur Berhad berpangkalan di Kuantan dan bertanya sendiri beberapa soalan.

Ikuti temubual dibawah yang telah diubahsuai untuk kefahaman pembaca dan apa yang menarik dengan bar emas terbaru buatan bumiputera tempatan.

utusan komakmur gold

Kenapa Keluarkan Bar Jenama Sendiri

Di Malaysia setakat ini jual-beli emas di peringkat industri kebanyakannya menggunakan bar jenama dari luar, jadi kami nampak masih ada ruang dan peluang untuk syarikat bumiputera bersaing dalam bidang ini.

jongkong emas komakmur gold

Bolehkah Komakmur Memberi persaingan harga dengan bar dari luar.

Harga bar emas jenama komakmur amat kompetitif dan kami yakin boleh bersaing dengan jenama-jenama yang sudah terkenal. Lagipun kebanyakan kedai emas milik bumiputera di kawasan luar bandar jauh dari kilang penghasilan emas, jadi kami boleh memberikan servis terutamanya di wilayah pantai timur.

Setakat ini Makmur Gold mempunyai cawangan di Kuantan dan akan membuka cawangan seterusnya di Kota Bharu dalam masa terdekat.

Bagaimana mutu dan kualiti jongkong emas Komakmur

Setiap bar emas jenama komakmur setelah diproses dan dihasilkan akan dihantar ke KL Assayer untuk tujuan pengesahan ketulenan sebelum disahkan assayer yang bertauliah. Jadi produk Komakmur sememangnya emas tulen 99.99% sama seperti bar jenama lain di pasaran.

Komakmur mengeluarkan produk emas tulen 100gm dan 50gm untuk tujuan industri manakala produk 1gm, 0.5gm dan 0.25gm untuk tujuan komersial.

Berapa Harga Bar kecil ini?

Harga bar 1gm kami jual jauh lebih murah dari bar yang dihasilkan syarikat tertentu. Selain ahli mendapat harga kompetitif, setiap bar 1gm, 0.5gm, 0.25gm juga boleh ditukar dengan pakej perlancongan yang kami sediakan.

Jadi maksudnya ahli mendapat peluang untuk simpan emas setiap bulan dan boleh melancong bersama Komakmur ke Legoland, Korea dan sebagainya.

Produk Apa Selain Bar Emas?

Komakmur juga memiliki anak syarikat Makmur Gold yang memiliki kedai emas di Kuantan yang menjual pelbagai bentuk barang kemas 916 pada harga yang kompetitif kepada ahli-ahli. Orang ramai juga dijemput untuk membeli dan boleh mendaftar sebagai ahli

Berminat menjual emas moden 916?

Pada peringkat ini pasaran kami di pantai timur hanya mengfokuskan design tradisi emas tulen 916, design-design seperti pandora dan sebagainya kurang diminati di Pantai Timur, jadi fokus hanya dengan produk yang laku disana.

Emas Online atau Crypto

Ketika ini banyak syarikat emas mengfokuskan e-gold, crypto, kenapa Komakmur backward atau dengan kata lain buat apa yang dah ada?

Sebagai sebuah koperasi, kami terikat dengan akta koperasi dan hanya menjalan perniagaan fizikal, e-gold atau crypto senang disalahguna untuk tujuan pelaburan dan itu bertentangan dengan akta koperasi. Buat masa sekarang komakmur hanya menjalankan perniagaan emas fizikal bar dan barang kemas.

kedai emas komakmur kuantan

Ar-Rahnu atau Kedai Emas

Biasanya koperasi membuka ar-rahnu kedai pajak gadai Islam kenapa komakmur buka kedai emas?

Kedai emas makmur gold adalah kedai emas pertama di Malaysia milik koperasi sepenuhnya, mengikut perancangan kami menyasarkan untuk membuka 30 kedai emas dengan ahli-ahli koperasi menggunakan kaedah mentor mentee.

Berbalik kepada ar-rahnu, memang kami ada merancang untuk membuka ar-rahnu sendiri, tetapi buat masa ini kami mengfokuskan kepada jualan emas dahulu.

Tutup Buku

Banyak syarikat bumiputera emas yang keluarkan bar sendiri sebelum ini tutup buku, kenapa mencuba?

Kami mempunyai perancangan kami sendiri dan tidak mengfokuskan hanya untuk mengeluarkan bar emas jenama sendiri sahaja, kami juga menjual barang kemas 916 dimana disitu menjana lebih pendapatan.

