Apakah Barangan Diklasifikasikan Sebagai Emas Perhiasan?

15TH_GOLD_1428839f

ISU:

KIRA VALUE EMAS KALKULATOR EMAS, AR-RAHNU, PAJAK GADAI
Calculate

Merujuk kepada hadis, “Emas dengan emas, perak dengan perak, gandum dengan gandum, barli dengan barli, kurma dengan kurma, garam dengan garam, (ditukarkan) sesama jenis, pada kadar yang sama, secara tunai (spot), sekiranya berlainan jenis, maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai.” [Muslim, Abu Daud, al-Nasai, dan Ahmad]

Apakah barangan yang klasifikasikan sebagai emas perhiasan? Adakah terhad kepada barang kemas sahaja atau termasuk sekali gold bar/jongkong/dinar (contoh: Pamp Suisse 100g) yang dibentuk oleh pengilang berdasarkan permintaan?

SIMPLE GOLD TESTING KIT USING ACID TEST TO CHECK GOLD PURITY
Learn More

Sekiranya klasifikasi termasuk dalam emas perhiasan maka adakah benar hukum jual beli secara tertangguh adalah dibolehkan dengan merujuk kepada hadis tersebut?

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

PENJELASAN:

Emas perhiasan yang dibincangkan dalam hukum-hakam riba adalah merujuk kepada barang kemas atau perhiasan yang dipakai pada badan seperti cincin, gelang, rantai, dan seumpamanya. Dalam Bahasa Arab, ia dipanggil huliyy (plural bagi haly).

Manakala emas jongkong /bar ataupun emas dinar yang juga dibentuk dengan acuan tertentu, ia tidak dikategorikan sebagai emas perhiasan. Maka hukum-hakamnya berkaitan dengan riba hendaklah dikekalkan sebagaimana hukum asal.

Justeru, transaksi jual beli yang melibatkan emas-emas tersebut adalah tertakluk kepada hukum-hakam khas jual beli emas yang antara lain hendaklah dilakukan secara taqābud (penyerahan harga dan barangan belian dalam satu majlis).

Wallahu A’lam

www.e-fatwa.gov.my

_________________________________________________________________________________________

perlukan TUNAI dengan segera . tukarkan EMAS anda kepada TUNAI 
sedia membeli emas terpakai dengan harga yang tinggi.
sedia membeli segala jenis emas 999.9 , 999 , 916 , 875 , 835 , paun , 750 , pandora 916, emas lama , emas patah , bengkok , surat pajak dan lain-lain lagi . asalkan emas tulen.
COD cheras / ke tempat anda.

whatsapp/sms/call 013-9720910 Acikx Hargaemas + facebook 
_________________________________________________________________________________________

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

“Rahsia Kejayaan Emas Sebenar”

_________________________________________________________________________________________

BELAJAR CARA KIRA HARGA EMAS DAN ASAS NIAGA EMAS DARI KILANG
View Intro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>