Aset Syarikat Pelaburan Emas, Genneva Kekal Beku

KUALA LUMPUR 21 Mei – Mahkamah Sesyen di sini hari ini memutuskan aset milik syarikat pelaburan jongkong emas, Genneva Sdn. Bhd. (GSB) kekal dibekukan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) sehingga selesai rayuan kes terhadap beberapa pengarah syarikat itu.

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Hakim Datuk Rozana Ali Yusoff memutuskan demikian selepas membenarkan permohonan pihak pendakwaan untuk menggantung pelaksanaan perintah keputusan mahkamah pada minggu lalu.

Tertuduh-tertuduh terdiri daripada tiga pengarah GSB iaitu Ng Poh Weng, 63, Marcus Yee Yuen Seng, 61, Chin Wai Leong, 37, dan seorang bekas pengarahnya, Liew Chee Wah, 59.

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Pada 16 Mei lalu, Rozana melepas dan membebaskan mereka daripada 224 pertuduhan pengubahan wang haram dan lima pertuduhan menerima deposit tanpa lesen melibatkan lebih RM100 juta.

Beliau memutuskan demikian selepas mendapati keterangan pembelaan kesemua tertuduh berjaya menimbulkan keraguan yang munasabah terhadap kes pendakwaan.

Sehari selepas itu, pihak pendakwaan memfailkan rayuan setelah tidak berpuas hati dengan keputusan tersebut.

Pada prosiding hari ini, Rozana membenarkan permohonan pendakwaan untuk penggantungan perintah tersebut dengan menggunakan budi bicaranya di bawah Seksyen 311 Kanun Tatacara Jenayah.

Pihak pendakwaan diwakili oleh pegawai pendakwa dari BNM, Alvin Ong dan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mardziatun Nisa Ahamadul Kaber.

Poh Weng, Yuen Seng dan Wai Leong diwakili peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla manakala Chee Wah diwakili peguam Keppy Wong sementara S.I. Rajah hadir sebagai peguam pemerhati mewakili tiga pelabur.

Bagi pertuduhan pengubahan wang haram, Poh Weng didakwa atas 93 pertuduhan, Yuen Seng menghadapi 40 pertuduhan sementara Wai Leong dituduh atas 61 pertuduhan dan Chee Wah pula 30 pertuduhan.

Mereka didakwa melakukan perbuatan itu di Public Bank Bhd. Cawangan Kuala Lumpur, Tingkat Bawah, Menara Public Bank, 146, Jalan Ampang di sini, antara Julai 2008 dan Jun 2009.

Pendakwaan dibuat mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

Kesemua tertuduh juga menghadapi lima pertuduhan menerima deposit daripada orang awam tanpa lesen yang sah mengikut Seksyen 25(1) Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan 1989.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Jalan Kuchai Maju 6, Persimpangan Jalan Kuchai Lama di sini, antara November 2008 dan Julai 2009 dan pendakwaan dikendalikan mengikut Seksyen 103(1)(a) akta sama. Utusan

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>