Bagaimana untuk mendaftar dan membeli emas

Mereka yang berminat untuk boleh mendaftar di laman web komakmur dan boleh ke pejabat kami di kuantan, jika hargaemas nak dapat komisyen boleh bantu mereka dengan mendaftar dibawah 🙂

-TAMAT-


Artikel ini telah disunting dengan hebatnya sekali kerana pertemuan kami tidaklah berbentuk formal hanya sekadar sembang-sembang biasa, terima kasih kepada Pengerusi Koperasi Komakmur, Tuan Shamsudin Abdullah kerana sudi bertemu kami di Hargaemas

Jadi peniaga-peniaga emas, maka kami perkenalkan bar jenama Komakmur sebagai salah satu pilihan sumber bahan mentah untuk menghasilkan barang kemas.

Kepada pelabur atau collector emas, jangan lepaskan peluang untuk dapatkan bar emas bersaiz kecil 1gm, 0.5gm dan 0.25gm dari pengedar yang sah.

Tahniah kepada Koperasi Muafakat Makmur Berhad kerana menjadi koperasi pertama memiliki emas jenama sendiri. Hebat-hebat orang pantai timur ni tuan tuan….

Proses penghasilan gold bar emas 24 k

(Video) Proses Penghasilan & Penulenan Bar Emas 24 Karat

Untuk menerangkan proses menghasilkan jongkong emas tulen 24 karat, Wartawan Business Insider telah pergi ke kilang Baird & Co Bullion Ltd di London, satu satunya kilang penulenan emas di UK untuk merakam proses sebenar menghasilkan jongkong emas tulen 24 Karat 999.9%.

Video Proses Penulenan Emas

emas mentah lombong

Sumber Asal Emas

Menurut Baird & Co, mereka memperolehi bahan mentah untuk menghasilkan jongkong emas dari lonbong emas dengan ketulenan sekitar 90% emas manakala sumber kedua pula adalah dari scrap gold barang kemas yang biasanya berketulenan 37% emas.

proses penulenan emas

Miller Process

Emas-emas mentah dan scrap yang diterima akan dileburkan dan ditambah dengan bahan kimia chlorine untuk mengekstrak logam-logam lain.

proses penulenan emas 2

proses ini dapat menghasilkan emas dengan ketulenan 95% atau maksimum 99.5% emas dalam bentuk cornflakes

Aqua Regia

Aqua Regia adalah campuran diantara Nitric dan Hydrochloric asid kemudiannya dicampurkan ke produk diatas untuk melarutkan base metal dan mengasingkan emas dan silver.

Proses penghasilan emas

Pada proses ini ketulenan maksimum emas 99.99% terhasil dalam bentuk molekul halus seperti pasir.

proses penulenan emas

Casting Bar

Emas dalam bentuk pasir seperti proses diatas kemudiannya dicairkan pada suhu melebihi 1200 celsius dan kemudiannya di dituangkan kedalam acuan casting mengikut berat dan bentuk.

proses penulenan emas
Maka terhasilah jongkong emas dengan ketulenan 24 Karat.

proses penulenan emas

Minting Bar

Produk dari proses diatas kemudiannya boleh dicairkn lagi dan dibentuk ke kemasan yang lebih baik untuk menghasilkan jongkong emas yang lebih kecil, bar tersebut kemudian dihantar kepada quality assayer untuk pengesahan ketulenan sebelum dijual

Berminat untuk belajar lebih terperinci perniagaan emas, boleh dapatkan ebook kami bertajuk Ilmu Asas Emas.

salf bae steak emas

Salt Bae Hidang Steak Daging Emas 24 Karat

Chef Selebriti asal Turki, Nusret Gokce atau glamornya dipanggil Salf Bae memperkenalkan menu baru di restorannya iaitu Steak Daging bersadur emas 24 karat.

salf bae steak emas 2019

Dalam videonya di Instagram, Salf Bae menyajikan steak daging emas sempena birthday netizen sambil memotong dan menyuap sendiri kepada netizen.

Dalam keadaan separuh masak, dia memotong daging tersebut ke bentuk kepingan dan membuat aksi pengenalan, menabur garam ke atas daging tersebut sebelum menikam pisau di atas meja.

Satu hidangan daging stik bersadur emas dijual pada harga AS$300 (RM1,256).

salt bae steak emas 24 karat

Sukakan bidang masakan terutamanya daging, dia menjelaskan bahawa emas 24 karat boleh dimakan kerana emas tulen tidak menimbulkan tindak balas kimia.

Apabila dimakan, emas tersebut akan dicerna oleh sistem pencernaan tanpa diserap ke dalam badan.

Asus Zenbook 30 Edisi Premium Emas 18 Karat

Sempena ulangtahun Asus ke 30, pada event Computex 2019 baru-baru ini, Asus memperkenalkan peranti laptop terbaru mereka, “Asus Zenbook 30” yang disertakan dengan beg kulit mewah dan led logo dihasilkan dari emas 18 karat.

Laptop Asus Zenbook 30 dilaporkan sebagai laptop 13 inch terkecil didunia dengan mempunyai skrin meliputi 95% dari ratio bodynya.

Antara Spesifikasi utama Zenbook 30 adalah;

  1. 13.3 inch full HD NanoEdge display 1080 x 1920 pixels
  2. Intel Core Processor i7-8565U
  3. NVIDIA GeForce MX150 2GB GDDR5 VRAM graphic card
  4. 16GB LPDDR3 RAM
  5. 1Tb PCle SSD / 512Gb / 256Gb
  6. Windows 10 Pro
  7. Weight 1.29kgs
  8. Asus SonicMaster Stereo Audio
  9. 50Wh 3-cell Lithium-polymer battery ( 14 hours single charge )
  10. Bluetooth 5.0
  11. Dual-band gigabit class WIFI

Dual-screen laptop

Asus Zenbook 30 turut dilengkapi dengan skrin kedua bersaiz 5.65 inch full-HD super IPS display pada bahagian touchpad yang dilapisi glass dan mempunyai sensor finger print dan anti calar.

Asus Zenbook 30 didatangkan dalam varian Premium dan Sports

Harga boleh tengok di Shopee atau Lazada

Review : Asus Zenbook 30 adalah “Masterpiece” dengan kelajuan 16Gb, i7-8565U dan PCle SSD, ia tidak akan memberi sebarang masalah untuk run mana-mana applikasi dan software termasuk adobe photoshop, illustrator apatah lagi jika hanya menggunakan untuk kerja biasa seperti office atau sheets.

Ia mungkin berada pada benchmark teratas untuk kelasnya 13 inch laptop, yang senang dibawa dan lebih selesa berbanding skrin lebih kecil untuk melakukan kerja office.

Sesuai untuk mereka yang berkemampuan dan mementingkan elegan pada masa yang sama memerlukan sebuah peranti yang berkuasa dan boleh bertahan untuk jangka hayat yang lama.

— Penulis masih menggunakan laptop lenovo 2009 beroperasi menggunakan linux kerana hardware tidak mampu lagi menampung windows 🙂

Benar ke Ar-Rahnu Yapeim rugi 12 juta?

Pada 13 Mei, sebuah laporan berita memetik laporan sulit kerajaan yang menunjukkan kerugian berlaku apabila yapeim gagal membuat lelongan keatas barang kemas tidak ditebus sebanyak 300kg dengan nilai RM80 juta dari 2012 sehinggalah 2014.

Kerugian ini dikatakan berpunca dari kejatuhan harga emas sepanjang tempoh tersebut.

Penafian Yapeim Rugi

Hari ini, Yapeim pula menafikan dakwaan mereka kerugian 12 juta, sebaliknya barang kemas yang tidak ditebus adalah sebenarnya sebanyak 388kg dengan nilai RM62.8 juta

Pergerakan Harga Emas 2012-2014

Betul ke harga emas jatuh sepanjang 2012 – 2014, jika kita semak balik graf pergerakan harga emas pada tempoh masa tersebut

Kelihatan memang berlaku kejatuhan mendadak harga emas bermula dari akhir 2011.

Untuk rekod harga emas paling tinggi dalam sejarah Malaysia adalah pada November 2011 ( Indeks 6960, RM184.12/gm spot price)

Kejatuhan teruk harga emas pada lewat 2011 adalah berpunca dari lambakan gold paper menyebabkan nilai emas melonjak dan jatuh secara tiba-tiba.

Siapa rugi Tragedi 2012?

Pada tragedi 2012, Perdana Menteri Britain Gordon Brown dipersalahkan kerana menyebabkan Britain kehilangan kira-kira GBP 9 Billion apabila menjual 400 tan simpanan emas britain sebelum harga melonjak naik.

Barclays Bank telah didenda sebanyak GBP 29 Juta kerana memanipulasikan harga emas dan silver

HSBC, Deutsche Bank dan Nova Scotia Bank juga didenda USD 46.7 juta, UBS juga didenda USD 15 juta kerana terlibat dalam memanipulasikan harga emas dan silver di pasaran.

3 Bank utama yang terlibat dalam penentuan harga emas dunia ( London Gold Fixing ) didenda dan ditendang keluar.

Sejarah Terbesar Dalam Emas

Disebabkan pemanipulasian oleh bank bank terbesar ini, “London Gold Fixing” yang telah digunakan hampir seratus tahun sejak 1919 dalam menentukan harga emas dunia telah ditukar ke ICE pada 2015.

Bagaimana proses lelongan emas

Pada sekitar 2012, Yapeim adalah antara pemain utama gadaian emas arrahnu disamping Xchange dan Agrobank, proses lelongan emas biasanya berlaku selepas tempoh masa 11 bulan selepas tarikh pajak tidak ditebus.

Dengan jumlah yang disimpan sebanyak 388kg, rasanya hampir mustahil untuk mana-mana syarikat dapat mengelak kerugian apabila harga emas jatuh mendadak seperti graf diatas. Barang yang dipajak pelanggan tidak boleh dijual ketika harga jatuh, lagi-lagi tempoh masa pajakan masih belum tamat.

Harga emas pula menjunam jatuh dari 180 ke 120 ( kira-kira 33% ), manakala beza harga pajakan dengan harga lebur cuma 15%-20% (buffer zone), memang ajaib lah jika Yapeim lansung tidak terkesan atau rugi sikit pun

Kesimpulan

Berkemungkinan besar, serangan ke atas yapeim hari ini hanyalah bermotif politik dan wayang semata-mata tanpa memahami sejarah pergerakan turun naik harga emas.

Siapalah yang suka bermain wayang itu?

20 Sampul Raya dari Ar-Rahnu Bank 2019

Menjelang hari raya, ramailah pengunjung akan singgah di Ar-Rahnu samada untuk mengeluarkan barang kemas untuk dilaram ketika hari raya ataupun memajakkan barang kemas untuk menampung kos raya.

Jika anda salah seorang yang bakal berkunjung ke arrahnu, jangan lupa untuk meminta goodies dan sampul hari raya dari staff arrahnu berdekatan

Berikut adalah goodies dan sampul raya dari Ar-rahnu dan bank terpilih sepanjang bulan Ramadhan tahun ini, percuma je, bleh mintak lebih jika ada

1. Sampul Raya Ar-Rahnu Xchange

sampul raya arrahnu xchange

2. Sampul Raya & Emas Gold Bar 999 dari Ar-Rahnu Yapeim

sampul raya ar-rahnu yapeim

3. Sampul Raya Ar-Rahnu Agrobank


sampul raya arrahnu agrobank

4. Sampul Raya Ar-Rahnu Koperasi Tentera ( Ar-RahnuKT)

Sampul raya ar-rahnu koperasi tentera

5. Uncang  emas dan Kotak simpan emas Ar-rahnu Agrobank

uncang emas kotak emas agrobank

6. Sampul Raya Ar-Rahnu Bank Muamalat 2019

sampul raya bank muamalat

7. Sampul Raya, Uncang Emas, Sticker Kereta Ar-rahnu Tekun

Sampul raya ar-rahnu tekun

8. Sampul Raya Ar-Rahnu Pos 2019

9. Sampul Raya Ar-Rahnu Biro Gadaian 2019

sampul raya ar-rahnu biro gadaian

10. Sampul Raya Ar-Rahnu Coopbank 2019

11. Sampul Raya Ar-Rahnu Bank Islam 2019

ar-rahnu bank islam

12. Sampul Raya Affin Bank 2019

sampul raya affin bank 2019

13. Sampul Raya Alliance Bank 2019

Sampul Raya Alliance Bank

14. Sampul Raya Al-Rajhi Bank 2019

sampul raya al-rajhi bank

15. Sampul Raya Ambank 2019

Sampul raya ambank

16. Sampul Bank Negara Malaysia 2019

sampul bank negara malaysia

17. Sampul Bank Pembangunan Malaysia 2019

sampul bank pembangunan malaysia

18. Sampul Raya Cimb Bank 2019

sampul raya cimb

19. Sampul Raya OCBC Bank 2019

Sampul raya ocba bank

20. Sampul Raya UOB Bank 2019

Sampul raya UOB Bank

21. Sampul Raya Maybank 2019

Sampul Raya Maybank

22. Sampul Raya Public Bank 2019

Sampul raya public bank

23. Sampul Raya Hong Leong Bank 2019

24. Sampul Raya MBSB bank 2019

25. Dan yang last dan paling buruk tahun ini sampul raya RHB Bank
sampul raya rhb

Agak-agak Sampul bank mana yang cantik tahun ini?

Ada masa lagi untuk ke arrahnu berdekatan tuan-tuan dan dapatkan sampul edisi raya 2019, free je

10 Barang Kemas Dituntut Dari Rosmah Mansor

Seperti yang heboh di media sosial, Pemilik Barang Kemas Lubnan, Global Royalty Jewelry, menuntut dipulangkan 44 jenis barang kemas yang dikatakan dibawa masuk ke Malaysia tetapi belum dipulangkan bernilai hampir RM60 Juta Ringgit.

Batu Permata Dan Hari Raya

Sempena Hari raya dah dekat, mungkin ramai yang tercari-cari design barang kemas untuk digayakan hari raya nanti, kami di Hargaemas ingin tunjukkan contoh barang kemas diamond asli yang pernah menarik minat isteri bekas Perdana Menteri, Bosskuuuu.. Datin Seri Rosmah Mansor.

Bagaimana menentukan Carat batu permata?

Sebelum itu pembaca kena fahamkan apa itu carat. Carat adalah cara untuk mengira saiz Diamond, (karat untuk emas dan Carat untuk diamond adalah berbeza sama sekali)

Contoh perbezaan Carat untuk Diamond

saiz carat cincin permata

Gambar diatas merujuk saiz diamond 0.50 Carat sehingga 3 Carat berbanding saiz jari manusia

Nilai Pasaran Semasa Batu Permata

Pada pasaran semasa diamond bersaiz 0.5 carat bernilai hampir (RM6,000) sehinggalah 3 karat bernilai hampir RM350K. Jadi jangan terkejut dengan senarai harga diamond dibawah bersamaan berjuta-juta ringgit.

Senarai 10 Contoh Batu Permata yang dituntut

  1. Fancy Diamond Necklace bertatah Diamonds bersaiz 106.22 Carat 75pcs diamond dan 26.14 Carats Earing  20pcs Diamond bernilai hampir RM2.5 Juta
rantai leher emas diamond permata kuning
Contoh rantai leher emas bertatah 100 carat diamonds (Jacob n Co)

 

2. Fancy Necklace dan pendant bertahtah 223.79 carats 61 diamond dan Emerald bernilai hampir RM2.6 Juta

rantai leher permata diamond emerald
Contoh rantai leher bertatah diamond dan emerald (Graff)

 

Infotainment: hanya ada 54 biji diamond bersaiz 200 Carats keatas yang pernah ditemui didunia.

contoh permata 100 karat
Contoh saiz 100 carat diamond berbanding saiz tangan manusia.

 

3. Diamond Pear Earing 36.93 Carats 6 Diamonds bernilai hampir RM2 juta

pear cut diamond earrings
Contoh subang emas diamond pear cut earrings (Jahan)

 

4. Diamonds Emerald Rings bertahtah 42.95 Carats 5 Diamonds 21gram 18K White Gold bernilai hampir RM2.3 juta

emerald ring bulgari
Contoh cincin emas emerald bertatah diamond (Bulgari)

 

5. Diamond pearshape earrings 52.03 Carats 4 Diamond 20gram 18K White Gold bernilai hampir RM2.3 Juta ringgit

 

pear shape earrings
Contoh pearshape 50 Carats 4 diamonds earring by ( Chaumet )

 

6. Fancy Necklace 164.23 Carats 65 diamond dan Earrings 52.48 Carat 24 Diamond bernilai  hampir  RM2.8  juta.

pear shape earrings
Contoh 100+ Carat Rantai Leher Diamond dan 30+ carat diamond earrings by ( Avakian )

 

7. Diamond Oval Bracelet 65.69 Carat 26 Diamond bernilai hampir RM1.8 Juta

bracelet diamond talisman
Contoh Bracelet bertahtah berlian oval cut by ( Talisman )

 

8. Diamond Cushion Ring 16.50 carat bernilai hampir RM3.9 juta

Contoh cushion cut 20 carat diamond ring by ( Cartier )

 

9. Diamond Heart Shape Necklace 62.50 Carat 43 Diamonds bernilai hampir RM1.34 juta

Contoh rantai leher diamond 100 carat by ( Jahan )

 

10. Diamond fancy Neck Tiara 138 Carats 208 Diamond Radiant bernilai hampir RM2.41 juta

Contoh Tiara dipakai pelakon Nur Kasih 🙂 ..Sapa la yang masih beli tiara tahun 2000 ni? baik beli Duck Scarf Swaroriski, tutup aurat dan yang penting berlian palsu…xkena curi